SC are o cladire sediu birouri din 1996 .Ea a fost modificata , marita ca suprafata, etc. Ultima reevaluare a fost facuta in octombrie 2013 .Patronul vrea sa o treaca pe persoana fizica (pe numele lui) . Factura pe care o vom emite se va face cu TVA sau fara ( anul trecut am avut control fiscal , iar inspectorii ne-au spus ca daca trece un an de la reevaluare se factureaza fara TVA) ?
Venitul obtinut din vanzarea cladirii intra la calculul impozitului de 3% ?
Va multumesc mult !
Fiind vorba de o cladire veche, vanzarea acesteia este scutita de TVA conform articolului 141 din Codul Fiscal. Totusi, trebuie sa verificati daca modernizarile facute depasesc 20% din total valoare cladire si daca acestea au fost facute dupa data aderarii.
Trebuie sa tineti cont de perioada de ajustare a TVA pentru bunurile de capital care este:
- pe o perioadă de 20 de ani, pentru construcţia sau achiziţia unui bun imobil, precum şi pentru transformarea sau modernizarea unui bun imobil, dacă valoarea fiecărei transformări sau modernizări este de cel puţin 20% din valoarea totală a bunului imobil astfel transformat sau modernizat - conform articolului 149 alin 2.
- sau 5 ani daca acestea au avut loc inainte de data aderarii la UE - conform articolului 161 din Codul Fiscal.
Referitor la impozitul pe venitul microintreprinderilor:
Art. 112^7 (1)Baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad:
a)veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
b)veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;
c)veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;
d)veniturile din subvenţii;
e)veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare;
f)veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
g)veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.
h)veniturile din diferenţe de curs valutar;
i)veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial;
j)valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturării.
(1^1)Pentru determinarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, la baza impozabilă determinată potrivit alin. (1) se adaugă următoarele:
a)valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturării;
b)în trimestrul IV, diferenţa favorabilă dintre veniturile din diferenţe de curs valutar/veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial şi cheltuielile din diferenţe de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, înregistrate cumulat de la începutul anului.