avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFI
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFI

Ce obligatii financiare are o persoana PFI? Ce legislatie trebuie consultata pentru infiintarea PFI?
Cel mai recent răspuns: PaulHaiducu , utilizator 16:19, 17 Noiembrie 2014
Activitatea specifica de medic stomatolog se poate desfasura ca activitate independenta, pe baza legii speciale, prin inregistrarea directa la Fisc.
V-ati inregistrat deja direct la Fisc sau urmeaza?
Urmeaza
PaulHaiducu a scris:

Urmeaza


Va intregistrati cu Cabinet Medical Individual, conform Ordonanţa Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, republica ?

Ultima modificare: Luni, 17 Noiembrie 2014
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic
Atunci - in calitate de liber profesionist - veti avea aceleasi obligatii ca orice persoana fizica autorizata, regulile nu difera. Din fericire, nu aveti treaba cu registrul comertului, va inregistrati direct la Fisc cu declaratia 070 si documentatia anexa la aceasta, fara a se percepe taxe.
Info cu obligatiile fiscale, in detaliu, vi le trimit in privat.
Obligatii fiscale ale PFA

Dupa ce aveti documentele de la Registrul unic al cabinetelor medicale in termen de maxim 15 zile de la inceperea activitatii, trebuie sa depuna la administratia financiara din raza teritoriala a sediului profesional formularul 220 privind venitul estimat, impreuna cu o cerere de optiune pentru sistemul real de impunere/norme de venit, o copie dupa inregistrarea de la registrul unic al cabinetelor medicale, o copie BI/CI si o cerere de inregistrare a Registrului-jurnal de incasari si plati si a Registrului inventar.

In formularul 220 se va declara suma pe care contribuabilul considera ca o va castiga in perioada ramasa din anul fiscal curent.

Declaratia 070 se completeaza de catre persoanele fizice romane sau straine care exercita profesii libere, cu ocazia primei inregistrari fiscale (de regula cu ocazia infiintarii), iar declaratia de mentiuni se completeaza ori de cate ori se modifica datele declarate anterior.
Formularul se completeaza in dublu exemplar, cu majuscule. Un exemplar se pastreaza de contribuabil, iar celalalt exemplar se depune la organul fiscal competent si il gasiti pe sit-ul ANAF la formulare.

Registrul unic de control conf. legii 252/2006 art.6, se elibereaza de contra cost de la administratia fiscala de sector/localitate in care aveti sediul profesional, costa 31 de lei, acte necesare: cerere formular de la ANAF; copie CI, imputernicire, CUI sau CIF.


Formularul 600 - Persoanele care obtin venituri din activitati independente datoreaza la sistemul de pensii o contributie de 26,3% din venitul declarat, adica venitul pentru care doresc sa se asigure. Trebuie sa stiti ca, potrivit reglementarilor, acest venit nu poate fi nu poate fi mai mic de 804 lei (adica 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat - 2298 lei), dar nici mai mare de 11.490 lei (echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat).

Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a unei declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii, formularul 600, introdus prin Ordinul ANAF nr. 874/2012.

Formularul pentru declararea bazei de calcul a CAS trebuie depus de: Atentie! Oricare dintre persoanele mentionate anterior nu trebuie sa depuna Declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii pentru ca nu mai datoreaza contributii la pensii daca: obtine si venituri salariale sau indemnizatii de somaj sau beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.

Restul de obligatii fiscale pe care le aveti am scris intr-un mesaj anterior.
Ultima modificare: Luni, 17 Noiembrie 2014
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Infiintare pfa Serious cta Serious cta Buna ziua! As dori sa stiu care sunt pasii pentru infiintarea unui PFA. Multumesc! (vezi toată discuția)
Infiintare pfa - cresterea animalelor crysionela crysionela Buna, Care sunt actele necesare pentru infiintarea unei asociatii de cresterea a animalelor? As mai vrea sa stiu si actele necesare pentru infiintarea ... (vezi toată discuția)
Pfa inspector resurse umane terezbarbu terezbarbu Buna ziua, am urmat cursul de Inspector de Resurse Umane. Pe baza diplomei obtinute pot sa ma autorizez ca PFA. Care sunt pasii pe care trebuie sa-l parcurg? ... (vezi toată discuția)