termenulde aplicare a sanctiunii contraventionale pentru neinregistra a contractului individual de munca la itm anterior inceperii activitatii curge in 6 luni de la data obligatiei sau este o contraventie continua?
Conform prevederilor HG 161/2006 , modificat si completat prin HG. 37/2010 neinregistrarea CIM anterior inceperii activitatii constituie contraventie sanctionata cu amenda de 1500 lei pt fiecare > Actul normativ nu stipuleaza un termen inauntrul caruia inspectorii de munca pot sanctiona si "Ubi lex non distinqvit nec nos distinqvere debemus" - unde legea nu distinge nici noi nu trebuie sa distingem- .
Comform art.13 din Ordonata nr.2 din 12 iulie 2001 aplicarea sanctiunii contraventionala se prescrie in termen de 6 luni de la savarsirea faptei.In ca
zul fdcontraventiilor continue termenul curge de la data constatarii faptei.Aspectul supus dezbaterii este contraventie continua sau nu si motivatia.
Prescriptia intervine, de regula dupa 6 luni de la data savarsirii faptei. In cazul contraventiilor continue, cand incalcarea obligatiei legale dureaza in timp, prescriptia intervine in termen de 6 luni de la data constatarii faptei.
De regula, inspectorii ITM considera prescrisa fapta daca constatarea contraventiei se face dupa expirarea termenului de 6 luni de zile calculat de la data savarsirii faptei.
obligatia angajatorului este sa inregistraze contractul de munca cel tarziu cu o zi inaintea inceperii activitatii,.Prin urmare prescriptia incepe sa curga din acel moment.Intrebarea este daca ziua anterioara inceperii activitatii se poate extrapola la data constatarii contraventiei in asa fel incit sa fie asimilata unei contravetii continue?