Buna ziua ma numesc panescu costantin si apelez la dumneavoastra pt un sfat cf legi pt urmatoarea problema.in 2013 luna 10 am primit decizia de pensie limita varsta si am constatac ca adeverinta cu salari brute acord global pe care eu am depuso la cererea de pensie si o perioada de 2ani si 3 luni pe care am incheiat un contract cu casa de pensi si am platit aceasta perioada nu au fost calculate la stabilirea pensiei .pt acest fapt am depus imediat contestatie .la cca 2 luni mia venit alta decizie prin care mi se calcula acei 2 ani ,am mers la casa de pensi si am intrebat daca contestatia pe care am depuso ramane valabila pt recalcularea punctaj pensiei pt salari realizate in acord si mi sa raspuns ca ramane valabila deoarece dosaru este la comisia de contestati si ei au rectificat dooar cei 2 ani.am asteptat pana in sept dar neprimind un raspuns am deschis actiune la tribunal pt anularea acelei decizi si ami recalcula pensia cf legi 263 privind venitu realizat acord global,dar astazi la proces i sa spus av meu ca trebuia sa ceara anularea deciziei din decembrie nu cea din octombrie pe care am facut contestatia ,.va rog mult daca ma puteti ajuta sa inteleg daca este corect ca eu nu mai inteleg nimica.daca este normal eu am contestat decizia prima data deoarece pe decizie scria ca nu mi sa valorificat adeverinta deoarece nau temei legal
Instanța are dreptate iar avocatul dvs. nu cunoaște domeniul asigurărilor sociale. Trebuia să contestați și decizia de pensie emisă în decembrie 2013 pentru că nici prin acea decizie nu vi s-au valorificat veniturile realizate în acord global. Anularea deciziei de pensie din octombrie 2013 nu vă ajută la nimic pentru că după aceasta a mai fost emisă o decizie de pensie, cea din decembrie.
Baza de calcul a pensiei este stabilita prin legea pensiilor atfel:
Perioada inainte de 1 aprilie 2001
Baza de calcul a fost stabilita prin legea 3/1977 si nu a fost direct de sumele pentru care s-a platit contributie de asigurari sociale.
In aceasta perioada angajatii nu au platit contributie de asigurari sociale, aceasta a fost platita numai de angajator pentru intreg fondul de salarii. Contributia platita de angajati s-a numit „contributie pentru pensie suplimentara” si pentru aceasta se acorda separat o majorare a punctajelor anuale.
Baza de calcul a pensiei este constituita din salariul tarifar inscris in carnetul de munca si sporurile permanente prevazute in legea 57/1974 modificata prin legea 49/1992.
Sporurile permanente au fost acordate sub forma de procent din salariu tarifar sau ca suma fixa platita pentru diverse compensari.
Mentionez mai jos unele sporuri permanente care intra in baza de calcul a pensiei fara ca lista sa fie limitata la acestea:
1. Sporul de vechime.
Sporul de vechime care intra in calculul pensiei nu este cel platit angajatilor deoarece inainte de aprilie 1992 acest spor a fost acordat pentru vechimea neintrerupta iar cei care intrerupeau activitatea prin demisie li se relua calculul sporului de vechime pentru noua vechime neintrerupta. Dupa aprilie 1992 sporul de vechime a fost calculat pentru toata vechimea si a fost introdus in salalariul inscris in cartea de munca. In aceste conditii inainte de aprilie 1992 sporul care intra in calculul pensiei este calculat automat de Casa de pensii ca spor pentru intreaga vechime indiferent ca aceasta a fost intrerupta.
Modul de determinare a sporului de vechime este explicat mai jos :
Sporul de vechime a fost atribuit la inceput pentru vechimea neintrerupta care se pierdea la plecarea in alta intreprindere prin demisie. Ulterior a fost atribuit ca spor pentru vechimea totala in activitate ca recompensa pentru experienta capatata.
Programul de calcul al Casei de Pensii nu ia in calcul sporul de vechime trecut in adeverintele eliberate de fiecare angajator la care a lucrat pensionarul ci face o reconstituire automata si atribuie sporul de vechime astfel:
a) perioada 1 martie 1970 - 1 septembrie 1983:
3% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 5-10 ani
5% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 10-15 ani
7% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 15-20 de ani
10% pentru o vechime in munca totala de peste 20 de ani
b) perioada 1 septembrie 1983 - 1 aprilie 1992:
3% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 3-5 ani
6% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 5-10 ani
9% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 10-15 ani
12% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 15-20 de ani
15% pentru o vechime in munca totala de peste 20 de ani.
Programul de calcul de pe acest site nu reconstituie acest spor de vechime si deci este necesar sa fie introdus manual in program la nivelelul cifrelor de mai sus.
Pentru perioada de dupa 1 aprilie 1992 sporul de vechime este introdus in veniturile (salariile) trecute in cartea de munca, deci nu mai trebuie introdus separat in program.
2. Sporurile pentru conditiile de munca (grele, toxicitate, etc)
3. Sporul de santier pentru cei care lucrau pe santiere departe de domiciliu.
4. Sporul pentru conducerea formatiilor de lucru.
5. Indemnizatii pentru personalul navigant.
6. Majorarea salariilor pentru cei distinsi cu ordine si medalii.
7. Sporuri acordate angajatilor unor intreprinderi (Romarta, Spitalul Elias, Studiorile Alexandru Sahia, etc..)
8. Sporuri pentru lucru in subteran.
9. Majorarea salariului pentru executarea unei functii suplimentare (sofer-taxator, primitor-distribuitor- gestionar, etc..)
10. Majorare salariu pentru nevazatori.
11. Indemnizatie de conducere.
12. Spor pentru lucru sistematic peste program.
13. Spor pentru lucru de noapte, pe schimburi conform unui grafic.
14. Sporuri pentru lucratorii din invatamant (grade didactice, dirigentie, sef de catedra etc)
15. Majorare salariu pentru profesorii din scolile speciale pentru copii cu deficiente.
16. Indemnizatii acordate lucratorilor din domeniile “Ocrotirea sanatatii” si “Artistic”
17. Spor pentru personalul civil care au lucrat in unitatile militare
Nu fac parte din baza de calcul a pensiei urmatoarele castiguri:
1. Castigurile in acord sau cu bucata.
2. Castigurile pentru plata orelor suplimentare ocazionale.
3. Participarea la beneficii a salariatilor din unitatile economice.
4. Premiile anuale sau din cursul anului pentru realizari deosebite.
5. Recompensele ocazionale primite in unele sectoare de activitate.
6. Diurnele de deplasare.
7. Indemnizatiile de delegare, detasare si transfer.
8. Drepturile de autor.
9. Drepturi primite la desfacerea contractului de munca.
10. Al 13-lea salariu.
11. Alte sporuri care nu au avut caracter permanent
La calculul pensiei nu se ia in considerare venitul realizat in acord.