Taxa de salubrizare se plăteşte de toţi cei care produc deşeuri menajere şi nemenajere, de cei ce beneficiază de zonele de agrement şi spaţii verzi existente, precum şi de cei ce utilizează drumurile publice..
Persoanele fizice sunt obligate la plata acestei taxe în funcţie de numărul de persoane din fiecare familie, sau numărul locatarilor existenţi la o anumită adresă.
Proprietarul locuinţei are obligaţia depunerii declaraţiei în vederea stabilirii taxei de salubrizare, cuprinzând toate persoanele care locuiesc la acea adresă (membri de familie, rude, chiriaşi, flotanţi, etc.)
Taxa serviciu salubrizare-gospodarii populatie
Studiile arată că arderea în gospodărie a gunoiului este un obicei foarte răspândit în zonele rurale din toată lumea. Gunoiul este ars fie în grădină sau curte, fie în sobele din case. Gunoiul care este ars poate conţine hârtie, carton, resturi de alimente şi plastic, de fapt tot felul de materiale care de altfel ar putea fi reciclate sau adunate de o companie de
strângere a gunoiului. Emisiile de gaze provenite din arderea gunoiului în gospodării sunt emise direct în casă sau în atmosferă, fără să fie tratate sau filtrate. Aceste emisii pot avea efecte nocive asupra sănătăţii oamenilor sau asupra mediului înconjurător.
Taxa serviciu salubrizare-gospodarii populatie, adica Primaria taxeaza un serviciu pe care nu-l presteaza. Pentru ca aceasta taxa se refera strict la gunoiul din gospodarii, nu are nicio legatura cu administrarea domeniului public.