avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot încadra situația descrisă privind un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot încadra situația descrisă privind un contract de vânzare-cumpărare? Vânzătorul declară în contract că a încasat banii, dar locuiește, în continuare, în imobil

Exista un contract de vanzare-cumparare a unui imobil din august 2015.
Imobilul este o curte, cu o casa si o anexa, situat in localitatea Barlad.

Valoarea de vanzare a imobilului din actul de vanzare-cumparare este de 49.000 RON.

Vanzatorul a vandut imobilul si declara in contract ca a incasat banii. Dar continua, dupa vanzare, sa locuiasca in imobilul vandut. La momentul vanzarii vanzatorul era pensionat pe caz de boala si nu detinea alta locuinta unde sa poata locui in caz ca noul proprietar ar fi dorit sa intre in posesia imobilului cumparat.

Desi vanzarea-cumpararea s-a facut in baza actului de vanzare-cumparare, deci scriptic ea exista, in fapt predarea-primirea imobilului vandut nu s-a realizat niciodata, vanzatorul continuand sa locuiasca in imobilul ce l-a vandut si unde isi are domiciliul

Este aceasta o intentie reala de vanzare? Este aceasta o vanzare serioasa sau mascheaza o alta situatie de fapt?

Nu am intrat in prea multe detalii din dorinta de a nu incarca inutil situatia pe care incerc sa o inteleg. Daca este necesar, formulez si alte detalii.

Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 23:48, 12 Aprilie 2018
Teorettic, este o vânzare unde, deși a operat transmiterea proprietății, nu s-a predat imobilul pentru intrarea în posesie.
Intrebarea e ce are de zis cumpărătorul in acest context. In baza contractului de vânzare cumpărare poate obține un ordin de evacuare.
Practic, este o donație deghizată sub forma unei vânzări pe celebrul motiv "vânzarea e mai sigura/ donatia se ataca".
In realitate nu s-a platit un leu. S-a declarat pretul de 49.000 lei, pentru ca peste 50.000 există obligativitatea achitării numai prin virament bancar, iar vânzătorul este lăsat să locuiască acolo in continuare.
Multumesc pentru raspuns!

In consecinta, un astfel de contract de vanzare-cumparare poate fi atacat in instanta, de pilda, de mostenitorul de drept al imobilului, dar care nu este cumparatorul din contractul indicat?

Daca mostenitorul cere nulitatea absoluta si cere testul cu poligraful pentru a proba, impreuna cu alte dovezi, ca vanzarea nu a fost serioasa, se aproba in instanta o astfel de solicitare?
Actul nu e nul absolut. Poate fi valabil ca donatie.
In masura in care instanța constata ca actul e o donație deghizată, moștenitorii rezervatari ai donatorului pot cere reductiunea, daca le-a fost încălcată rezerva succesorala.
Testul poligraf...totusi nu e un dosar penal. Și poate nici atunci ...
In materie civilă nu pot fi administrate decât probe cu martori și înscrisuri.
Multumesc Raluk0207!

Acum intrebarea ce imi apare in minte dupa citirea ultimului raspuns este: ce inseamna incalcarea rezervei succesorale?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Rezerva succesorala este acea parte din mostenirea unei persoane, la care au dreptul mostenitorii rezervatari, impotriva vointei defunctului, manifestata prin donatii si testamente.
Mai exact, daca o persoana lasa un testament sau o donație, care încalcă rezerva succesorala (adică o anumită cota din avere), acesta este supus reductiunii.
Moștenitorii rezervatari sunt soțul, părinții și descendenții donatorului.
Rezerva succesorala este jumătate din cota legală.
Dacă X are 2 copii, rezerva succesorala a unui copil este de 1/4.
Prin urmare, X trebuie să respecte această cota de 1/4.
Dacă X are 7 terenuri și 2 case și lasa tot unui nepot, o astfel de donație este supusă reductiunii (sau in termeni populari "atacata"). In practica, înseamnă că nepotului i se iau 3 terenuri și o casa, de exemplu, pana la reintregirea cotei copilului de 1/4. Sau dacă nepotul a vândut tot, ii va achita fiului o sumă de bani, reprezentând contravaloarea cote încălcate.
Dacă X donează numai 2 terenuri, copilul nu are temei să "atace" donația, pentru că mai există și alte bunuri din care să își satisfacă rezerva.
De asta nu toate donațiile "se ataca", după cum nu toate vânzările sunt mai sigure.

Alte discuții în legătură

Testament ContSters308967 ContSters308967 Buna seara, Am o problema legata de atacarea testamentului.Fratele meu a decedat,la 7 ani dupa el a decedat si mama mea,in decursul acestor ani eu am primit ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire petrovantea12 petrovantea12 Buna, este nevoie de dezbaterea mostenirii in urmatoarea situatie: -bunicii au facut act de vanzare cumparare(imobil), nepotilor ca dupa decesul lor acestia ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare cristina cioploiu cristina cioploiu Buna ziua, Am incheiat un contract de vanzare-cumparare casa cu bunica mea(casa bunicii), acest act poate fi contestat in istanta de catre fiicele sau ... (vezi toată discuția)