Am o mare nelamurire.
Un angajat de al meu a abuzat de drepturile lui si 2 ani la rand a intrat in concediu fara plata.
de 2 luni s-a intors la servici.
Mentionez ca prestatia agajatul este mult sub asteptarile companiei, si demotiveaza pe restul angajatiilor.
Spuneti-mi va rog cu as putea sa il conving sa isi scrie demisia.
Nici macar nu e nevoie de acordul partilor.
Cu putin efort si daca este si cazul, salariatul poate fi dat afara pe motive disciplinare. Trebuie doar respectate cu sfintenie toate etapele si comunicarile (constituire comisie de disciplina, convocare comunicata legal, comunicarea solutiei disciplinare, comunicarea deciziei de concediere), altfel instanta ii poate da multi bani nemunciti.
Deasemenea puteti incepe de pe acum sa "lucrati" la dosarul profesional al salariatului: pontaje, plangeri ale colegilor, plangeri ale clientilor firmei, note ale sefului ierarhic superior privind sarcini neindeplinite etc.
Poate mai simplu ar fi o desfiintare de post. Mai ales daca a lipsit (concediu fara plata) nu beneficiaza nici de somaj, neavand stagiu de cotizare.
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.
3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.