Cel de-al doilea copil al meu se va naste in timpul Cic-ului ptr primul copil. Intrebarea mea e daca angajatorul ar trebui sa-mi acorde ajutorul de crestere copil ( salariul mediu brut pe firma) ptr cel de-al doilea copil, in conditiile in care contra tul meu de munca e suspendat de drept ptr cic.
Eventual as avea nevoie de o dovada legislativa,a daca raspunsul e afirmativ, ptr ca cei de la resurse umane spun ca nu stiu cum sa procedeze si unde sa se intereseae.
Multumesc
Da, acesti bani se acorda in firma la nasterea fiecarui copil. Problema lor acum este doar faptul ca am contractul de munca suspendat ptr cic la momentul nasterii celui de-al doilea copil
Nu cred ca in CCM scrie ca acordarea ajutorului de nastere se face doar la angajatii cu CIM activ. Teoretic vorbind, toate angajatele care nasc un copil au CIM suspendat pentru concediul de maternitate, ulterior beneficiind de CCC. Atunci s-ar putea crede ca numai angajatii barbati care devin tatici au dreptul la ajutorul de nastere, ceea ce ar fi o aberatie.
De obicei, ajutorul de nastere se acorda in luna evenimentului, mama nefiind inca in CCC.
Ajutorul de nastere se poate acorda fara probleme, fara efecte asupra indemnizatiei de CCC, conform prevederii din OUG nr. 111/2010:
ART.16
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii: a) primeşte diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu;
b) primeşte indemnizaţii în calitate de consilier local sau judeţean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizează venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, de maximum 6 ISR într-un an calendaristic.
De altfel si art.49 alin.3 din Codul muncii va acorda acest drept :(3) Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
Asadar, daca exista dreptul exista si obligatia de plata in sarcina angajatorului chiar daca aveti c.i.m. suspendat.
Multumesc de raspuns, dar cred ca m-am exprimat gresit. Problema nu e faptul ca acordarea acelei sume ar afecta indemnizatia ci ca firma se indoieste ca poate acorda suma respectiva atata timp cat contractul de munca e suspendat. La momentul nasterii primului copil, de ex, contractul de munca nu era inca suspendat ptr ca eram inca in concediu prenatal, respectiv postnatal-