Buna ziua! La inceputul lunii iulie 2012,sotul meu si-a dat demisia de la firma la care lucra. Pe 24 iulie a venit pe lume copilul nostru si sotul a hotarat sa intre in concediu pentru crestere si ingrijire copil. Acest lucru a fost posibil deoarece nu-i expirase preavizul la data nasterii copilului. Optiunea lui a fost de un an. In luna martie 2013, si-a gasit un alt loc de munca si a decis ca e timpul sa se intoarca la serviciu.Data angajarii a fost pe 26 martie 2013.Pe data de 11 .04.2013, a depus cererea de reluare a activitatii.La mai bine de un an si jumatate,adica in noiembrie2014 am primit somatie si titlu executoriu de la ANAF cu fabuloasa suma de 809 lei,bani pe care suntem obligati sa-i restituim. Doresc sa stiu daca suntem sub incidenta Lg.126/2014,privind amnistia fiscala pentru mame.Mentionez ca pana la aceasta data nu am primit nicio instiintare de plata.
1. - Catre cine ati facut cerere pentru reluarea activitatii?
- Nu trebuia cerere ci o comunicare catre Primarie ca ati reluat activitatea.
2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 19
(1) Beneficiarul drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta este obligat sa comunice in scris primariei orice modificare intervenita in situatia sa, de natura sa determine incetarea sau suspendarea platii drepturilor, in termen de 15 zile lucratoare de la aparitia acesteia.
(2) Comunicarea prevazuta la alin. (1) se transmite de catre primarie agentiei teritoriale in termen de 5 zile lucratoare de la data inregistrarii.
3. Daca ati respectat termenul prevazut mai sus atunci este responsabilitatea celor de la Primarie sau AJPIS si deci nu mai aveti obligatia sa restituiti sumele primite necuvenit.
Legea 126/2014 pentru modificarea OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri in vederea recuperarii debitelor inregistrate cu titlu de indemnizatie pentru cresterea copilului
Art. III
(1) Debitele cu titlu de indemnizatie pentru cresterea copilului/stimulent/stimulent de insertie acordate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, sau a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, constituite din culpa debitorului, materializata in folosirea cu intentie de catre acesta a unor documente despre care cunostea ca au fost eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre acesta a unor date neconforme realitatii sau nedeclararea unor informatii nu fac obiectul scutirii la plata, conform prevederilor art. II.
Cererea sau comunicarea fost inregistrata la Directia muncii Olt in data de 11.04.2013. De la data angajarii -26.03.2013 si pana la data mentionata anterior sunt 13 zile lucratoare. Asta inseamna ca ne incadram in termenul legal de comunicare. Cui trebuie sa ma adresez pentru scutirea de la plata?
Va multumesc!
Art. IV din Legea 126/2014:
(1) In vederea scutirii la plata si/sau restituirii sumelor recuperate potrivit prevederilor art. II, persoanele in sarcina carora s-au stabilit debite se vor adresa cu cerere scrisa, agentiilor judetene pentru plati si inspectie sociala, respectiv a municipiului Bucuresti, insotita de declaratia pe propria raspundere ca toate documentele prezentate in vederea stabilirii dreptului de indemnizatie pentru cresterea copilului/stimulent/stimulent de insertie acordate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, sau a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, au fost solicitate organelor competente.