avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Plafon valoric sau de suprafata utila pentru pragul de ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Plafon valoric sau de suprafata utila pentru pragul de TVA 24% la achizitii imobiliare

Buna ziua.
Doresc sa achizitionez o casa are suprafata utila de 135 mp + garaj subteran(24mp) + beci (17mp) pe un teren de 300 mp care este la gri si mi-o permit doar daca este pe TVA 5%. Costul ar fi de 78.000 euro la gri. As dori sa o iau la gri si sa continui amenajarea in regim propriu sau cu o firma.

Intrebarile:
Care este plafonul valoric maxim si/sau de suprafata utila al unei case cu teren pentru a fi eligibila pentru TVA 5%? Garajul si beciul se considera suprafata utila?
Daca casa depaseste limita de suprafata utila pentru TVA 5%, dar este la gri in ce regim de achizitie intra? Ce variante am de a o achizitiona pe 5%.

Multumesc.
Buna ziua,
Cota redusa de TVA de 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti. Valoarea lor - inclusiv a terenului pe care sunt construite - nu trebuie sa depaseasca suma de 380.000 lei (fara TVA).

O alta conditie este ca in momentul vanzarii, unitatile locative sa poata fi locuite. In plus, terenul pe care este construita casa nu trebuie sa aiba o suprafata mai mare de 250 mp, incluzand si amprenta la sol a locuintei.

In cazul apartamentelor, cota indiviza a terenului aferent fiecarei locuinte nu trebuie sa depaseasca suprafata de 250 mp.

Cota redusa de TVA este reglementata prin Ordonanta de Urgenta nr. 200/2008.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva 5% la cumpararea unei locuinte ancahorbaniuc ancahorbaniuc Buna ziua, Va rog sa imi dati si mie mai multe informatii despre ce inseamna achitarea a 5% TVA la achizitionarea unei locuinte noi. Cine are voie? Exista ... (vezi toată discuția)
Tva achizitie apartament oviiul oviiul buna ziua, am achizitionat in anul 2010 un apartament cu credit imobiliar direct de la investitor platind tva 5%. Acum vreau sa iau alt apartament construit ... (vezi toată discuția)
Tva achizitie locuinta Iulia Stroea Iulia Stroea Buna seara, Doresc sa achizitionez doua proprietati de la o persoana juridica, una de aproximativ 60 mp, iar cealalta de aprox 80 mp. Aceasta societate a ... (vezi toată discuția)