avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... codul muncii lamurire va rog
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

codul muncii lamurire va rog

Buna ziua,
Doresc sa-mi raspundeti la intrebarea urmatoare: pentru angajatorii care sunt depistati cu munca la negru inspectorii itm pot aplica avertisment?
Este vorba de urmatoarea speta: a fost incheiat contract individual in forma scrisa si a fost transmis revisal-ul la itm cu data de 07.01.2011 iar salariata a declarat ca lucreaza de pe data de 03.01.2011. Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:39, 14 Ianuarie 2011
Buna ziua.
Registrul de evidenta a salariatilor este reglementat de H.G nr. 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor.

In conformitate cu prevederile art. 8 alin.(1) din acest act normativ, constituie contraventii urmatoarele fapte savarsite de angajatori, persoane fizice sau juridice:

d) neinregistrarea contractelor individuale de munca in registru anterior inceperii activitatii; e) completarea registrului cu date eronate.

Potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:

b) cea prevazuta la lit. d), cu amenda de 1.500 lei pentru fiecare contract individual de munca neinregistrat, fara ca valoarea cumulata a amenzii, determinata de numarul efectiv de astfel de contracte, sa depaseasca cuantumul de 20.000 lei;

Depinde foarte mult de inspectorul care a constatat fapta unde incadtreaza ca si sanctiune.
Aplicarea avertismentului este intotdeauna posibila (chiar daca in legea care prevede contraventia este notata doar sanctiunea amenzii).
Practic, alegerea avertisment sau amenda este la latitudinea agentului constatator.
Poate aplica sanctiunea avertismentului chiar daca in HG nr.161/2006 nu este prevazuta aceasta sanctiune.
Temeiul legal este OG nr.2/2001 ... in acest sens, art.9 din HG nr.161/2006 dispune ca , prevederile art. 8 se completeaza cu dispozitiile Ordonantei Guvernului nr.
2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Buna ziua, multumesc frumos pentru raspunsuri. Inspectorii ITM mi-au aplicat amenda pentru munca la negru ( art. 16 alin 1 din Codul Muncii) si va rog sa-mi spuneti daca pot sa cer in contestatie sa se poata transforma amenda in avertisment avand in vedere ca angajatorul transmisese deja revisalul la itm. Va doresc o zi buna tututror!!!!
Da, puteti solicita in contestatie reindividualizarea sancţiunii contravenţionale prin înlocuirea sancţiunii amenzii contravenţionale cu avertisment .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda itm constructie in regie proprie contiflam contiflam Buna seara In data de 05 11 2014 în timpul turnării centurilor la o construcție in regie proprie , persoana fizica, hop ITM în curte la noi. La turnare ... (vezi toată discuția)
Prescriptia extinctiva in cazul nrinregistrarii contractului de munca anterior inceperii activitatii jupanul jupanul termenulde aplicare a sanctiunii contraventionale pentru neinregistra a contractului individual de munca la itm anterior inceperii activitatii curge in 6 ... (vezi toată discuția)
Neinregistrare contract in revisal lilianatatar lilianatatar Ce sanctiune primesc daca nu am inregistrat doua contracte in revisal si nu le-am transmis ? am o intarziere de trei zile si tocmai acum au venit in control de ... (vezi toată discuția)