Scriu in numele mamei mele pentru ca eu sincer nu imi pot imagina cum inca poate munci in conditiile actuale.
Lucreaza ca barman ospatar.
Doreste sa isi dea demisia si vreau sa stiu daca il poate actiona in instanta pentru urmatoarele.
1.Se poarta cu angajatii precum ar fi sclavi. Un aer superior fata de angajati, jigniri.
2. Niciodata nu a luat concediu platit, sporuri sau alte beneficii pentru munca depusa.
3. Lucreaza programul normal ( de la 9) si trebuie sa stea si la unele evenimente.
Deci ar fi de la 9 dimineata pana la 7 inclusiv 8 dimineata a 2-a zi.
Au fost zile cand Sambata si Duminica a lucrat + evenimente in ambele seri... Asta inseamna ca in 2 zile a avut un timp de odihna de sub 4 ore.... in 48h!
Sa nu mai spunem faptul ca foloseste 1 ospatar la cate 60-70 persoane pe cand mai toate restaurantele au 1 ospatar la 20 oameni.
4. Niciodata nu s-a tinut cont de program... Adica trebuie sa stai pana la ultimul client, si orele nu sunt platite de niciun fel. In schimb daca restaurantul e gol, tot te tine acolo...
5. Angajatorul plateste doar salariile, nimic altceva. Eu sunt tanar insa stiu ca un angajator are anumite obligatii. Trebuie sa dea anumite sporuri/ prime etc...
6. Isi injoseste angajatii ori de cate ori are ocazia.. Chiar si astazi a trebuit sa o vad pe mama cum cedeaza psihic din cauza unor afurisiti de angajatori.
7. Nu plateste nici macar minimul pe economie... Da 800 lei salar.
Vreau sa stiu, cu ce lucruri il poate chema in instanta? Asemenea oameni trebuie sa plateasca cu varf si indesat.. Pentru ca acei oameni pe care ei ii considera "sclavi" le aduc lor profiturile..
Si un barman-ospatar trebuie sa mai fie si femeie de servici...si sa nu mai socotim tot fumul inhalat care dauneaza sanatatii..
Si toate astea pentru nici macar minimul pe economie.
Ideea e ca ar fi renuntat la acest job demult insa la varsta de 40+ ani, nu se mai uita nimeni la tine ca sa te angajeze...
Reclamati la ITM,...dar din pacate pentru mama dvs.angajatorul poate primi doar cateva amenzi.Mama dvs. poate chema in instanta angajatorul, procesul fiind scutit de taxa de timbru dar nu exista garantia primirii unor despagubiri si procesul este de durata.In concluzie nu ramane decat sa faceti o reclamatie pe zi la ITM pana angajatorul rezolva problema.
1. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
2. Art. 296 C.pen. - Purtarea abuzivă
(1) Întrebuinţarea de expresii jignitoare faţă de o persoană de către cel aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.
(2) Ameninţarea ori lovirea sau alte violenţe săvârşite în condiţiile alin. (1) se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.