avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dreptul privind trecerea frontierei fara semnatura ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dreptul privind trecerea frontierei fara semnatura celuilalt parinte

Va rog sa ma ajutati cu o informatie: parintii unui minore de 7 ani au divortat in 2013. Divortul a fost unul foarte dificil iar obtinerea semnaturii tatalui pentru trecerea frontierei nu poate fi obinut pe cale amiabila. Parintii locuiesc amandoi in Anglia de mai bine de 10 ani, minora merge la scoala in UK, iar de curand atat mama (sora mea) cat si fetita au obtinut cetatenia britanica iar fetita are si ea pasaport britanic din februarie.

Fetita locuieste cu mama iar tatal are drept de vizita de care nu se foloseste prea des.. Intrebarea mea ar fi urmatoarea: daca fetita merge la scoala in UK si este si cetatean britanic exista posibilitatea deplasarii minorului in/din Romania fara acordul celuilalt parinte?
Sora mea se deplaseaza oriunde in Europa cu fetita dar nu si in Romania din pricina nesigurantei/ lipsa informatiei legata de acesta lege.
Va multumesc anitcipat!
Cel mai recent răspuns: simplysurprising , utilizator 09:47, 18 Noiembrie 2014
ca cetatean roman, ii trebuie neaparat acordul tatalui care daca din reavointa nu i se da, atunci se cere prin instanta. ca cetatean englez, trebuie sa va interesati unui avocat de acolo din uk. posibil un minor englez sa nu aiba nevoie de acel acord la deplasarea in strainatate
In mod obligatoriu trebuie sa consultati un avocat englez.
Totul depinde de dreptul anglo-saxon in acest caz.

Din cate stiu eu nu poate iesi din tara cu minorul.
Va multumesc pentru raspunsuri!
Ca cetatean englez nu are astfel de probleme. Dar ea are dubla cetatenie. Asadar daca va calatori cu pasaport englez imi puteti confirma ca legea romana nu o poate impiedica sa paraseasca tara?
De asemenea, stiu ca exista o exceptie la aceasta lege: in cazul in care minorul se deplaseaza pentru studii sau concursuri [ link extern ]

Ceea ce este adevarat intrucat minora invata in UK. Se aplica aceasta exceptie si in cazul ei?
Ultima modificare: Luni, 17 Noiembrie 2014
simplysurprising, utilizator
Poate parasi tara fara acordul celuilalt parinte folosind pasportul emis de autoritatile din statul englez.

Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Familie de cetatenii diferite, copilul nascut in marea britanie este ce fel de cetatean.... ? Danube Danube Va rog sa-mi sa-mi clarificati si mie urmatoarea situatie: Mama, cetatean roman. Tatal copilului: cetatean englez. Casatoriti legal in Marea ... (vezi toată discuția)
Parinti separati, acord calatorie asaveid asaveid Parintii sunt separati de 5 ani, dar nu au divortat, copilul sta cu mama, aceasta ar dori sa plece in Romania sa isi viziteze parintii, dar sotul nu isi da ... (vezi toată discuția)
Copil cetatean britanic mariusdoroftei mariusdoroftei Buna ziua ,cine ma poate ajuta cu un sfat ,m-am stabilit in Uk din 2008 am o fetita de 2 ani care poseda pasaport britanic ,problema este ca nu sunt casatorit ... (vezi toată discuția)