avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cumparare

Va rog sa ma lamuriti daca este acelasi lucru si ce presupune:
1. Contract de vanzare cumparare cu intretinere viagera si drept de uzufruct
2.Contract de intretinere viagera si drept de uzufruct
Din ceea ce am citit in Forum vanzarea-cumpararea presupune plata iar intretinerea viagera nu.La un contract de vanzare cumparare cu intretinere viagera si drept de uzufruct trebuie sa dau bani sau este suficient sa specific ca platesc medicamente,mancare etc(aceasta este considerata plata?) si dupa decesul uzufructarului mostenitorii pot cere reductiunea liberalitatilor daca imobilul a fost singurul bun sau nu? Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Orice contract de vanzare presupune ca si platiti pt cumpararea casei.
Un contract de intretinere presupune ca in schimbul intretinerii cu medicamente, mancare, curatenie, haine etc, va da casa.
De atacat, orice act se poate ataca si contractul de intretinere poate fi atacat ca donatie deghizata.

Multumesc de raspuns, ma intereseaza daca la contract de vanzare cumparare cu intretinere viagera si uzufruct pe langa cele necesare traiului trebuie dat bani(fiind vanzare cumparare asa se presupune nu?)Daca uzufructarul a decedat se mai poate anula?
Ultima modificare: Vineri, 16 August 2013
pusa2mimi, utilizator
Vanzarea cu clauza de intretinere presupune sa dati o parte de pret in bani si pt rest sa prestati intretinere. Daca vanzatorul ce isi rezerva drept de uzufruct a decedat, mostenitorii acestuia au 3 ani la dispozitie sa atace actul.
pusa2mimi a scris:

dupa decesul uzufructarului mostenitorii pot cere reductiunea liberalitatilor daca imobilul a fost singurul bun sau nu? Multumesc anticipat pentru raspunsuri.



Înainte de toate, moştenitorii trebuie să dovedească gratuitatea actului, cu excepţia cazului în care dobînditorul este soţ sau descendent (situaţie în care gratuitatea este prezumată).

Dacă întreţinerea este efectivă, nu vor avea nicio şansă, indiferent de situaţie.
Deci daca dobanditorul este descendent se poate anula sau nu , ca nu am inteles,mai precis daca intretinerea este efectiva, chiar daca dobanditorul este descendent nu se poate aduce la succesiune bunul imobil instrainat cu uzufruct daca a incalcat rezerva succesorala?

Alte discuții în legătură

Contestare contract vanzare cumparare uzufruct gerea gerea CONTRACTUL DE VANZARE CUMPARARE CU UZUFRUCT POATE FI CONTESTAT DE NEAMURILE CELUI CARE A VANDUT,DUPA MOARTEA ACESTUIA? (vezi toată discuția)
Am încheiat cu tata un contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager. poate fi prezumat a fi donație? Acad1 Acad1 Eu cu tatăl meu am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu rezerva uzufructului asupra unui teren si a unui imobil. Mai am un frate si sotia ... (vezi toată discuția)
Divort-partaj saiadi saiadi sunt in divort avem impreuna un fiu de 20 ani,vreau sa stiu daca putem semna un act prin care sa lasam apartamentul fiului nostru,si numai lui.eu mai am un ... (vezi toată discuția)