avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu odihna neaprobat, concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu odihna neaprobat, concediu medical

Buna ziua,am o cerere de concediu de odihna pentru 4 zile depusa cu ceva timp in urma care nu s-a aprobat de catre angajator.
Intre timp am ajuns la urgenta cu o gastrita acuta,posibil ulcer si am primit recomandare 4 zile de concediu medical.Am cerut o adeverinta de salariat pentru medic dar intarzie eliberarea.
Maine trebuie sa depun adeverinta la doctor,am inteles de la colegi ca angajatorul doreste sa-mi desfaca contractul de munca si din acest motiv nu mi-a aprobat nici concediul,nu imi da nici adeverinta.
Am vazut ca nu este obligat sa elibereze acea adeverinta de salariat,nu stiu cum ramane cu concediul medical,fara ea nu o sa il obtin?
Eu acum sunt in localitatea de domiciliu unde am si medic de familie,dar lucrez in alt oras deci oricum lipsesc 4 zile de la munca.
Exista vreo rezolvare?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:58, 18 Noiembrie 2014
1. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 38. - (1) Plãtitorii de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate au obligaţia sã elibereze asiguratului adeverinţe din care sã rezulte numãrul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporarã de muncã avute în ultimele 12 luni, în vederea acordãrii certificatelor de concediu medical.
...

2. Luati legatura urgent cu ITM.

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz angajator eliberare adeverinta de salariat alina_25 alina_25 Salariat sa imbolnavit angajaorul refuza eliberare adeverinta salariat necesara primirii concediului medical.Ce este de facut? (vezi toată discuția)
Refuz plata concediu medical Andreea1711 Andreea1711 Buna ziua, Am urmatoarea situație, fostul angajator nu imi elibereaza adeverinta cu cotizatiile, ma tot amana, la actualul loc de munca lucrez de 3 luni de ... (vezi toată discuția)
Concediul medical Yurate Yurate Buna ziua!Vă deranjez cu o întrebare legată de concediul medical.La 2 săptămâni de la revenirea din concediul de creștere a copilului,am avut un ... (vezi toată discuția)