avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 252 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere mostenire

Buna,
este nevoie de dezbaterea mostenirii in urmatoarea situatie:
-bunicii au facut act de vanzare cumparare(imobil), nepotilor ca dupa decesul lor acestia sa devina proprietari;
-unul dintre copii (ai bunicilor) este in viata fara a face parte la acest act;
-dupa decesul bunicilor viitorii proprietari pot vinde fara a dezbate mostenirea?
Cel mai recent răspuns: pusa2mimi , utilizator 00:56, 11 Octombrie 2013
De esenta vanzarii este pretul.Daca pretul din vanzare a fost sincer real si serios si se poate demonstra ca el a fost incasat , atunci fiul bunicilor nu poate invoca ca acest contract de vanzare cumparare este in fapt o donatie deghizata si sa fie supusa reductiunii liberalitatilor excesive la decesul acestora pt cota de rezerva succesorala care poate fi incalcata fiului.
Daca spuneti ca bunicii au facut act de vanzare cumparare catre nepoti, acestia(nepotii) sunt deja proprietarii bunurilor si bunicii probabil au drept de uzufruct( sa locuiasca acolo pe toata perioada vietii).
Dupa decesul bunicilor , imobilul nu mai intra in masa succesorala deoarece a fost instrainat in timpul vietii.
Fiul care nu face parte din acest act il poate ataca in instanta, dupa decesul parintilor sai, motivand ca actul nu este act de vanzare cumparare, ci donatie deghizata.
Daca instanta ii da castig de cauza, atunci donatia va fi supusa reductiunii si fiul isi va primi rezerva sa succesorala ( rezerva = jumatate di cota legala).
momentan doar unul dintre bunici este in viata si fiul. Pot ataca acel act de vanzare cumparare care din pacate nu au macar o copie la el?
Duplicat dupa contract se poate obtine de la cartea funciara daca cunosc nr. cadastral(se poate gasi la cadastru daca nu il cunosc)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot încadra situația descrisă privind un contract de vânzare-cumpărare? vânzătorul declară în contract că a încasat banii, dar locuiește, în continuare, în imobil Cristi M. Cristi M. Exista un contract de vanzare-cumparare a unui imobil din august 2015. Imobilul este o curte, cu o casa si o anexa, situat in localitatea Barlad. Valoarea ... (vezi toată discuția)
Vocatie succesorala. reprezentarea ContSters297911 ContSters297911 Buna ziua fiind 3 copii la parinti, unul dintre copi decedeaza, cum se imparte mostenirea persoana decedata avand la randul ei 2 copii ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere cu clauza uzufruct viager marius2222 marius2222 Bunicii mei ,de pe mama ,au facut un act de intretinere cu clauza de uzufuct viager lui nepotul lor,fiul lui matusa mea (eu fiind tot nepotul lor).Contractul a ... (vezi toată discuția)