avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Achizitii intracomunitare TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Achizitii intracomunitare TVA

Avem o firma neplatitoare de TVA, in Romania.

Am achizitionat acum cateva luni servicii IT de la o firma din Grecia care mi-a facturat fara TVA. Firma din Grecia plateste TVA pentru tranzactiile din tara lor, dar facturile emise catre firma din Romania, nu contineau TVA, deoarece au zis ca pentru tranzactii in UE ei nu platesc TVA.

Acum am inteles ca ar fi trebuit sa platim noi TVA-ul, la cota noastra de 24% pentru sumele de pe facturi, conform: [ link extern ]

Dar noi nefiind platitori de TVA, cum sa platim TVA?

Ce se poate face?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: iflorin11 , utilizator 10:32, 13 Noiembrie 2014
Persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care efectueaza achizitii intracomunitare ce nu depasesc plafonul de 10.000 euro la cursul din data aderarii nu au obligatia inregistrarii in scopuri de TVA conform art. 153 indice 1 din CF si nici in Registrul Operatorilor Intracomunitari
In acest caz, in lipsa unui cod de TVA comunicat de catre cumparatorul din Romania, firma din Grecia trebuia sa emita factura cu TVA colectata in Grecia prin aplicarea cotei de TVA .
In aceasta situatie, firma dumneavostra nu are nicio obligatie fiscala de plata si declarativa fata de autoritatea fiscala din Romania deoarece responsabilitatea platii TVA pentru livrarea efectuata revine furnizorului din Grecia catre autoritatea fiscala din Grecia.

Plafonul de 10.000 euro este reglementat prin art. 126 alin. (5) :
"Plafonul pentru achiziţii intracomunitare prevăzut la alin. (4) lit. b) este constituit din valoarea totală, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, datorată sau achitată în statul membru din care se expediază sau se transportă bunurile, a achiziţiilor intracomunitare de bunuri, altele decât mijloace de transport noi sau bunuri supuse accizelor."
Suma a fost mica, iar firma din Romania nu a depasit plafonul de achizitii.

Firma din Grecia a precizat ca ei nu factureaza cu TVA, deoarece se supun unei legi prin care ei nu factureaza cu TVA catre o companie din Uniunea Europeana, urmand ca beneficiarul sa plateasca TVA. Nu stiu ce lege este aceea, dar mi s-a dat o referire la acest articol:[ link extern ]

Deci ar trebui sa cer refacerea facturilor cu TVA pe ele de catre firma din Grecia?

In codul nostru fiscal, mentioneaza ca daca ni se presteaza servicii de catre o firma din intracomunitate, platitoare de TVA, trebuie sa platim noi, firma din Romania, TVA-ul.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Noiembrie 2014
iflorin11, utilizator
Atentie la acel plafon, se refera la achizitii de bunuri iar utilizatorul a achizitionat servicii. Personal consider ca va incadrati la art 153^1 redat mai jos. Daca v-ati fi inregistrat in scopuri de TVA potrivit acestui articol si in ROI se facea taxare inversa (ceea ce a si facut de fapt furnizorul - cel putin asta suspectez - cautati daca nu scrie pe factura "reverse charge").

(4) Prin derogare de la prevederile alin. (3) lit. a), nu sunt considerate operaţiuni impozabile în România achiziţiile intracomunitare de bunuri care îndeplinesc următoarele condiţii:

a) sunt efectuate de o persoană impozabilă care efectuează numai livrări de bunuri sau prestări de servicii pentru care taxa nu este deductibilă sau de o persoană juridică neimpozabilă;

b) valoarea totală a acestor achiziţii intracomunitare nu depăşeşte pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depăşit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, al cărui echivalent în lei este stabilit prin norme.


ART. 153^1 Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii

(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:

a) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România şi persoana juridică neimpozabilă stabilită în România, neînregistrate şi care nu au obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu sunt deja înregistrate conform lit. b) sau c) sau alin. (2), care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, înainte de efectuarea achiziţiei intracomunitare, dacă valoarea achiziţiei intracomunitare respective depăşeşte plafonul pentru achiziţii intracomunitare în anul calendaristic în care are loc achiziţia intracomunitară;

b) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;

c) persoana impozabilă care îşi are stabilit sediul activităţii economice în România, care nu este înregistrată şi nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau b) sau a alin. (2), dacă primeşte de la un prestator, persoană impozabilă stabilită în alt stat membru, servicii pentru care este obligată la plata taxei în România conform art. 150 alin. (2), înaintea primirii serviciilor respective.


MarianBratu a scris:

servicii pentru care este obligată la plata taxei în România conform art. 150 alin. (2), înaintea primirii serviciilor respective.


Avem articolul:
(2) Taxa este datorată de orice persoană impozabilă, inclusiv de către persoana juridică neimpozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestării în România conform art. 133 alin. (2) şi care sunt furnizate de către o persoană impozabilă care nu este stabilită pe teritoriul României sau nu este considerată a fi stabilită pentru respectivele prestări de servicii pe teritoriul României conform prevederilor art. 125^1 alin. (2), chiar dacă este înregistrată în România conform art. 153 alin. (4) sau (5).

Conform 133, serviciile sunt considerate ca fiind prestate la beneficiar, deci in Romania.
Firma prestatoare nu este stabilita pe teritoriul romaniei, deci de aici rezulta ca trebuie sa devenim platitori de TVA.

Intrebarea ar fi ... devenim platitori de TVA pentru toata activitatea, sau doar pentru achizitii intracomunitare?

doar pt intracomunitare. numai ca distractia aceasta ar fi trebuit sa se intample inainte de achizitie.
De asemenea trebuie sa va inscrieti in ROI si sa aveti 150 pt cui-ul nou

Alte discuții în legătură

Srl nou neplatitor de tva a achizitionat din spania produse de 14 300 euro , devine platitor de tva in urma acestei achizitii? hilo hilo un srl infiintat in luna noiembrie 2010 ca fiind neplatitoare de tva a achizitionat dintr-un stat membru ue adica spania confectii in valoare de 14 300 ... (vezi toată discuția)
Reg op. intracomunitari Mariralu Mariralu Se poate inscrie in ROI un SRL neplatitor de TVA ? Multumesc anticipat pentru ajutor. (vezi toată discuția)
Ce declaratii trebuie depuse in cazul unei achizitii intracomunitare de servicii pentru un ong mariastatescu mariastatescu Buna ziua! Am un ong care urmeaza sa faca achizii de servicii de cercetare de marketing de la o firma din Cipru (8750 euro). Ce declaratii trebuie sa depun? ... (vezi toată discuția)