1. O societate comerciala “A” cu sediul in Romania, platitoare de TVA, inregistrata in ROI, cumpara in mod repetat bunuri electronice sau alte bunuri ( exclusiv autoturisme) din Uniunea Europeana, de pe un site unde vanzatori, in principal persoane fizice prezinta ofertele (nu este magazin on-line).
Plata se face prin PayPal unde datele de identificare ale vanzatorului nu sunt necesare si nu se evidentiaza.
Marfa este transportata in Romania prin curier rapid, fara niciun document din partea furnizorului.
Intrebari:
- Societatea “A” poate face astfel de achizitii ?
- Ce document intocmeste societatea “A” pentru achizitia bunurilor?
- Ce obligatii fiscale are societatea “A” in numele vanzatorului?(cu retinere la sursa/impozit pe venit sau TVA)
2. Care este tratamentul fiscal pentru situatia de mai sus dar dintr-o tara non-UE ?
Tranzactiile comerciale - in acest caz achizitiile - sunt permise doar intre entitati inregistrate in tara lor de origine. Acesasta regula este valabila in cazul tuturor achizitiilor cu caracter repetitiv.
Ca exceptie de la regula de mai sus, cu caracter strict ocazional, se pot face achizitii de la persoane fizice pe baza de contract.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.