avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie neinregistrata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie neinregistrata

Buna ziua, am o problema putin diferita, angajatorul nu vrea sa imi accepte demisia, nici macar sa o inregistreze - desi este un act unilateral de vointa. Va rog sa imi dati un sfat, in situatia de fata nu am idee cum se procedeaza, nici amenintarile cu ITM-ul nu au vreun efect, firma nu mai exista la punctul de lucru, ei au deschis alta firma cu aceeasi activitate, dar pe cea veche nu au inchis-o deocamdata. Singura lor problema este ca vreau sa plec la o firma concurenta (nu exista nici un contract de neconcurenta sau confidentialiate intre mine si angajator), iar ei nu vor decat sa intarzie cat mai mult angajarea mea in alta parte, desi de mai bine de o luna nu mai merg la serviciu. Va multumesc si astept un sfat din partea dvs.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 16:36, 29 Mai 2009
1. Puneti notificarea de demisie prin posta, cu confirmare de primire.
2. Nu trebuia sa spuneti ca plecati la concurenta (ce-si face omul cu mana lui ... ).
Multumesc mult pentru raspuns. Nici eu nu as fi vrut sa stie unde plec, dar s-a aflat in cele din urma.... Demisionez dintr-o functie de conducere (director executiv), dat fiind faptul ca angajatorul nu si-a respectat una din obligatii - plata salariului la timp - mai e necesar temenul de preaviz?
1. Atunci faceti notificarea in baza art.79(8) din Codul muncii.
2. Va redau, din Codul muncii, articolele referitoare la demisie, pentru a sti despre ce e vorba:
Art. 79. - (1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

3. Va mai redau si un model de notificare:
Catre,
S.C. ________________________________________

Domnule Administrator,
Subsemnatul(a) __________________________________________________
angajat(a) in functia/meseria ____________________________________________________
la ___________________________________________ , prin prezenta notificare va comunic incetarea contractului individual de munca prin demisie, conf. art. 79 ( ) din Codul muncii.

Perioada de preaviz de ____ zile calendaristice va decurge da la data prezentei pana la data de __________________ , iar cu data de ___________________ inceteaza activitatea mea la S.C. ______________________________________ .

Va rog sa procedati la intocmirea documentelor necesare pentru incetarea contractului individual de munca!

Data _________________ Semnatura _____________________

Succes!
Nu vad de ce neinregistrarea demisiei dvs., va opreste in a semna noul contract de munca si a va prezenta la noul angajator la munca.......
Avand in vedere ca angajatorul stie cam ce aveti de gand sa faceti, e putin probabil sa semneze de primire pentru un plic expediat de dvs., motiv pentru care va sfatuiesc sa notificati angajatorului demisia prin intermediul unui executor judecatoresc (in cazul in care nu gaseste nici o persoana la sediu sau refuza sa semneze, se efectueaza procedura prin afisare). In demisia pe care o trimiteti precizati si faptul ca angajatorul nu si-a respectat obligatiile asumate (in speta neplata salariului la timp) - asta pentru a va pregati o eventuala aparare in cazul in care angajatorul va va desface disciplinar CIM (pentru absente nemotivate in perioada preavizului).

Alte discuții în legătură

Imi putei spune daca am formulat bine o demisie????cei de la resurse o contesta dorin.brezoi dorin.brezoi Subsemnatul Brezoi Dorin Stefan , angajat a S.C Premium Auto Motors S.R.L, in functia de consultant vanzari piese auto, va informez ca incepand din data de ... (vezi toată discuția)
Nu mai stiu ce sa fac va rog din suflet ajutati-ma !! CristiVL CristiVL Va rog din suflet sa ma ajutati , am contract pe perioada DETERMINATA pe 2 luni mai am 15 zile pana imi expira ...si nu vreau sa ma mai duc deloc pt ca fiecare ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutati cu un sfat mazere cornel mazere cornel lucerez la o firma de aproximativ 5 luni ,am contract de munca incepind din 4 01 2011,in care prevede ca lucrez 40 ore pe sapt.iar eu lucrez si sambata si ... (vezi toată discuția)