avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de intretinere cu clauza uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de intretinere cu clauza uzufruct viager

Bunicii mei ,de pe mama ,au facut un act de intretinere cu clauza de uzufuct viager lui nepotul lor,fiul lui matusa mea (eu fiind tot nepotul lor).Contractul a fost facut in anul 2005 .Noi(eu si cu mama) nu am stiut de acest act pana anul acesta in care am cerut un extras de carte funciara unde este trecut in acest act varul meu(nepotul bunicilor)Practic ei nu au tinut cont ca mama este mostenitoare de gradul 1 si prin acest act ei vor sa o dezmosteneasca.Bunicii mei nu inteleg ca au 2 copii (pe mama si matusa) si ca normal ar trebui sa lase mostenire atat lu matusa mea cat si lu mama.ARE SANSE MAMA SA-SI OBTINA DREPTUL DE MOSTENITOR SI DACA DA CUM AR TREBUI SA PROCEDEZE ??? avand in vedere ca exista acel act de intrtinere(asa scrie in extrasul de carte funciara).Mentionez faptu ca matusa mea a murit anul trecut si bunicii mei sunt inca in viata. MULTUMESC.
Cel mai recent răspuns: marius2222 , utilizator 18:23, 16 Ianuarie 2012
Ma tem ca trebuie sa va dezamagesc si sa va spun ca nimeni nu e obligat sa lase vreo mostenire, nici chiar copiilor. Deci, bunicii, in timpul vietii, fac cu bunurile lor ce doresc. Asta pe de o parte. Pe de alta parte, copiii (in cazul dvs, mama) fiind descendenti, sunt mostenitori rezervatari, ceea ce inseamna practic ca, dezmosteniti fiind, au dreptul prin lege la o cota din mostenire peste vointa parintilor.
Dar, pentru a putea detalia raspunsul la intrebarea dvs, trebuie sa lamuriti intai o problema: este vorba de un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere si rezerva dreptului de uzufruct viager sau doar contract de intretinere ori chiar o donatie cu rezerva uzufructului (dvs, spuneti doar "act de intretinere"?
Ultima modificare: Duminică, 15 Ianuarie 2012
edina, utilizator
Indiferent de forma actului pe care bunicii l au intocmit, ei au dreptul sa dispuna de bunul lor cum doresc...insa la dezbaterea succesiunii dupa dansii, adica la decesul lor, mama dvs poate ataca acel act care este prezumat a fi o donatie deghizata si sa ceara reductiunea ei, pt ca ii incalca rezerva succesorala. Conform NCC si actul de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct si contractul de intretinere se prezuma a fi donatie daca s a facut in favoarea unui descendent. Sarcina probei incumba celui ce o invoca.
Multumesc pentru raspuns este vorba de contract de intretinere cu clauza de uzufruct viager.(asta scrie in extras de carte funciara).Nu am contractul,stiti cumva daca un avocat poate obtine o copie dupa acest contract la biroul de carte funciara ?
Nu se poate obtine nici de la cartea funciara nici din arhiva biroului notarial care a autentificat actul Decat daca sunteti parte in act.dupa decesul uneia din parti si prin contest area actului puteti solicita atunci .
mirela741 a scris:

IConform NCC si actul de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct si contractul de intretinere se prezuma a fi donatie daca s a facut in favoarea unui descendent. Sarcina probei incumba celui ce o invoca.


Multumesc pentru raspuns,daca imi puteti spune la ce articol din NCC pot gasi despre contract de intretinere cu clauza de uzufruct viager ?

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare pusa2mimi pusa2mimi Va rog sa ma lamuriti daca este acelasi lucru si ce presupune: 1. Contract de vanzare cumparare cu intretinere viagera si drept de uzufruct 2.Contract de ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere LucicaBuzea LucicaBuzea Buna ziua,matusa mea vrea sa imi faca un contract de intretinere,apartamentul ei ,urmand sa-mi ramana mie mostenire.Nu a fost casatorita si nu are copii,In ... (vezi toată discuția)
Am încheiat cu tata un contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager. poate fi prezumat a fi donație? Acad1 Acad1 Eu cu tatăl meu am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu rezerva uzufructului asupra unui teren si a unui imobil. Mai am un frate si sotia ... (vezi toată discuția)