avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Decizie CCR: Religia devine materie optionala in scoli
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Decizie CCR: Religia devine materie optionala in scoli

In sfarsit, as zice.


Curtea Constituțională a decis, miercuri, că prevederea din Legea educaţiei care obliga părinții să completeze cereri speciale pentru ca elevii să nu participe la ora de religie este neconstituţională. Astfel, ca urmare a deciziei CCR, cererile vor fi completate de părinții care vor ca elevii să studieze această disciplină.

"Religia face parte din planul cadru. Până acum, elevul major, părintele sau tutorele trebuiau să facă o cerere pentru a nu participa la cursurile acestei discipline. În urma deciziei de astăzi (miercuri - n.r.), s-a stabilit că trebuie să spui când vrei să participi la cursurile de Religie, nu să spui când nu vrei. Astfel, s-a decis că aceste cereri vor fi completate doar de cei care vor să facă religia", au precizat, pentru Mediafax, oficiali din cadrul Curţii Consituţionale.

Prin decizia de miercuri, judecătorii CC au stabilit că prevederile articolului 9 alineatul (2) din Legea învățământului numărul 84/1995 şi cele ale articolului 18 alineatul (2) teza întâi din Legea educației naționale nr. 1/2011 sunt neconstituţionale.

Primul articol de lege prevede: "La solicitarea scrisă a părinţilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz situaţia şcolară se încheie fără această disciplină. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină".

Acelaşi aspect îl are în vedere şi articolul 18 alineatul (2) teza întâi din Legea educației naționale: "La solicitarea scrisă a elevului major, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situația școlară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează și pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condițiile pentru frecventarea orelor la această disciplină".

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională a admis, cu majoritate de voturi, excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile celor două articole de lege sunt neconstituționale.

Această excepţie de noconstituţionalitate a fost ridicată de profesorul Emil Moise, într-un dosar civil aflat pe rolul Judecătoriei Buzău, în care acesta a dat în judecată Liceul de Artă "Margareta Sterian" din Buzău.

În august 2006, acelaşi Emil Moise cerea preşedintelui Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) să dispună "anularea situaţiei discriminatorii create prin prezenţa obstinantă a simbolurilor religioase în holurile, cancelariile şi sălile de clasă - în afara orei facultative de Religie - ale Liceului de artă Margareta Sterian din Buzău", unde învaţă fiica sa, Teodora Moise, cât şi în toate unităţile publice de învăţământ din judeţul Buzău.

Moise susţinea atunci că predarea religiei în instituţiile de învăţământ publice "constituie o discriminare împotriva persoanelor agnostice sau de altă confesiune decât aceea căreia îi aparţin simbolurile religioase (...) şi o încălcare a dreptului fundamental la egalitatea de şanse, deoarece prin acceptarea simbolurilor religioase unităţile publice îşi asumă transmiterea (inclusiv) a valorilor de inferiorizare a femeilor, practicate de religia respectivă".

În prezent, religia este disciplină opţională, elevii având posibilitatea de a alege studierea acesteia sau a alteia.

Predarea religiei în şcoli a stârnit de mai multe ori controverse şi dispute în spaţiul public.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 08:42, 22 Ianuarie 2015
Si dvs. ma amuzati intrucat ceea ce am zis eu este sigur la maxim si de necontestat...in mod efectiv...

Teoriile stiintifice ati vazut ca nu sunt sigure.
Apar mereu alte teorii care le combat pe cele vechi.
Pe mine ma amuza aceste aspecte...vechi care sunt de muzeu...

Daca Einstein a emis ceva care nu este sigur, ba chiar infirmat...inseamna ca totul este amuzant sub aspect stiintific...
Si el chiar era tare...

Departe, foarte departe, chiar la linia orizontului departare de capul meu ideea de a contesta ce scrieti. Certitudinile dvs. sunt intr-adevar de necombatut. Efortul de scrie ceva care sa va starneasca macar 3 secunde interesul de a citi despre teoriile stiintifice ar fi inutil, de aceea v-am spus ca trollati subiectul: nu va documentati inainte de a pune ''pe hartie'', scrieti lucruri din ce in ce mai traznite doar din dorinta de a obtine reactii :)

Subiectul propus a fost epuizat de mult, topicul se inchide.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Charlie hebdo Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Banuiesc ca toata lumea a aflat deja despre atentatele din Franta. M-a surprins pozitia unui cunoscut ziarit roman care spunea ceva de genul \\"si-au catutat-o ... (vezi toată discuția)
Farse pioase Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Heeei, legenda spune ca daca ai credinta cat un bob de mac nu numai ca poti ajunge in imparatia cerurilor dar mai ai si bilet in primul rand la spectacolul ... (vezi toată discuția)
Despre biblie handsu handsu Bibilia contine interdictii si recomandari , care nu mai pot fi valabile pentru omul zilelor noastre ? (vezi toată discuția)