La calitatea de parte vatamata nu veti putea renunta niciodata!
Dar, daca nu v-ati constituit parte civila in proces, nu trebuie sa va prezentati.
Daca v-ati constituit parte civila, atunci puteti renunta la aceasta calitate trimitand la instanta un inscris prin care sa precizati in mod expres acest lucru.
Dar, va trebui sa stiti ca in asemenea conditii, il ajutati pe inculpat sa scape cu o pedeapsa mai mica sau chiar cu suspendare.
Si acum, va propun un exercitiu de imaginatie: ce veti face daca, dupa ce va fi eliberat inculpatul, va veni iar in "vizita" pe la dvs. sa mai caute sume de bani, ca deh, are de unde, iar dvs. tot nu va agitati prea mult sa va aparati interesul!!
Daca nu va puteti prezenta la instanta, puteti angaja un avocat, acesta se va prezenta la toate termenele si va face toate demersurile legale necesare pentru ca dvs. sa obtineti o hotarare favorabila cu privire la recuperarea sumei de bani respective.
Tehnic, calitatea de parte vatamata inceteaza sa spunem in conditiile de fata prin impacarea partilor.
Daca nu doriti sa participati la procesul penal trebuie să înştiintati despre aceasta organul judiciar, care, dacă apreciază necesar, o sa va audieze în calitate de martor.
In drept va intemeiati cererea pe art. 81 alin.2 c.p.p.
Daca totusi nu renuntati la aceasta calitate si va constituiti si parte civila, puteti in faza de judecata, sa solicitati, oral sau în scris, ca judecata să se desfăşoare în lipsă, în acest caz nemaifiind citata pentru termenele următoare, ideea este ca de o audiere nu o sa scapati, ori in calitate de martor ori de persoana vatamata, daca instanta considera necesar.
adica in ce calitate sa fie partea vatamata audiata ca martor in conditiile in care calitatea de parte vatamata inceteaza in conditiile legii
La asta m-am referit, nu m-am referit la situatia in care partile se impaca si procesul penal inceteaza, utilizatoarea nu parea interesata de impacare din descriere.
ART. 81
(1) Drepturile persoanei vătămate
În cadrul procesului penal, persoana vătămată are următoarele drepturi:
a) dreptul de a fi informată cu privire la drepturile sale;
b) dreptul de a propune administrarea de probe de către organele judiciare, de a ridica excepţii şi de a pune concluzii;
c) dreptul de a formula orice alte cereri ce ţin de soluţionarea laturii penale a cauzei;
d) dreptul de a fi informată, într-un termen rezonabil, cu privire la stadiul urmăririi penale, la cererea sa expresă, cu condiţia de a indica o adresă pe teritoriul României, o adresă de poştă electronică sau mesagerie electronică, la care aceste informaţii să îi fie comunicate;
e) dreptul de a consulta dosarul, în condiţiile legii;
f) dreptul de a fi ascultată;
g) dreptul de a adresa întrebări inculpatului, martorilor şi experţilor;
#M2
g^1) dreptul de a beneficia în mod gratuit de un interpret atunci când nu înţelege, nu se exprimă bine sau nu poate comunica în limba română;
#B
h) dreptul de a fi asistată de avocat sau reprezentată;
i) dreptul de a apela la un mediator, în cazurile permise de lege;
j) alte drepturi prevăzute de lege.
#M2
(2) Persoana care a suferit o vătămare fizică, materială sau morală printr-o faptă penală pentru care acţiunea penală se pune în mişcare din oficiu şi care nu doreşte să participe la procesul penal trebuie să înştiinţeze despre aceasta organul judiciar, care, dacă apreciază necesar, o va putea audia în calitate de martor.