avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1019 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Solicitare documente fost angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Solicitare documente fost angajat

Buna ziua!
Am fost angajatul unei companii pana cand mi-am dat demisia acum cateva luni. Intre timp, am pornit si un proces impotriva acesteia, deoarece nu mi-am primit banii pe mai multe luni.
Problema mea este ca nici pana in prezent nu mi-am primit adeverinta de vechime, decizia de incetare a contractului etc. si chiar am nevoie de ele. Avand in vedere ca am dat in judecata compania, acum sunt persona non grata in ochii lor si nu cred ca vor sa-mi dea vreun document.
Ce pot sa fac in acest caz:
1. Sa trimit o scrisoare recomandata cu confirmare de primire in care sa solicit decizia de incetarea a contractului, adeverinta de vechime si copie print screen din Revisal (apropo, pot sa cer copie din Revisal?!???) si sa mentionez ca sunt obligati sa mi le furnizeze in 15 zile, potrivit Codului Muncii? Si sa solicit sa mi le trimita prin posta cu plata la mine sau cum?
2. Sa trimit un e-mail in care sa solicit cele mai de sus?

Si mai am o intrebare: stiu din surse ca mi-au prelungit ilegal contractul in Revisal cu cateva saptamani. Atunci cand o sa-mi dea adeverinta de vechime cu incetarea ctr. in data lor "x", trebuie sa contest adeverinta sau e problema lor, ii priveste? Intreb, avand in vedere procesul meu cu ei, in care eu am specificat ca ctr meu a incetat dupa demisie, la data pe care eu o stiu. Pe mine nu ma dereanjeaza vechimea mai mare in munca pe care ei mi-au facut-o, insa nu vreau sa am probleme, avand in vedere procesul pe rol in care eu am precizat data legala la care ctr trebuia incetat. Ce ma sfatuiti sa fac?

Multumesc si astept raspunsurile voastre.
Ultima modificare: Marți, 4 Noiembrie 2014
dani33, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:59, 17 Noiembrie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Asadar, solicitarea de documente trebuie sa fie formulata in scris.
Buna ziua!

Va multumesc pentru raspunsul dvs., dna Gabriela
In ceea ce priveste preavizul, eu am avut contractual 15 zile calendaristice (a fost incheiat pe vechiul cod). Angajatorul a fost de acord sa renunte la preaviz (am un email in acest sens). Asadar, contractul trebuia incetat in momentul in care angajatorul a fost de acord cu renuntarea la preaviz. Deci, reiterez intrebarea: ar trebui sa contest adeverinta (care va avea cateva saptamani in plus) sau chiar nu este problema mea si eu nu am nicio putere asupra unor acte eliberate de companie?
Multumesc inca o data pentru interesul si raspunsurile dvs!
Ultima modificare: Marți, 4 Noiembrie 2014
dani33, utilizator
Va multumesc, freeelis.
O intrebare totusi: "copii ale paginilor din registrul electronic" se refera la copii din Revisal? Intreb pentru ca vreau sa stiu daca pot solicita copii din Revisal, deoarece mi s-a cerut asa ceva la un loc de munca.
Multumesc inca o data!
Ultima modificare: Marți, 4 Noiembrie 2014
dani33, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Termen eliberare acte incetare contract de munca madoc madoc Buna ziua, Am si eu cateva nelamuriri in privinta actelor ce trebuie eliberate de angajator, angajatului (eu!): Am primit preavizul de de concediere si ... (vezi toată discuția)
Copie revisal de la angajator _Rodica _Rodica Buna ziua, Stie cineva cum poate obtine un salariat copie de pe Revisal de la angajator? Societatea respectiva este inregistrata in Giurgiu. Daca persoana ... (vezi toată discuția)
Ce pot face pentru recuperare acte de la angajator corinaiulia corinaiulia Buna ziua, In urma demisie am solicitat printr-un email oficial angajatorului sa-mi elibereze actele pentru atestarea activitatii mele : fisa de ... (vezi toată discuția)