avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cumparare

Va rog sa ma lamuriti daca este acelasi lucru si ce presupune:
1. Contract de vanzare cumparare cu intretinere viagera si drept de uzufruct
2.Contract de intretinere viagera si drept de uzufruct
Din ceea ce am citit in Forum vanzarea-cumpararea presupune plata iar intretinerea viagera nu.La un contract de vanzare cumparare cu intretinere viagera si drept de uzufruct trebuie sa dau bani sau este suficient sa specific ca platesc medicamente,mancare etc(aceasta este considerata plata?) si dupa decesul uzufructarului mostenitorii pot cere reductiunea liberalitatilor daca imobilul a fost singurul bun sau nu? Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Daca dobanditorul este descendent, va trebui sa probeze el faptul ca a platit pretul si a suportat cheltuielile de intretinere. De ce ? Pentru ca legea prezuma ca vanzarea ar fi de fapt o donatie deghizata.
Deci varianta cea mai buna ar fi un contract de intretinere viagera cu drept de uzufruct, iar datoria dumneavoastra este sa pastrati bine toate dovezile de intretinere.
Rezolutiunea contractul de intretinere o poate cere doar intretinutul, dar si acesta trebuie sa dovedeasca ca nu v-ati respectat obligatia de intretinere.
Anularea contractului o pot cere descendentii motivand ca a fost de fapt o donatie, nu pentru alte motive.
Descendentii nu pot cere reductiunea contractului de intretinere, reductiunea se cere doar in cazul liberalitatilor: donatii, testamente.
Doamna Hanganu multumesc de raspuns.Contractul este facut asa"Contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere" si se specifica ca tata isi rezerva dreptul de uzufruct iar la plata este specificat ca "plata este intretinerea" ceea ce nu am inteles eu este de ce in acest caz nu este contract de intretinere nu contract de vanzare cumparare cu intretinere pe mine ma intereseaza daca poate fi considerat "donatie deghizata" pentru ca sunt mai multi copii iar imobilul a fost singurul bun deci s-a incalcat rezerva succesorala Ma intereseaza daca exista vreun precedent de anulare a unui astfel de contract.
Ultima modificare: Luni, 19 August 2013
pusa2mimi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare contract vanzare cumparare uzufruct gerea gerea CONTRACTUL DE VANZARE CUMPARARE CU UZUFRUCT POATE FI CONTESTAT DE NEAMURILE CELUI CARE A VANDUT,DUPA MOARTEA ACESTUIA? (vezi toată discuția)
Divort-partaj saiadi saiadi sunt in divort avem impreuna un fiu de 20 ani,vreau sa stiu daca putem semna un act prin care sa lasam apartamentul fiului nostru,si numai lui.eu mai am un ... (vezi toată discuția)
Am încheiat cu tata un contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager. poate fi prezumat a fi donație? Acad1 Acad1 Eu cu tatăl meu am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu rezerva uzufructului asupra unui teren si a unui imobil. Mai am un frate si sotia ... (vezi toată discuția)