avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Decizie CCR: Religia devine materie optionala in scoli
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Decizie CCR: Religia devine materie optionala in scoli

In sfarsit, as zice.

Curtea Constituțională a decis, miercuri, că prevederea din Legea educaţiei care obliga părinții să completeze cereri speciale pentru ca elevii să nu participe la ora de religie este neconstituţională. Astfel, ca urmare a deciziei CCR, cererile vor fi completate de părinții care vor ca elevii să studieze această disciplină.

"Religia face parte din planul cadru. Până acum, elevul major, părintele sau tutorele trebuiau să facă o cerere pentru a nu participa la cursurile acestei discipline. În urma deciziei de astăzi (miercuri - n.r.), s-a stabilit că trebuie să spui când vrei să participi la cursurile de Religie, nu să spui când nu vrei. Astfel, s-a decis că aceste cereri vor fi completate doar de cei care vor să facă religia", au precizat, pentru Mediafax, oficiali din cadrul Curţii Consituţionale.

Prin decizia de miercuri, judecătorii CC au stabilit că prevederile articolului 9 alineatul (2) din Legea învățământului numărul 84/1995 şi cele ale articolului 18 alineatul (2) teza întâi din Legea educației naționale nr. 1/2011 sunt neconstituţionale.

Primul articol de lege prevede: "La solicitarea scrisă a părinţilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz situaţia şcolară se încheie fără această disciplină. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină".

Acelaşi aspect îl are în vedere şi articolul 18 alineatul (2) teza întâi din Legea educației naționale: "La solicitarea scrisă a elevului major, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situația școlară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează și pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condițiile pentru frecventarea orelor la această disciplină".

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională a admis, cu majoritate de voturi, excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile celor două articole de lege sunt neconstituționale.

Această excepţie de noconstituţionalitate a fost ridicată de profesorul Emil Moise, într-un dosar civil aflat pe rolul Judecătoriei Buzău, în care acesta a dat în judecată Liceul de Artă "Margareta Sterian" din Buzău.

În august 2006, acelaşi Emil Moise cerea preşedintelui Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) să dispună "anularea situaţiei discriminatorii create prin prezenţa obstinantă a simbolurilor religioase în holurile, cancelariile şi sălile de clasă - în afara orei facultative de Religie - ale Liceului de artă Margareta Sterian din Buzău", unde învaţă fiica sa, Teodora Moise, cât şi în toate unităţile publice de învăţământ din judeţul Buzău.

Moise susţinea atunci că predarea religiei în instituţiile de învăţământ publice "constituie o discriminare împotriva persoanelor agnostice sau de altă confesiune decât aceea căreia îi aparţin simbolurile religioase (...) şi o încălcare a dreptului fundamental la egalitatea de şanse, deoarece prin acceptarea simbolurilor religioase unităţile publice îşi asumă transmiterea (inclusiv) a valorilor de inferiorizare a femeilor, practicate de religia respectivă".

În prezent, religia este disciplină opţională, elevii având posibilitatea de a alege studierea acesteia sau a alteia.

Predarea religiei în şcoli a stârnit de mai multe ori controverse şi dispute în spaţiul public.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 08:42, 22 Ianuarie 2015
Ceea ce este adevarat considerati ca este rasist?
Faptul ca ei asa inteleg ca ii invata guvernul considerati ca este rasist?

Ei inteleg ceea ce vad si au vazut ca cei care fura sunt in regula si nu patesc nimic.
Au vazut insa ceva fals...ca nu este asa...dar au inteles prea tarziu...
Au ajuns la inchisoare cei care au comis infractiuni...indiferent de tot ce pot face...

Religia are un rol fundamental.
Cei fara de releigie ajung adesea la inchisoare pentru ca nu respecta nimic din ceea ce este moral.

Fara religie deja se vede situatia din Romania, o tara faradelege...

Nu confundati religia crestina cu religia musulmana.
Nu confundati ceea ce unii cred ca este corect cu ceea ce este vadit incorect, imoral...

Religia musulmana nu zice sa ucizi.
Sunt niste indivizi care manipuleaza a se proceda asa si atata tot...

Culmea aberatiei in ceea ce sustineti stiti care este?
Lumea se va sfarsi atunci cand religia va inceta...
Ma refer la dreapta religie...
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Ianuarie 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Ceea ce este adevarat considerati ca este rasist?
...
Religia are un rol fundamental.
Cei fara de releigie ajung adesea la inchisoare pentru ca nu respecta nimic din ceea ce este moral.

Fara religie deja se vede situatia din Romania, o tara faradelege...

Unu. Cine zice ca e adevarat? D-voastra?
Doi. Fals. Cei mai multi infractori sunt religiosi. Foarte religiosi. De fapt este usor de evidentiat o corelatie intre infractionalitate si religiozitate. (vezi wikipedia)
Trei. Fals. Romania este cea mai religioasa tara din Uniunea Europeana. Tarile care au un procent mare de atei si agnostici (Norvegia, Islanda, Franta, etc.) au o rata a infractionalitati si a coruptiei mult mai scazuta decat tarile habotnice de genul Romaniei. (idem).
Patru. De fapt, coruptia si religiozitatea au aceeasi origine. Doar mijloacele sunt usor diferite: omul religios se roaga si promite ceva; cel corupt se roaga si da ceva.

Unu.Biblia zice ca este adevarat.S=a atestat faptul ca evreii au fugit cu Moise din Egipt si marea Rosie s-a despicat in doua.Insa, referitor la argumente v-am scris acolo referitor la Sfantul Augustin...si stiti...

Doi.Religia musulmana am inteles ca nu incita la violenta insa este adevarat ca exista probleme mari cu violenta din partea radicalilor islamisti.
Religia ortodoxa daca este respectata nu duce la comiterea de infractiuni in niciun caz.Nu inteleg de unde ati tras aceasta concluzie...
Ca sunt botezati ortidox cei care comit infractiuni in Romania nu inseama ca sunt crestini care respecta Biblia.Nu faceti o confuzie majora pe care de altfel nici nu cred ca ati putea sa o faceti...dar nu v-at exprimat intr-un mod in care sa se inteleaga clar...

Trei.Romania este religioasa dar in alt sens asa cum am aratat la pct. doi.Relegia catolica este mai riguroasa decat cea ortodoxa insa nu confundati infactionalitatea cu religia.Cele 10 porunci cuprind fapte penale care sunt interzise.

Patru.Coruptia si religiozitatea nu au absolut nicio legatura si sunt lucruri total diferite si diamentral opuse sub toate aspectele.
Nu stiu cum se roaga oamenii si ce promit insa nu e bine sa promiti daca nu te ti de cuvant.
Si am sa va dau un exemplu.

Am fost la o manastire unde am vorbit cu un calugar foarte vorbaret.Mi-a spus ca a avut probleme medicale si nu mai putea sa mearga.S-a rugat la Maica Domnului si a promis ca se va calugari daca va putea sa mearga din nou.Ulterior a putut sa mearga desi doctorii i-au zis ca nu va mai putea sa mearga.
Insa, nu a respectat ceea ce a promis si dupa ce a iesit din spital la doua zile a suferit un accident rutier fiind lovit de un autovehicul si din nou a ajuns la spital internat fara sa mai poata sa mearga din nou.S-a rugat din nou si a promis iarasi ca va merge la manastire daca va putea sa mearga din nou.
Dupa ce a iesit din spital si a putut sa mearga s-a dus la manastire si astazi este calugar.

Eu l-am intrebat cum de s-a facut calugar si mi-a povestit.

Manastirea este in sudul tarii si e cam departe de dvs. insa daca doriti sa mergeti sa vorbiti cu acel calugar si sa va lamuriti personal va pot indica manastirea.
dl. Lascoschi aici discutam despre religie si scoala si despre justetea deciziei CCR.

Cine a atestat despartirea Marii Rosii in doua? :happy: Moise? :happy: Arsenie Boca? postati-ne si noua link-ul studiului stiintific sa ne minunam.
Fals. Religia ortodoxa respecata ad-literam poate conduce la savarsirea de infractiuni.
Doar un exemplu: Preotul Daniel Corogeanu impreuna cu trei calugarite a ucis-o dupa torturi indelungate pe Irina Cornici. Dupa parerea lor n-au facut nimic rau, exact ca idiotii care i-au impuscat pe ziaristii de la Charlie Hebdo care nu se cred ucigasi ci "leii lui Allah".
Daca in Romania ar fi aparut caricaturi cu mama lui Iisus si cu Iisus ca cele din Charlie Hebdo (intr-una din ele Iisus iesea de acolo de unde am iesit toti ca o racheta si avea si nas pe purcelus ) sunt convins ca biserica ar fi facut scandal si ar fi cerut inchiderea publicatiei. Si probabil ca ar fi fost si cativa dreptcredinciosi care sa agreseze ziaristii. Depinde cat de instigati ar fi fost, dar se putea ajunge si al crima. Vreti un alt exemplu? Mihai Stelescu care dupa ce a fost impuscat de cei zece decemviri dintre care 4 erau studenti la teologie a fost ciopartit cu topoarele iar piosii frati au dansat in jurul cadavrului. Vreti un alt exemplu: Centrul de greutate al miscarii legionare a fost facultatea de teologie.

u.b.i.k. a scris:

Si ca orice mesaj rasist, fals. Cat se poate de fals.

Permiteti, va rog, sa va contrazic?
Unu, de dragul logicii, rasism inseamna tratament discriminatoriu.
Inseamna si prejudecati, ca alternativa la tratament. Cineva e rasist doar daca are o anumita parere despre rromi, fara sa adopte vreun comportament dictat de acea convingere.

Nu stiu daca sunteti pregatit insa sa sustineti ca simplul fapt ca ceva e o prejudecata... inseamna neaparat ca e strict gresit dpdv logic.
E gresit dpdv moral si legal, true.

Dar, luati un exemplu banal: negrii sunt urati. E gresita asemenea prejudecata? E o parere, bazata pe considerente personale.
Sau: e bine sa te feresti de rromi. E gresita asemenea prejudecata? Da si nu prea. E rezonabil sa fii prudent, nu e rezonabil sa fii extremist. Dar experienta fiecaruia poate fi un reper mai bun in chestiuni pragmatice... decat dogma ca ce e rasist e fals.
Si sa nu zic de femei sau unguri :))

rasismul este unul dintre efectele secundare ale educatiei religioase

Doi, asta da rusinos. Zicem de prejudecatile altora... dar nu ne vedem barna din propriul ochi!

As tine sa va critic chiar mai aprig, avand in vedere ca discriminarea religioasa este chiar mai inumana decat cea rasiala. Un negru poate nu e chiar atat de bucuros de culoarea pielii sale, poate se viseaza sa fie alb... caz in care sa il discriminezi pe baza culorii pielii nu e asa mare drama pt el, daca nu tine mult la culoarea pielii sale.
Si, sincer, e cam tamp sa fii mandru cu culoarea pielii tale :)
Dintre toate lucrurile din lume... chiar e prin definitie singurul pt care chiar nu ai niciun merit!

In opozitie, insa, majoritatea oamenilor care ajung sa fie discriminati dpdv religios... sunt oamenii care tin la convingerile lor religioase. Prin urmare chiar sunt profund lezati de comportament discriminatoriu la adresa lor.

pentru a evita rasismul, fanatismul, masacrele ca cel de la Paris, religia trebuie exclusa complet din viata publica.

Trei, odios! Orice persoana rationala ar spune cu echilibru in grai: trebuie sa analizam serios specificul poporului, al civilizatiei, al realitatilor sociale... si sa elaboram politici intelepte, bazate pe intelegerea fenomenelor, nu pe ideologii, mai ales care aduc a comunism extrem.
De ce nu au loc atentate de genul asta si in Romania... sau in China, India, Rusia, Iran etc?

u.b.i.k. a scris:

Cei mai multi infractori sunt religiosi

Patru. Fara cuvinte.
Vezi corelatie nu implica cauzalitate (wikipedia). Simplul fapt ca populatia reprezentativa din inchisori... se suprapune destul de fidel peste populatia saraca din societate in general,
face ca procentul celor religiosi din inchisori sa fie probabil putin mai ridicat decat procentul celor religiosi din societate in general.
Dar e la fel de intamplator precum si faptul ca inchisorile americane sunt pline pana la refuz de negri si mexicani.

Oamenii saraci e mult mai probabil sa fie religiosi decat cei bogati.
Oamenii saraci e mult mai probabil sa ajunga la inchisoare decat cei bogati.
Cauza dominanta pt care oamenii ajung la inchisoare este statutul lor social, influenta mult mai puternica decat educatia religioasa pe care o primesc (altfel spus, nu sunt chiar religiosi). Ajung la inchisoare pt ca fura si omoara, nu pt ca se roaga sau tin post.

In Anglia e infractionalitate mult mai mare si mai grava decat in Romania.
Mai ce ziceam ca in Franta au loc atentate teroriste si in Romania niciodata...

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Manastirea este in sudul tarii si e cam departe de dvs. insa daca doriti sa mergeti sa vorbiti cu acel calugar si sa va lamuriti personal va pot indica manastirea.

Spuneti-mi mie... ca eu sunt din Sud :)
Ultima modificare: Miercuri, 14 Ianuarie 2015
aidu, utilizator

Alte discuții în legătură

Charlie hebdo Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Banuiesc ca toata lumea a aflat deja despre atentatele din Franta. M-a surprins pozitia unui cunoscut ziarit roman care spunea ceva de genul \\"si-au catutat-o ... (vezi toată discuția)
Farse pioase Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Heeei, legenda spune ca daca ai credinta cat un bob de mac nu numai ca poti ajunge in imparatia cerurilor dar mai ai si bilet in primul rand la spectacolul ... (vezi toată discuția)
Despre biblie handsu handsu Bibilia contine interdictii si recomandari , care nu mai pot fi valabile pentru omul zilelor noastre ? (vezi toată discuția)