avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Taxa Habitat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Taxa Habitat

Buna ziua,

Am o casa de vacanta in comuna Valea Lunga, Dambovita. Acum cateva zile am primit prin posta o scrisorica cu titlul "Titlu executoriu numarul ..." in care sunt somat sa platesc taxa de habitat restanta (a fost livrata la adresa casei de vacanta si mi-a adus-o un vecin ca altfel putrezea in cutia postala).
In trecut am fost la primarie si am declarat ca acolo nu locuieste nimeni iar eu trec rar prin zona (o data pe an).
Contract cu primaria pentru ridicarea gunoiului nu am semnat si nici tomberon de gunoi nu mi-a fost dat.
In conditiile acestea ei ma obliga pe mine sa platesc niste servicii de care eu nu beneficiez ceea ce nu mi se pare tocmai legal.

Pot fi actionati in instanta pentru acest abuz? Daca da, in baza caror legi sau prevederi legale?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: marian19 , utilizator 08:33, 5 Aprilie 2019
Facturarea şi încasarea taxei de habitat în judeţul Dâmboviţa se fac de către “Electrica Furnizare Muntenia Nord” – Agenţia de Furnizare a Energiei Electrice Târgovişte, pentru Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Reabilitarea colectării, transportului, depozitării, prelucrării deşeurilor solide în judeţul Dâmboviţa” (care reuneşte Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Consiliile Locale ale oraşelor şi comunelor din judeţul Dâmboviţa), în baza unui contract de prestări servicii încheiat în condiţiile legii.
Taxa de habitat este prevăzută de Hotărârea nr. 29 din 03.12.2010 (care modifică şi completează Hotărârea nr. 4/2010 şi Hotărârea nr. 9/2010), a Asociaţiei mai sus numite şi reprezintă o taxă destinată bugetului local. Conform Metodologiei de instituire şi colectare a taxei de habitat la nivel judeţean cu destinaţie specială de salubrizare, “taxa se datorează de către toţi posesorii de locuinţă din judeţul Dâmboviţa, precum şi de către persoanele fizice din alte judeţe sau din alte state, care deţin proprietăţi sub forma unor locuinţe pe teritoriul judeţului Dâmboviţa, utilizatori ai serviciului de salubrizare. Prin locuinţă se înţelege casă, cămin, domiciliu, construcţie sau apartament, în care locuieşte sau pot locui una sau mai multe persoane”.
Prin 2010 s-a stabilit o valoare a taxei de 18 lei pe lună si pe gospodarie, indiferent ca este locuita sau nu.
.
[ link extern ] /
Si nu este acesta un abuz? Atata vreme cat nu beneficiem de aceste servicii? Inserarea acestui serviciu pe plata facturii de energie electrica si implicit sistarea energiei elctrice in cazul in care nu dorim sa platim aceasta suprataxa nu este un abuz?
Pai din sumele incasate se fac cheltuieli pentru intretinerea localitatii, a curateniei pe strada, instalarea cosurilor de gunoi, a tomberoanelor.... Ce-ar fi sa nu se faca acestea si sa se adune gramezi de gunoi in mijlocul drumului, in poarta celui plecat cateva luni...!?
Cu tot respectul, pe ulita unde am eu casa in Gura Foii saptamana trecuta mi-a fost teama ca nu mai ies din noroaie... plus ca era cat pe ce sa-mi rup planetarele... si impozitele atunci pentru ce le mai platim? 20 de lei vi se pare o suma de neglijat? Uite ca mie nu mi se pare! Mie nu imi da nimeni nici 5 bani fara sa muncesc pentru ei. Si dupa ce ii iau mai platesc si impozit pe ei!

Ideia este ca, personal imi doresc daca voi apuca anii de pensie, si cum nu am reusit sa pun bani deoparte pana la aceasta varsta, sa ma retrag la tara si sa cheltuiesc cat mai putini bani din mizeria de pensie pe care mi-o va da statul care nu stie decat sa ia. Planul este sa imi produc singur energie termica si electrica necesara in gospodarie si sa nu depind de niciun alt \"serviciu de calitate\". Sunt indeajuns impozitele pe care le platesc acum cu varf si indesat. Stiu ca cel mai bun contribuabil este cel care munceste pe salariu bun, fumeaza si este alcoolic (accize) plateste si moare inainte ca statul sa mai fie nevoit sa ii dea o pensie. Dupa banci, statul este al doilea mare camatar. Dupa 10 ani cu peste 2000 de ron incasati lunar la buget din salariu meu brut mi s-a dat un ajutor de somaj de 540RON.... In fine, sa-mi dea amenda daca am gunoi la poarta, ultima oara erau vreo doua baligi si vacile imi mancasera niste stanjenei iar primele cosuri si tomberoane sunt la circa 7 km distanta. Pentru asta sa platesc 20 RON/luna?

In alta ordine de idei am gasit pe internet urmatoarele pentru cei interesati:
\"Taxa de habitat este ilegala. Suntem obligati sa platim pentru bunuri care ne apartin de drept!
Pentru cei care doresc renuntarea la plata taxei de habitat se poate proceda astfel:se poate depune o plangere la judecatorie ( plangere formulata pe \"competenta dupa materie si valoare\",conf. art. 94 din Codul de procedura civila) in care se vor specifica urmatoarele:
-deseurile provenind din achizitionarea din comert a marfurilor alimentare si nealimentare devin proprii, si prin urmare pot fi valorificate la unitatile autorizate pentru recuperarea banilor (reciclarea lor in scop personal);
-potrivit art. 480 Cod civil \"proprietatea este dreptul ce are cineva de a se bucura si a dispune de un lucru in mod exclusiv si absolut cu respectarea art. 44 din Constitutia Romaniei\". Implicit dreptul de proprietate obliga la respectarea sarcinilor privind protectia mediului;
- in privinta deseurilor biodegradabile, acestea pot fi folosite ca ingrasamant natural la gradinarit (compost);
- se va specifica in plangere neexistenta/nesemnarea unui contract pentru ridicarea gunoiului;
Se poate ca Judecatoria sa-si decline competenta catre Tribunal sectia Contencios Administrativ,caz in care conform art. 7 din Legea 554/2004 trebuie depusa o plangere prealabila, plangerea care poate fi formulata oricand, actul fiind unul normativ.\"

De asemenea conform articolului 3 din Legea nr. 101/2006 aliniatul : “Serviciul de salubrizare se organizeazã şi funcţioneazã pe baza urmãtoarelor principii(…)f) tarifarea echitabilã, corelatã cu calitatea şi cantitatea serviciului prestat; g) nediscriminarea şi egalitatea de tratament al utilizatorilor;h) transparenţa, consultarea şi antrenarea în decizii a cetãţenilor;” precum si articolul 12 alin (3) din aceiasi lege, „Relaţiile dintre operatorii serviciului de salubrizare şi utilizatorii individuali („gospodăriile”–n.n.) se desfăşoară pe baze contractuale, cu respectarea regulamentului serviciului de salubrizare şi ale contractului cadru de prestare a serviciului, adoptate de autorităţile administraţiei publice locale pe baza legislaţiei în vigoare, aplicabilă acestui serviciu”. Rezultă că nu poate fi instituită o taxă specială pe serviciul de salubrizare, deoarece s-ar încălca prevederile acestui articol, ştiindu-se că taxa specială conduce la un raport fiscal şi nu contractual, cum prevede legea specială.

De asemenea conform hotararii de consiliu: “taxa se datorează de către toţi posesorii de locuinţă din judeţul Dâmboviţa, precum şi de către persoanele fizice din alte judeţe sau din alte state, care deţin proprietăţi sub forma unor locuinţe pe teritoriul judeţului Dâmboviţa, utilizatori ai serviciului de salubrizare. Prin locuinţă se înţelege casă, cămin, domiciliu, construcţie sau apartament, în care locuieşte sau pot locui una sau mai multe persoane”. Asta este taxa sau impozit pe cladire? Nu este o dubla impozitare?

In aceste conditii ma poate ajuta cineva cu un model de plangere pe care sa o pot depune la judecatoria orasului Gaesti?

Tot aici vreau sa subliniez ca o taxa modica, de 3, 4 sau 5 lei poate era acceptabila in conditiile in care eu chiar nu am gunoi menajer de dat la gunoieri si nici vreo curatenie nu se face pe strada mea fara asfalt (sau macar pietris) sau canalizare.

Si tot aici, vreau sa mai aduc in atentie un alt abuz, colectarea acestei taxe pe factura de energie electrica lasa impresia ca daca nu va fi achitata taxa de habitat, deci factura integrala, se va sista furnizarea energiei electrice ceea ce este total neadevarat! In urma discutiilor pe care le-am avut cu reprezentantii SC Electrica Furnizare SA, societatea isi opreste creantele care ii apartin din factura factura considerandu-se achitata. Toti locuitorii din Gura Foii cu care am discutat sunt convinsi ca daca nu platesc taxa de habitat "li se va opri lumina", asa ca si alti propietari care nu sunt de acord cu acest abuz se supun acestui santaj.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Ianuarie 2015
roberth, utilizator
roberth a scris:
.. pe ulita unde am eu casa in Gura Foii saptamana trecuta mi-a fost teama ca nu mai ies din noroaie... plus ca era cat pe ce sa-mi rup planetarele...

Asemenea situatii se intalnesc in multe orase mari ale Romaniei, inclusiv in Bucuresti, in cartierele centrale ca si la marginea oraselor.
Asta nu scuteste pe nimeni de plata taxelor locale.

Alte discuții în legătură

Taxa habitat eugen2011 eugen2011 Am o casa de vacanta unde platesc factura de lumina odata la 3 luni( asa am facut contractul cu furnizorul de electricitate dupa ce mi-a verificat actele sa ... (vezi toată discuția)
Taxa habitat sensei sensei Buna ziua.O intrebare:Este legal ca in judetul Dambovita ,fiecare proprietar de casa sa plateasca taxa de habitat?Mama are o casa in com Matasaru,Dambovita.In ... (vezi toată discuția)
E corectă taxa de habitat pentru o casă de la țară, nelocuită? Filia Filia Buna ziua, fratele meu si cu mine avem o casa intr-o comuna Motaieni. Eu traiesc in Germania, el in Romania. Casa nu e locuita. Acum din 2018 primarul a ... (vezi toată discuția)