Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti daca gasesc undeva metodologia de calcul pentru plata caldurii in cazul tevilor comune din apartament,tevi car au fost izolate .Am izolat anul acesta tevile comune din apartament si as vrea sa calculez cat as avea reducere la cadlura
Multumesc!
La art. 38 alin. (2) din Legea nr. 325/2006 precizeaza ca proprietarii apartamentelor individuale situate in imobile de locuit tip condominiu, care sunt deconectate de la releaua de alimentare cu energie termica, platesc o cota-parte din cheltuielile cu energia termica consumata pentru incalzirea spatiilor aflate in proprietate indiviza, proportionala cu cota indiviza. Potrivit art.32 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.230/2007 nici un proprietar de apartament sau de spaliu cu alta destinalie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spaliului cu alta destinalie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
HG 1588/2007 art.44 alin. (1), defineste partile comune ca fiind partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum sunt descrise in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalaliilor de apa, canalizare, incalzire etc.
Prin plata partilor comune nu se intelege doar plata pentru energia termica emanata de tevile care va traverseaza apartamentul, ci si cea degajata de conductele de distributie aflate in subsolul imobilului, pe casa scarii, pe culoare, in spalatorii, uscatorii, holuri etc.
Astfel, din cele de mai sus, rezulta ca toti proprietarii de apartamente din cadrul unui condominiu au obligalia de a participa la plata partilor comune aferente consumului de energie termica, indiferent daca sunt racordati sau nu la sistemul centralizat de alimentare cu energie termica.
Daca dumneavoastra ati renuntat la caldura emanata de tevile care va traverseaza apartamentul, acestea fiind parti comune, nu trebuie sa fiti scutit de la plata caldurii,
Nu ati inteles!Stiu ca nu sunt scutit de la plata caldurii! Eu vreau sa calculez ce reducere am la plata caldurii prin izolatia tevilorCum fac calculul cei de la firma (cei ce citesc gigacalorimetrele) sau cei de la asociatie (la mine o fac cei de la firma)
Nu va scuteste nimic, la ei este foarte clar, cat consumati pe repartitoare, iar tevile si partile comune raman cat s-a stabilit cand au facut inventarul in condominiu.
La noi in asociatie, ca sa "scapam" de aceste discutii, am incheiat un contract de prestari de servicii cu o firma care calculeaza si repartizeaza costurile cu incalzirea prin repartitoare de costuri.
In vara firma a procedat la inventarierea tevilor din apartamente si a celor din spatiile comune, izolate sau neizolate. Acolo unde tevile erau izolate, s-au facut observatiile cu privire la materialul cu care s-au efectuat izolatiile, precum si grosimea acestora.
Toate acestea se introduc intrun program specializat - folosit si la reparizare costurilor cu incalzirea, astfel incat atunci cand se fac repartizarile costurilor cu incalzirea, proprietarilor care au tevile izolate le sunt repartizate sume mai mici pentru partile comune si tevile din casa.
Faza este ca de cele mai multe ori sumele investite in izolarea tevilor, nu justifica cuantumul economiilor realizate!
In fine, daca tot ati facut aceasta lucrare, trebuie sa va prezentati la as. prop. si acolo trebuie vazut cum au procedat sau cum trebuie sa procedeze in continuare. As. pro. trebuie sa faca constatarea izolarii tevilor - printrun proces verbal in doua exemplare, dintre care unul la dvs.
Daca in bloc aveti repartitoare, mergeti cu acest PV la firma care face repartizarea costurilor si atunci scaderea o face automat...
Succes!