avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amenda ITM constructie in regie proprie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amenda ITM constructie in regie proprie

Buna seara
In data de 05 11 2014 în timpul turnării centurilor la o construcție in regie proprie , persoana fizica, hop ITM în curte la noi. La turnare se găseau patru persoane, care ne ajutau la turnare. A fost luata declarație unuia dintre muncitori, care după spusele lui a declarat ca au venit pentru prima data, fiind în concediu sa ne ajute la turnare. Am fost sfătuiți sa facem contracte pe persoana fizica, celor 4 cu data de 05 11 2014 ceea ce am și făcut, crezând că vom scapă cu atât. Totuși am primit amenda 10.000 lei pentru neînregistrarea contractelor la timp. Am fost sfătuit sa apelez la instanta pentru transformarea amenzii în avertisment, că sunt șanse de câștig? AJUTOR, AJUTOR !!!!
Ce ma sfătuiți ?
Ultima modificare: Miercuri, 12 Noiembrie 2014
contiflam, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:09, 18 Mai 2016
Contestati in instanta amenda primita si solicitati instantei inlocuirea sanctiunii amenzii cu avertismentul sau chiar anularea sanctiunii.
A declarant ca va ajută contra unei sume de bani?
Eu vad următoarele problem, in sensul art. 1 alin. 1 lit. b din Legea nr. 52/2011 beneficiar de lucrări, denumit în continuare beneficiar – persoana juridică, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală, întreprinderea familială, pentru care zilierul desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional; Deci cel care le-a incheiat contracte de muncă avea vreuna din aceste calități?
Ultima modificare: Miercuri, 12 Noiembrie 2014
ContSters334413, utilizator
A declarat ca ne ajuta, fără a solicita suma de bani. Iar beneficiarul lucrării după părerea mea NU este nici una din situațiile prezentate, fiind - personă fizica neautorizata, privat, curtea privată, construcție regie proprie. Iar contractele au fost facute pe personă fizica privată. Privat la privat.
contiflam a scris:


Totuși am primit amenda 10.000 lei pentru neînregistrarea contractelor la timp. Am fost sfătuit sa apelez la instanta pentru transformarea amenzii în avertisment, că sunt șanse de câștig? AJUTOR, AJUTOR !!!!
Ce ma sfătuiți ?


In cazul Dvs. cei de la ITM nu au aplicat corect legislatia muncii, au abuzat de functia pe care o au, trebuiau sa aplice o sanctiune dupa cum urmeaza:
Conform art. 260. (1) constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu ameda de la 500 lei la 1000 lei.
In cazul Dvs. avem 4 persoane x1000 lei (maxim) = 4000 lei, platiti jumatate in 48 ore, adica 2000 lei.

Dvs. trebuie sa contestati procesul verbal in baza celor explicate mai sus.
De regula o amenda foarte greu o transformati in avertisment.

Ultima modificare: Miercuri, 12 Noiembrie 2014
Samoila Georgeta P.F.A., Consultant resurse umane
1. O persoana fizica poate avea calitatea de angajator.

2. Legea nr.52/2011 nu este aplicabila persoanelor fizice in calitate de beneficiar. Prin urmare, a fost citata eronat.

3. In cazul neinregistrarii c.i.m. in REVISAL la termen nu se achita jumatate de amenda in 48 de ore.
HG 500/2011 :
Art. 9. - (1) Constituie contravenţii următoarele fapte săvârşite de angajatori, persoane fizice sau juridice:
a) netransmiterea registrului cu elementele contractului individual de muncă prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. a)-g), cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză;
....
(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează după cum urmează:
a) cea prevăzută la lit. a), cu amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană primită la muncă fără transmiterea la inspectoratul teritorial de muncă a registrului completat cu toate elementele contractului individual de muncă, fără ca amenda totală cumulată să depăşească suma de 50.000 lei;
......
(3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către inspectorii de muncă.
(4) Contravenientul poate achita în cel mult 48 de ore jumătate din minimul amenzii contravenţionale prevăzute la alin. (2) lit. b)-e).
...

Alte discuții în legătură

Contract de munca sor_ile sor_ile Buna ziua ! Fac contabilitate primara de cateva luni pentru o firma de fast food dar inca nu mi-au facut contract de munca. Intrebarea mea este: daca vine ... (vezi toată discuția)
Neinregistrare contract in revisal lilianatatar lilianatatar Ce sanctiune primesc daca nu am inregistrat doua contracte in revisal si nu le-am transmis ? am o intarziere de trei zile si tocmai acum au venit in control de ... (vezi toată discuția)
Codul muncii lamurire va rog teodora27 teodora27 Buna ziua, Doresc sa-mi raspundeti la intrebarea urmatoare: pentru angajatorii care sunt depistati cu munca la negru inspectorii itm pot aplica ... (vezi toată discuția)