Buna ziua,
fratele meu si cu mine avem o casa intr-o comuna Motaieni. Eu traiesc in Germania, el in Romania. Casa nu e locuita. Acum din 2018 primarul a introdus o lege de habitat cu destinatie speciala de salubrizare HCL nr. 9. Inteleg ca noi doi trebuie sa platim pe luna 12 lei, indiferent ca nu se produce gunoi. Din ce stiu, el plateste si pt. mine impozit, de asta nu sunt scutita. Dar de ce taxa asta de salubritate? Ce pot face, sa scriu la primar? Ma ajuta cu ceva?
Multumesc anticipat.
trandafir2
Moderator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna ziua,
Probabil este vorba despre vreo hotarare de consiliu local, trebuie vazut exact ce si cum, si daca puteti contesta ceva in instanta. Puteti sa insarcinati un avocat cu rezolvarea acestei probleme spinoase.
(ca fapt divers va spun ca am si eu o casa la tara, unde nu locuiesc, si pentru care platesc acea taxa de habitat)
Insa, daca tot spuneti ca sunteti in Germania, va rog sa ma ajutati cu o informatie (pentru ca vreau sa ma mut acolo), cam cat este taxa de habitat/gunoi (cu aproximatie) acolo pentru o casa la tara si cam cat este impozitul anual pe proprietate. Multumesc.
Bună ziua d-nul Trandafir,
E vorba de legea HCL nr. 9 aprobare taxă de habitat pt anul 2018 cu destinație specială de salubrizare. Are un paragraf unde scrie ca 12 lei/luna/gospodărie platasc persoane care locuiesc într-o singura gospodărie și străinasii (asta e cuvântul) care domiciliază inafara jud. Dâmbovița, care au gospodarii în județ, în comuna Motaieni.
In ce privește cât plătește fratele meu impozitul, nu știu.
În orice caz aici în Germania nu se plătește taxa de salubritate dacă ți-ai scos pubela și nu mai locuiești în casă.
Cu stima
Filia
Filia
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna ziua d-nul Trandafir,
Müllabfuhr e diferit in functie de localitate si de cate pubele sunt. De ex. pt Münster costa 564 Euro pe an 120l, 213 Euro costa 60l, orasul Mülheim an der Ruhr, pt. 120 l platiti 335 euro. Asa ca exemplu. Va pun o pagina de net: pt. orasul Essen costa 50l 224 euro, 110l 339 euro pe an.
Pentru orasul Essen in NRW. Exista aici si pubela galbena pt. gunoi de plastic, cred ca stiti, cea pt. hartie, mai e una pt. frunze, astea se platesc de proprietar si costurile se dau mai departe la chiriasi pe luna, respectiv pe an. Adica la Betriebskosten, acolo unde calculeaza chiria, impreuna cu impozitul pe cladire si teren, care se aduna si se impart apoi la cati chiriasi are cladirea. Aceste Betriebskosten o sa le vedeti cand semnati contractul de inchiriere. Noi n-am semnat pe loc, suntem in Mieterschutzverein, ne-am dus la ei si am dat la verificat, ca mai nici un contract e facut corect. Astia va ajuta si mai tarziu, in relatiile cu proprietarul. Ori intrati ca Mitglied pe an, sau dati la inceput 12 Euro pt. sfatul asta, si cu asta basta. Noi suntem din 2010 aici si ne ajuta mereu, ca avem probleme cu proprietareasa, mai ales cand vrea sa creasca chiria. Sau la aceste cheltuieli care va vin apoi prin ianuarie, Betriebskostenabrechnunge.
Mult succes.
Buna ziua,
Citind sumar acea Hcl nr.9 vad ca exista trei (chiar patru) categorii de contribuabili pentru taxa de habitat si dupa cum reiese din act, nu exista nicio scutire pentru cei care au gospodarii pe raza comunei si nu locuiesc acolo; deci nu prea va puteti opune (teoretic exista niste parghii prin prefect, prin contencios administrativ, etc, dar nu cred ca este cazul) si ca atare, pana una alta, legea isi produce efectele, bune sau rele cum sunt (deci, primul raspuns ramane valabil).
Cat priveste precizarile asupra taxelor de gunoi in Germania, sunt interesante. Multumesc. (eu sunt interesat de Frankfurt pe Oder, insa cu titlu comparativ orice informatie este binevenita)
Faceti contestatie la Primarie, citand paragrafele din Codul Fiscal, care se refera la incheierea unui contract de prestari servicii sau de folosinta a acestor servicii, atat pentru persoane fizice cat si pentru persoane juridice.
Vedeti insa ca pe raza judetului Dambovita s-a infiintat ( nu stiu exact cand, pe vremea prefectului Popescu) ADI-Deseuri, avand atasata o HCJ Dambovita cu obligativitatea platii taxei de habitat pentru toti posesorii de locuintede pe raza judetului, idiferent de nr.de locuinte detinute - se plateste pentru fiecare taxa, aceasta vibe pe factura de la Electrica . Exista posibilitatea de actiune in instanta sau ignorati aceasta taxa, adica nu o platiti, cum fac si eu de cca.6 ani. Sunt in aceeasi situatie pentru o proprietate in Com.Aninoasa/ jud.Dambovita.
Salubrizare
fidelia22
Buna ziua,
Daca exista posibilitatea sa nu platesc in doua locuri salubritatea.,adica la doua adrese diferite?Cum procedez?(Primaria spune ca trebuie platit ... (vezi toată discuția)
Plata taxa de habitat
Vibor
Parintii mei care au decedat detineau o casa. In urma anchetei sociale efectuate de serviciul primariei Targoviste s-a stabilit ca in acea casa nu locuieste ... (vezi toată discuția)