avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie cu drept de somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie cu drept de somaj

Lucrez la o firma unde mi se impune sa lucrez peste program fara a mi se plati orele suplimentare si patronul imi vorbeste injurios . As vrea sa-mi dau demisia cu drept de somaj dar nu stiu in baza carui articol as putea cere demisia . V
a multumesc !
Cel mai recent răspuns: H.R. SUPORT , Consultant resurse umane 20:43, 10 Noiembrie 2014
Buna seara,

Daca inaintati catre angajator demisia Dvoastra, nu veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

Multumesc ! Stiti vreo modalitate de demisie eventual cu preaviz pentru a putea lua somaj pana imi gasesc alt loc de munca ?
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :

Legea nr.76/2002 :

Art. 34
(1) Şomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....



Normele de aplicare a Legii nr.76/2002


Art.5
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

Aveti grija : incetarea c.i.m. cu acordul partilor, prin demisie , concediere disciplinara etc nu dau posibilitatea fostului angajat sa beneficieze de indemnizatia de somaj.

Puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca:
- sunteti concediat din motive neimputabile Dvoastra;
- inceteaza valabilitatea perioadei pentru care a fost incheiat contractul de munca ( contract de munca pe perioada determinata)
- va aflati in perioada de proba

In linii mari, acestea sunt situatiile in care ar trebui sa va aflati pentru a beneficia de dreptul care va intereseaza.

Demisia, incetarea de comun acord, concedierea ptr abatere disciplinara s.a nu sunt situatii de incetare a relatiei de munca, cu angajatorul , care sa se finalizeze favorabil Dvoastra, adica sa beneficiati de indemnizatie de somaj asa cum doriti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj Nelus1976 Nelus1976 In ce conditii poți fi dat afară de catre angajator fara sa primesti somaj? (vezi toată discuția)
Disciplinare abuziva Doryan Doryan Buna ziua.Lucrez intr-o multinationala de peste 3 ani.Am fost avertizat cu sanctiune si concediere pe un motiv nefondat si ireal.Intrebarea mea este in ce ... (vezi toată discuția)
Somaj alinamariana1991 alinamariana1991 sunt singura angajata a unei firme ca vanzatoare si doresc incetarea activitati dar cum pot sa o incetez cu conditia de a beneficia de somaj deoarece doresc ... (vezi toată discuția)