avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Decizie CCR: Religia devine materie optionala in scoli
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Decizie CCR: Religia devine materie optionala in scoli

In sfarsit, as zice.


Curtea Constituțională a decis, miercuri, că prevederea din Legea educaţiei care obliga părinții să completeze cereri speciale pentru ca elevii să nu participe la ora de religie este neconstituţională. Astfel, ca urmare a deciziei CCR, cererile vor fi completate de părinții care vor ca elevii să studieze această disciplină.

"Religia face parte din planul cadru. Până acum, elevul major, părintele sau tutorele trebuiau să facă o cerere pentru a nu participa la cursurile acestei discipline. În urma deciziei de astăzi (miercuri - n.r.), s-a stabilit că trebuie să spui când vrei să participi la cursurile de Religie, nu să spui când nu vrei. Astfel, s-a decis că aceste cereri vor fi completate doar de cei care vor să facă religia", au precizat, pentru Mediafax, oficiali din cadrul Curţii Consituţionale.

Prin decizia de miercuri, judecătorii CC au stabilit că prevederile articolului 9 alineatul (2) din Legea învățământului numărul 84/1995 şi cele ale articolului 18 alineatul (2) teza întâi din Legea educației naționale nr. 1/2011 sunt neconstituţionale.

Primul articol de lege prevede: "La solicitarea scrisă a părinţilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz situaţia şcolară se încheie fără această disciplină. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină".

Acelaşi aspect îl are în vedere şi articolul 18 alineatul (2) teza întâi din Legea educației naționale: "La solicitarea scrisă a elevului major, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situația școlară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează și pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condițiile pentru frecventarea orelor la această disciplină".

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională a admis, cu majoritate de voturi, excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile celor două articole de lege sunt neconstituționale.

Această excepţie de noconstituţionalitate a fost ridicată de profesorul Emil Moise, într-un dosar civil aflat pe rolul Judecătoriei Buzău, în care acesta a dat în judecată Liceul de Artă "Margareta Sterian" din Buzău.

În august 2006, acelaşi Emil Moise cerea preşedintelui Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) să dispună "anularea situaţiei discriminatorii create prin prezenţa obstinantă a simbolurilor religioase în holurile, cancelariile şi sălile de clasă - în afara orei facultative de Religie - ale Liceului de artă Margareta Sterian din Buzău", unde învaţă fiica sa, Teodora Moise, cât şi în toate unităţile publice de învăţământ din judeţul Buzău.

Moise susţinea atunci că predarea religiei în instituţiile de învăţământ publice "constituie o discriminare împotriva persoanelor agnostice sau de altă confesiune decât aceea căreia îi aparţin simbolurile religioase (...) şi o încălcare a dreptului fundamental la egalitatea de şanse, deoarece prin acceptarea simbolurilor religioase unităţile publice îşi asumă transmiterea (inclusiv) a valorilor de inferiorizare a femeilor, practicate de religia respectivă".

În prezent, religia este disciplină opţională, elevii având posibilitatea de a alege studierea acesteia sau a alteia.

Predarea religiei în şcoli a stârnit de mai multe ori controverse şi dispute în spaţiul public.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 08:42, 22 Ianuarie 2015
Se pare ca progresul stiintific va duce la sfarsitul lumii...

O mica nenorocire ar fi si poluarea...care se datoreaza stiintei...
Nu prea mai avem sa respiram aer curat.
Poate peste ceva timp se va cumpara...aerul...stiintific...

Daca ar fi sa analizam sub acest aspect, biserica ar cam avea dreptate cum sustinea in urma cu cativa ani...
In prezent, biserica catolica ( nu ma refer la cea ortodoxa ) nu mai sustine asa...si o da ca toate trebuie sa se impleteasca armonios...stiinta si religia...
Pana la urma oamenii tind spre autodistrugere si aici cred eu ca este o foarte mare problema...
Stiinta a adus boli care au facut multe victime...
Experimentele facute de armata, etc...


Cat priveste scolarii existau niste desene animate ,,Cartea Cartilor".
Aceste desene pareau interesant facute.

Cartile pentru scolari facute in Romania nu au fost deloc inspirat facute.

Adica din carti trebuie sa intelegi ceva si nu sa nu intelegi sau...sa intelegi gresit...
Eu cred ca un rol educativ ar fi avut vizionarea Cartii Cartilor si elevii sa spuna ce au inteles ei, ca la seminar...


Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Ianuarie 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Se pare ca progresul stiintific va duce la sfarsitul lumii...

Se intelege ca cercetatorii lucreaza pentru ca ii pune dracu' sa caute solutii eficiente pentru distrugerea lumii B-) N-o fi pe dos, adica Dumnezeu ii lumineaza ca sa ajute la evitarea acestui deznodamant? (asta daca e sa discutam despre functionarea lumii in dependenta totala de divinitate si ce vine la pachet cu ea, iadul).


Pana la urma oamenii tind spre autodistrugere si aici cred eu ca este o foarte mare problema...

Sunt de parere ca autodistrugerea incepe din momentul in care apar obsesiile, de orice natura ar fi ele insa asta este o problema a oamenilor ca indivizi si nu a omenirii in general.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Se pare ca progresul stiintific va duce la sfarsitul lumii...


Perfect adevarat! Rar sunt de acord cu d-voastra dar acum nu ma pot abtine: Excelenta observate!
Progresul stiintific va duce la sfarsitul acestei lumi plina de crime savarsite pentru motive religioase. Intr-o zi copiii vor trebui sa mearga la muzeu ca sa vada cum aratau preotii si imamii si vor invata la istorie ca pe vremuri oamenii credeau ca lumea a fost facuta si condusa de un tip invizibil care era unul si trei in acelasi timp si care si-a trimis fiul, adica pe el insusi, pentru ca era propriul sau fiu facut cu o virgina, :O sa moara in conditii umilitoare, etc. :happy: Va dati seama ce ochi vor face copilasii aceia auzind ca oamenii maturi credeau astfel de basme?

Razboaiele au adus mereu progres.
Religia ortodoxa nu a pornit nicin razboi.

Stiinta si tehnologia au avansat foarte mult dupa cel de-al doilea razboi mondial.
Este incontestabil.

Un nou razboi mondial probabil ca ar fi ultimul...

Dupa parerea mea religia este mai precisa decat stiinta.
Profetiile se adeveresc intotdeauna in timp ce in stiinta apar noi descoperiri si cele vechi sunt depasite.

La muzeu copiii gasesc stiinta si tehnologie din ce este vechi si depasit si ceea ce este nou si...curand se va dovedi a fi fost gresit...
Si tot asa...
Ultima modificare: Luni, 19 Ianuarie 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Domnule Lascoschi, sper sa nu va supere mesajul meu.
Eu cred ca dumneavoastra trollati acest subiect. Comparatia dintre profetiile indeplinite ale religie si descoperirile stiintei care le depasesc pe cele anterioare si fraza cu muzeul imi par doar provocari. Bine ca sunt amuzante si nu enervante.

Alte discuții în legătură

Charlie hebdo Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Banuiesc ca toata lumea a aflat deja despre atentatele din Franta. M-a surprins pozitia unui cunoscut ziarit roman care spunea ceva de genul \\"si-au catutat-o ... (vezi toată discuția)
Farse pioase Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Heeei, legenda spune ca daca ai credinta cat un bob de mac nu numai ca poti ajunge in imparatia cerurilor dar mai ai si bilet in primul rand la spectacolul ... (vezi toată discuția)
Despre biblie handsu handsu Bibilia contine interdictii si recomandari , care nu mai pot fi valabile pentru omul zilelor noastre ? (vezi toată discuția)