avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Decizie CCR: Religia devine materie optionala in scoli
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Decizie CCR: Religia devine materie optionala in scoli

In sfarsit, as zice.


Curtea Constituțională a decis, miercuri, că prevederea din Legea educaţiei care obliga părinții să completeze cereri speciale pentru ca elevii să nu participe la ora de religie este neconstituţională. Astfel, ca urmare a deciziei CCR, cererile vor fi completate de părinții care vor ca elevii să studieze această disciplină.

"Religia face parte din planul cadru. Până acum, elevul major, părintele sau tutorele trebuiau să facă o cerere pentru a nu participa la cursurile acestei discipline. În urma deciziei de astăzi (miercuri - n.r.), s-a stabilit că trebuie să spui când vrei să participi la cursurile de Religie, nu să spui când nu vrei. Astfel, s-a decis că aceste cereri vor fi completate doar de cei care vor să facă religia", au precizat, pentru Mediafax, oficiali din cadrul Curţii Consituţionale.

Prin decizia de miercuri, judecătorii CC au stabilit că prevederile articolului 9 alineatul (2) din Legea învățământului numărul 84/1995 şi cele ale articolului 18 alineatul (2) teza întâi din Legea educației naționale nr. 1/2011 sunt neconstituţionale.

Primul articol de lege prevede: "La solicitarea scrisă a părinţilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz situaţia şcolară se încheie fără această disciplină. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină".

Acelaşi aspect îl are în vedere şi articolul 18 alineatul (2) teza întâi din Legea educației naționale: "La solicitarea scrisă a elevului major, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situația școlară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează și pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condițiile pentru frecventarea orelor la această disciplină".

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională a admis, cu majoritate de voturi, excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile celor două articole de lege sunt neconstituționale.

Această excepţie de noconstituţionalitate a fost ridicată de profesorul Emil Moise, într-un dosar civil aflat pe rolul Judecătoriei Buzău, în care acesta a dat în judecată Liceul de Artă "Margareta Sterian" din Buzău.

În august 2006, acelaşi Emil Moise cerea preşedintelui Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) să dispună "anularea situaţiei discriminatorii create prin prezenţa obstinantă a simbolurilor religioase în holurile, cancelariile şi sălile de clasă - în afara orei facultative de Religie - ale Liceului de artă Margareta Sterian din Buzău", unde învaţă fiica sa, Teodora Moise, cât şi în toate unităţile publice de învăţământ din judeţul Buzău.

Moise susţinea atunci că predarea religiei în instituţiile de învăţământ publice "constituie o discriminare împotriva persoanelor agnostice sau de altă confesiune decât aceea căreia îi aparţin simbolurile religioase (...) şi o încălcare a dreptului fundamental la egalitatea de şanse, deoarece prin acceptarea simbolurilor religioase unităţile publice îşi asumă transmiterea (inclusiv) a valorilor de inferiorizare a femeilor, practicate de religia respectivă".

În prezent, religia este disciplină opţională, elevii având posibilitatea de a alege studierea acesteia sau a alteia.

Predarea religiei în şcoli a stârnit de mai multe ori controverse şi dispute în spaţiul public.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 08:42, 22 Ianuarie 2015
Nu-i suficient sa nu mai facem cerere pentru ora de religie ci ar trebui sa ne organizam si sa le oferim copiilor o alternativa pentru timpul in care ceilalti fac religie deoarece ca se va pune din nou problema: "Ce face copilul meu in locul orei de religie in conditiile in care scoala nu-i va asigura nici macar supravegherea?"
Cred ca cei care nu fac cerere pentru ora de religie trebuie sa opteze pentru altceva si sa le asiguram o astfel de educatie paralela cu ora de religie incat copiii sa ceara sa nu mai faca ore cu "batman" ci cu un om normal, un om care-i invata ceva folositor.
Religia putea avea rolul de a-i invata si a-i ajuta sa inteleaga cum este cu cele 10 porunci sau macar a mai putine...si esentiale in orice stat democratic...
Daca avem in vedere infractionalitatea din Romania parintii ar trebui sa se gandeasca bine mai inainte de a duce copiii la altceva...

In Romania minorii invata ca este bine sa fure si alte asemenea fapte penale si contrare religiei...
Depinde insa si de ceea ce vor parintii...

La etnia rroma daca progeniturile lor savarsesc infractiuni este un fapt pozitiv...
La romani, minorii pot intelege usor ca a comite infractiuni este ceva firesc...daca asa inteleg de la parinti sau de la altii din jurul lor...

Este insa bine ca religia nu este obligatorie intrucat fiecare parinte trebuie sa aiba dreptul de a alege ce va face copilul sau in viitor...

Pe de alta parte, intr-o tara saraca precum Romania, parintii se pot gandi ca, daca copiii lor vor fi corecti ei vor muri de foame la batranete...deoarece nici ei nu vor avea ce sa manance...
Adica este o modalitate de supravietuire comiterea de infractiuni...si ignorarea legii penale...
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Religia putea avea rolul de a-i invata si a-i ajuta sa inteleaga cum este cu cele 10 porunci sau macar a mai putine...si esentiale in orice stat democratic...
...
La etnia rroma daca progeniturile lor savarsesc infractiuni este un fapt pozitiv...


Rasist mesajul d-voastra privitor la romi. Si ca orice mesaj rasist, fals. Cat se poate de fals. Negandit.
Unu. Nu-i aici locul pentru o pledoarie insa trebuie sa stiti ca atunci cand iobagii romani au fost eliberati din legatura urbariala, in Ardeal, au primit in proprietate pamantul pe care-l lucrau. Iobagii romani din alta parte au primit cate ceva. Tiganii au fost eliberati din robie (multi erau robii manastirilor unde "piosii frati calugari" cu burdihanurile plesnind de mancare ii infometau si ii exploatau ca pe animale) si trimis la ... plimbare. Erau liberi sa crape de foame, boli si frig ratacind pe drumuri. Nici pe caini nu-i alungi astfel! Acum le reprosati ca unii dintre ei (numai unii) se poarta urat, fura, etc? Dar faptul ca stramosii mei si ai d-voastra i-au tinut robi in conditii de neinchipuit si cand nu s-a mai putut sa-i tina robi i-au alungat in lume fara sa le dea nimic pentru secolele de robie si suferinta, nu are nicio importanta? Faptul ca nu era palma de pamant unde sa-si faca un bordei nu conteaza, nu-i asa? Conteaza insa faptul ca, neavand incotro, mergeau in carute din loc in loc.
Doi. Rusinos. Trebuie insa sa fac observatia ca rasismul este unul dintre efectele secundare ale educatiei religioase iar mesajul criticat de mine este tocmai dovada ca pentru a evita rasismul, fanatismul, masacrele ca cel de la Paris, religia trebuie exclusa complet din viata publica.


Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Ianuarie 2015
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Religia trebuie sa existe pentru ca altfel se sfarseste lumea...

Eu nu am nimic cu rromii si nici cu musulmanii.

Este vorba doar de religia cea dreapta si atata tot...

Facerea de rau nu este ceva bun...
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Religia trebuie sa existe pentru ca altfel se sfarseste lumea...

Eu nu am nimic cu rromii si nici cu musulmanii.


Nu, zau? Chiar asa? N-aveti nimic cu romii? Faptul ca ati scris ca invata de mici si din familie ca furtul este un fapt pozitiv nu e rasist?

Vreau sa stiu si eu cum s-ar sfarsi lumea daca n-ar mai fi religie? Ar muri de plictiseala ca n-ar mai fi atentate teroriste?
Religia trebuie sa se termine intr-o zi pentru ca altfel, intr-adevar, se poate sfarsi lumea.

Alte discuții în legătură

Charlie hebdo Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Banuiesc ca toata lumea a aflat deja despre atentatele din Franta. M-a surprins pozitia unui cunoscut ziarit roman care spunea ceva de genul \\"si-au catutat-o ... (vezi toată discuția)
Farse pioase Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Heeei, legenda spune ca daca ai credinta cat un bob de mac nu numai ca poti ajunge in imparatia cerurilor dar mai ai si bilet in primul rand la spectacolul ... (vezi toată discuția)
Despre biblie handsu handsu Bibilia contine interdictii si recomandari , care nu mai pot fi valabile pentru omul zilelor noastre ? (vezi toată discuția)