avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributie pensie PFA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributie pensie PFA

Buna ziua.
Sunt pfa si as dori sa stiu daca este obligatoriu sa platesc catre stat contributie la pensii. Mentonez ca in urma cu doi ani am primit o citatie prin care am fost invitatla casa de pensii unde a trebuit sa platesc pe ultimii 5 ani si am platit. Anul trecut inspectorul de la administratia financiara mi-a spus ca nu trebuie sa platesc decat daca vreau.
Ce am de facut, asadar?
Mentionez ca anul trecut am avut un profit net de 12000 lei, brut 16000 ( prestari servicii)
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 12:24, 9 Noiembrie 2014
Din normele de aplicare a art. 296.22 cod fiscal:
"Contribuabilii care desfăşoară activităţi impuse în sistem real, care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevăzut de lege, nu sunt obligaţi să se asigure şi nu datorează contribuţie de asigurări sociale, pentru anul fiscal următor. Contribuţiile de asigurări sociale plătite în anul fiscal în care au fost realizate venituri sub nivelul plafonului prevăzut de lege nu se restituie, acestea fiind luate în calcul la stabilirea stagiului de cotizare şi la stabilirea punctajului pentru pensionare".
In 2013 baza de calcul pentru CAS a fost de minim 778 lei pe luna. Dumneavoastra pe tot anul ati obtinut peste 12 luni*baza lunara si deci trebuia sa depuneti declaratia 600 in ianuarie 2014 si sa platiti contributie cas.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

D600 mioara2012 mioara2012 Buna ziua! Daca in cursul anului 2014, un PFA a inregistrat un venit de 450 lei, mai trebuie sa faca D600? (vezi toată discuția)
Daca am avut venit mic pe pfa mai platesc cas danmarius69 danmarius69 Buna ziua, In dec 2008-august 2010 mi-am infiintat un pfa pentru plata unor comisioane.In dec 2008 am incasat 380ron pentru care am platit impozit la fisc in ... (vezi toată discuția)
Cas obligatoriu pentru pfa euely euely Buna ziua. In ce conditii si in baza carei legi nu sunt obligata sa platesc CAS ca PFA? Multumesc mult. (vezi toată discuția)