Buna seara ,
De doua luni sunt purtata de la Casa judeteana de Pensii , la Primarie si ..,in sfrsit, la fostul loc de munca al sotuylui decedat , pentru a putea castiga dreptul de a primi sprijinul de mormantare , in jur de 2298 lei.
Contabila de la aceasta institutie spune ca nu-mi poate acorda acest drept , daca nu duc facturi care sa acopere aceasta suma ( de 2298 lei) .
Am depus la contabilitate factura , din care reiese cumpararea sicriului si a transportului mortuar (in valoare de doar 1940 lei), certificatul de deces al sotului si copie dupa cartea mea de identitate .
Nu mai am restul de bonulete si facturi, de acum doua luni .
Sunt amenintata ca nu voi mai putea primi sprijinul de mormantare,daca am doar 1940 lei..
Este posibil ?
Cu mult respect , Maria
Cei de la firma sotului trebuie sa va plateasca suma de 2298 lei, bani pe care ii recupereaza de la casa de pensii. Puteti da o declaratie pe propria raspundere ca ati cheltuit diferenta fata de factura de 1940 lei pe care o mai aveti.
Legea nr. 263/2010:
ART. 125
(1) În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.
(2) Dovada prevăzută la alin. (1) se poate face prin orice mijloc de probă admis de lege.
(3) Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea câştigului salarial mediu brut prevăzut la art. 33 alin. (5).*)
ART. 127
(1) Ajutorul de deces se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat şi se acordă, la cerere, pe baza certificatului de deces.
(2) Acordarea ajutorului de deces nu este condiţionată de realizarea unui anumit stagiu de cotizare.
HG nr. 257/2011 - Normele de aplicare a Legii nr.263/2010:
ART. 108
În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achitã unei singure persoane, care dovedeşte cu documente cã a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, dupã caz:
a) soţul supravieţuitor;
b) copilul;
c) pãrintele;
d) tutorele;
e) curatorul;
f) oricare altã persoanã.
ART. 109
(1) Dovada cã au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se face cu înscrisuri doveditoare în acest sens, inclusiv cu declaraţie pe propria rãspundere a solicitantului ajutorului de deces.
(2) Prin excepţie de la alin. (1), în cazul persoanelor prevãzute la art. 108 lit. f), dovada cã au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se face prin înscrisuri doveditoare în acest sens sau prin declaraţie pe propria rãspundere autentificatã.
Eu am avut decurand un evenimet in fam. si nu a trebuit sa fac dovada cheltuielilor ci am dat o declaratie cum ca eu am cheltuit tot ce a trebuit pt inmormantare si am primit banii .
Ajutor inmormantare
ankai
Buna ziua. Tatal meu a decedat in anul 2015, insa in momentul decesului nu era pensionar si nici nu era angajat. S-a aflat in intretinerea mea iar ... (vezi toată discuția)