avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Decizie CCR: Religia devine materie optionala in scoli
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Decizie CCR: Religia devine materie optionala in scoli

In sfarsit, as zice.

Curtea Constituțională a decis, miercuri, că prevederea din Legea educaţiei care obliga părinții să completeze cereri speciale pentru ca elevii să nu participe la ora de religie este neconstituţională. Astfel, ca urmare a deciziei CCR, cererile vor fi completate de părinții care vor ca elevii să studieze această disciplină.

"Religia face parte din planul cadru. Până acum, elevul major, părintele sau tutorele trebuiau să facă o cerere pentru a nu participa la cursurile acestei discipline. În urma deciziei de astăzi (miercuri - n.r.), s-a stabilit că trebuie să spui când vrei să participi la cursurile de Religie, nu să spui când nu vrei. Astfel, s-a decis că aceste cereri vor fi completate doar de cei care vor să facă religia", au precizat, pentru Mediafax, oficiali din cadrul Curţii Consituţionale.

Prin decizia de miercuri, judecătorii CC au stabilit că prevederile articolului 9 alineatul (2) din Legea învățământului numărul 84/1995 şi cele ale articolului 18 alineatul (2) teza întâi din Legea educației naționale nr. 1/2011 sunt neconstituţionale.

Primul articol de lege prevede: "La solicitarea scrisă a părinţilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz situaţia şcolară se încheie fără această disciplină. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină".

Acelaşi aspect îl are în vedere şi articolul 18 alineatul (2) teza întâi din Legea educației naționale: "La solicitarea scrisă a elevului major, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situația școlară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează și pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condițiile pentru frecventarea orelor la această disciplină".

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională a admis, cu majoritate de voturi, excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile celor două articole de lege sunt neconstituționale.

Această excepţie de noconstituţionalitate a fost ridicată de profesorul Emil Moise, într-un dosar civil aflat pe rolul Judecătoriei Buzău, în care acesta a dat în judecată Liceul de Artă "Margareta Sterian" din Buzău.

În august 2006, acelaşi Emil Moise cerea preşedintelui Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) să dispună "anularea situaţiei discriminatorii create prin prezenţa obstinantă a simbolurilor religioase în holurile, cancelariile şi sălile de clasă - în afara orei facultative de Religie - ale Liceului de artă Margareta Sterian din Buzău", unde învaţă fiica sa, Teodora Moise, cât şi în toate unităţile publice de învăţământ din judeţul Buzău.

Moise susţinea atunci că predarea religiei în instituţiile de învăţământ publice "constituie o discriminare împotriva persoanelor agnostice sau de altă confesiune decât aceea căreia îi aparţin simbolurile religioase (...) şi o încălcare a dreptului fundamental la egalitatea de şanse, deoarece prin acceptarea simbolurilor religioase unităţile publice îşi asumă transmiterea (inclusiv) a valorilor de inferiorizare a femeilor, practicate de religia respectivă".

În prezent, religia este disciplină opţională, elevii având posibilitatea de a alege studierea acesteia sau a alteia.

Predarea religiei în şcoli a stârnit de mai multe ori controverse şi dispute în spaţiul public.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 08:42, 22 Ianuarie 2015
u.b.i.k. a scris:
rasismul este unul dintre efectele secundare ale educatiei religioase

aidu a scris
Doi, asta da rusinos. Zicem de prejudecatile altora... dar nu ne vedem barna din propriul ochi!

Ei, na! Chiar asa? Credeti ca afirmatia ca rasismul este unul dintre efectele secundare ale educatiei religioase este o prejudecata? Nenenene. Ar trebui sa (re)cititi Biblia care e plina de rasism si xenofobie. Iisus era si el in ton cu moda si-i privea pe altii din alt neam decat evreii de sus refuzand sa faca bine celor de alt neam inainte ca acestia sa se umileasca.

Matei cap 15
22. Şi iată o femeie cananeiancă, din acele ţinuturi, ieşind striga, zicând: Miluieşte-mă, Doamne, Fiul lui David! Fiica mea este rău chinuită de demon.
23. El însă nu i-a răspuns nici un cuvânt; şi apropiindu-se, ucenicii Lui Îl rugau, zicând: Slobozeşte-o, că strigă în urma noastră.
24. Iar El, răspunzând, a zis: Nu sunt trimis decât către oile cele pierdute ale casei lui Israel.
25. Iar ea, venind, s-a închinat Lui, zicând: Doamne, ajută-mă.
26. El însă, răspunzând, i-a zis: Nu este bine să iei pâinea copiilor şi s-o arunci câinilor.

Da, stiu restul basmului, nu-i nevoie sa-mi scrieti ca dupa ce femeia a recunoscut ca e caine si s-a umilit a fost vindecata. :foottap:
Mie si prietenului meu nedespartit Mordechai Yshamel Buxbaum ne place cum gandesc domnii Bertrand Russell, Karl Popper, Daniel Dennet, Richard Dawkins si multi altii ac ei, nu cei care se uita de sus la semenii lor pentru ca-s cananiti, tigani, negrii sau evrei; cei pe care trebuie sa-i rogi si in fata carora trebuie sa te umilesti ca sa faca un bine care nu-i costa nimic.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Ianuarie 2015
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Cugetam putin daca nu cumva CCR se implica, depasindu-si atributiile, in politica educatiei nationale, care e treaba Guvernului.
Asta este o intrebare la care cred ca cei juristi de specialitate ar trebui sa raspunda. Imi pare ca CCR risca sa cada in abuzuri de putere. Exemplul cel mai nefericit este deturnarea votului popular de la referendum...

Privitor la faptul ca Biblia e plina de rasism si xenofobie... trebuie sa ne reamintim ca aceste concepte au aparut extrem de recent in istoria gandirii umane. La vremea respectiva erau lucruri normale. Ar fi fost un miracol ca Biblia sa faca exceptie de la caracteristicile definitorii ale contextului cultural-istoric in care a fost scrisa :))

Totusi, revenind la gandire rationala, simplul fapt ca Biblia care e de rasism si xenofobie nu ne conduce la concluzia ca rasismul este efect al educatiei religioase. Pur si simplu non-sequitur.
Educatia religioasa de obicei pune accentul pe spiritualitate si etica, nu pe istorie si politica.
Desigur ca se intampla uneori educatia religioasa sa fie de proasta calitate si sa conduca la rasism. Dar din ce in ce mai rar, pe masura ce educatia si evolutia societatii reprima asemenea comportamente.
In alta ordine de idei, Islam este cu numeroase capete peste crestinism cu privire la egalitatea intre oameni. De budism si alte religii nu mai zic.
Rasismul pare un fenomen 'occidental'... tocmai acolo unde religia este cea mai carenta.

Mie nu imi place nimeni cum gandeste... dintre oamenii care populeaza astazi planeta :)
u.b.i.k. a scris:

u.b.i.k. a scris:
rasismul este unul dintre efectele secundare ale educatiei religioase

aidu a scris
Doi, asta da rusinos. Zicem de prejudecatile altora... dar nu ne vedem barna din propriul ochi!

Ei, na! Chiar asa? Credeti ca afirmatia ca rasismul este unul dintre efectele secundare ale educatiei religioase este o prejudecata? Nenenene. Ar trebui sa (re)cititi Biblia care e plina de rasism si xenofobie. Iisus era si el in ton cu moda si-i privea pe altii din alt neam decat evreii de sus refuzand sa faca bine celor de alt neam inainte ca acestia sa se umileasca.

Matei cap 15
22. Şi iată o femeie cananeiancă, din acele ţinuturi, ieşind striga, zicând: Miluieşte-mă, Doamne, Fiul lui David! Fiica mea este rău chinuită de demon.
23. El însă nu i-a răspuns nici un cuvânt; şi apropiindu-se, ucenicii Lui Îl rugau, zicând: Slobozeşte-o, că strigă în urma noastră.
24. Iar El, răspunzând, a zis: Nu sunt trimis decât către oile cele pierdute ale casei lui Israel.
25. Iar ea, venind, s-a închinat Lui, zicând: Doamne, ajută-mă.
26. El însă, răspunzând, i-a zis: Nu este bine să iei pâinea copiilor şi s-o arunci câinilor.

Da, stiu restul basmului, nu-i nevoie sa-mi scrieti ca dupa ce femeia a recunoscut ca e caine si s-a umilit a fost vindecata. :foottap:
Mie si prietenului meu nedespartit Mordechai Yshamel Buxbaum ne place cum gandesc domnii Bertrand Russell, Karl Popper, Daniel Dennet, Richard Dawkins si multi altii ac ei, nu cei care se uita de sus la semenii lor pentru ca-s cananiti, tigani, negrii sau evrei; cei pe care trebuie sa-i rogi si in fata carora trebuie sa te umilesti ca sa faca un bine care nu-i costa nimic.

Evreii cu Moise au trecut prin marea Rosie si nu au trecut inot...

Prin Noul Testament s-a ajuns la o schimbare a situatiei anterioare.

Apostolii au fost trimisi in alte cetati ca sa propovaduiasca noua lege.
Noua lege ii viza pe toti si nu numai pe evrei.

Din acest motiv evreii s-au suparat foarte tare si au contestat...

Problema in prezent este aceea ca poporul evreu cam pare blestemat desi initial a fost poporul ales de Dumnezeu...

Prin Noul Testament toate popoarele beneficiaza de aceleasi drepturi.

Pe Vechiul Testament puteau exista discutiile invocate de dvs., dar pe Noul Testament nu mai isi au nici locul si nici rostul...
Isus si-a trimis apostolii in alte tari si Andrei a venit in Dacia.

Asa s-a crestinizat poporul dac...
Interesant este faptul si inexplicabil cum de apostolii au putut vorbi in limba tarii respective imediat.
Stiintific...nu se poate lamuri aceasta enigma...
Sub aspect religios se spune ca apostolii au putut vorbi limba tarii unde au mers intrucat s-a pogorat duhul sfant asupra lor...
Astfel, fiecare apostol vorbea cate o limba straina imediat in functie de tara in care se afla...

Referitor la decizia CCR, eu de la inceput am apreciat ca se va admite o astfel de exceptie de neconstitutionalitate.
Religia ortodoxa nu poate fi obligatorie pentru toata lumea.
Am si exprimat acest punct de vedere in trecut pe forum.

Religia crestina da dreptul la libera alegere, la liberul arbitru si nu obliga omul sa aleaga in mod obligatoriu religia crestina.
In consecinta, obligatitivitatea putea incalca chiar si preceptele religioase crestine...din Noul Testament...

P.S.

Desi...poate ca, daca ati fi fost elev nu ar fi stricat sa prindeti cateva ore de religie...chiar daca ar fi fost neconstitutional...ulterior...

Poate, poate, intelegeati ceva...daca ati fi fost atent la ora de religie...
Dar...daca gandeati stiintific nimic nu ati fi inteles...
Ultima modificare: Joi, 15 Ianuarie 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Privitor la faptul ca Biblia e plina de rasism si xenofobie... trebuie sa ne reamintim ca aceste concepte au aparut extrem de recent in istoria gandirii umane. La vremea respectiva erau lucruri normale.

Asa? Or fi fost normale atunci, acum sunt dovada de R.E.P (Retard Educational Pronuntat). De ce ar trebui sa-i educam pe copii in spiritul unor lucruri care nu mai sunt normale de muuuuult, muuuult timp?
Tocmai ce am afirmat mai devreme ca Educatia religioasa de obicei pune accentul pe spiritualitate si etica, nu pe istorie si politica :)
Si tind sa cred ca este valabil chiar si in Romania, unde invatamantul de toate culorile este de proasta calitate, inclusiv si poate in special cel scolar cu privire la religie.

In alta ordine de idei, de ce studiem zoologie sau chiar istorie?
Oare nu este cel mai cumplit si criminal ca elevii sa fie indoctrinati, cu mandrie patriotica, ca cei mai mari eroi ai tarii sunt aia care au omorat cei mai multi turci ???
As tinde sa fiu de parere ca cel mai bun loc al istoriei este ingropata cat mai adanc... nu pe bancile primilor ani de scoala!!
Istoria in general este cea mai mare rusine a omenirii. Chiar si oamenii rationali nu pot spune ca privesc cu mandrie spre copilarie... eventual cu un fel de haz 'ce prost eram'.
Insa chiar si personalitatile culturale romanesti sustin ca istoria este prima carte a natiei... si cine nu cunoaste istoria e sortit sa o repete.

Ceea ce vreau sa subliniez este ca paradigma este complet eronata, iar invatamantul religios din Romania nu face exceptie. Pur si simplu e la nivelul calitativ al invatamantului romanesc in general.
Invatamantul religios ar trebui eventual sa urmareasca evolutia ideilor religioase in contextul evolutiei omenirii in general. Crestinismul este mai mult rodul istoriei decat este istoria rodul crestinismului!
Caz in care se impune desigur studiul comparat al tuturor ideilor religioase. Dar aceasta este o chestiune de pura finete :)

In contextul multiculturalitati, dupa cum vedem astazi razboaie, terorism, cauzate de asuprirea religiosului de catre laic...
strict dpdv social, imi pare ca este mult prea periculos ca ce cred popoarele sa fie lasat in seama parintilor sa isi educe copiii sau chiar a institutilor religioase insele.
In acest context, educatia religioasa ar trebui sa fie prioritate de top a sistemului educational. In sensul ca statul trebuie sa se asigure ca este de cea mai buna calitate.
Repet, Guvernul, in consultare cu cultele, are atributia asta, nu CCR.
Ultima modificare: Vineri, 16 Ianuarie 2015
aidu, utilizator

Alte discuții în legătură

Charlie hebdo Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Banuiesc ca toata lumea a aflat deja despre atentatele din Franta. M-a surprins pozitia unui cunoscut ziarit roman care spunea ceva de genul \\"si-au catutat-o ... (vezi toată discuția)
Farse pioase Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Heeei, legenda spune ca daca ai credinta cat un bob de mac nu numai ca poti ajunge in imparatia cerurilor dar mai ai si bilet in primul rand la spectacolul ... (vezi toată discuția)
Despre biblie handsu handsu Bibilia contine interdictii si recomandari , care nu mai pot fi valabile pentru omul zilelor noastre ? (vezi toată discuția)