avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune calitate procesuala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune calitate procesuala

x stapaneste un teren.Este cunoscut in localitatea respectiva ca proprietar, indeplineste toate conditiile sa uzucapeze. Proprietarul tabular de pe CF nu este in viata efectiv este plecat din localitate cu ani in urma ,nu se stie unde sau alta varianta ar fi inmormantat in cimitirul din localitate(trebuie sa verific) ,ultima operare in CF s-a facut in 1948.
Aicea sunt 2 variante:
1) Daca e decedat si nu mai are niciun mostenitor-trebuie sa fac dovada?cum?
2) Daca e plecat cu domiciliul necunoscut il citez pe ultimul proprietar( prin presa).
Altfel nu am parat.
Cel mai recent răspuns: Av. NICULESCU-GORPIN , Avocat 14:54, 14 Iulie 2009
Daca e vorba de inscriere in CF din 1948 sunt cel mai probabil aplicabile prevederile art. 28 si art. 130 din D.L. 115/1938, afara de situatia in care posesia ar fi inceput inainte de data de 12-07-1947 insa dupa data de 21-06-1943, cand s-a pus in aplicare Codul civ. in Transilvania. Pentru posesiile incepute inainte de 21-06-1943 se aplica, dupa caz, Codul civil austriac de la 1855 sau cutumele maghiare codificate de Istvan Werboczy in "Opus tripartitum juris consuetudinarii inclyti regni hungariae" tiparit de Singrenius in 1517 in forma interpretata prin jurisprudenta Curiei regale maghiare pana in anul 1918 (in acest sens vezi George Plopu, "Parti alese din dreptul privat Ungar" Tipografia fondul cartilor funduare Cluj 1924.)
In cazul D.L. 115/1938 o prima conditie este ca proprietarul tabular sa fie decedat de cel putin 20 de ani. Daca nu exista dovada ca ar fi decedat nu se poate invoca uzucapiunea.


Am inteles ca e plecat demult din localitate si nu stie unde e ,daca mai traieste.Nu poate fi citat prin publicitate? Cum pot sa aflu unde este si daca mai traieste? Evidenta populatiei sau unde? Se stie precis ca nu mai are mostenitori.
Daca obtin de la popa dintr-o localitate unde sa spunem ca e inmormantat o declaratie pe proprie raspundere ca este in cimitirul acela din 1985(ex) este proba?
Ultima operare este facuta in 1948. Multumesc u.b.i.k.
Legea nr. 119/1996 privind actele de stare civila.
"art. 16 Starea civila se poate dovedi prin orice mijloace de proba in fata instanţei judecătoreşti, in cazul prevăzut la art. 10, precum si in fata autorităţilor administraţiei publice când se solicita reconstituirea actelor de stare civila, in următoarele situaţii:
a) nu au existat registre de stare civila;
b) registrele de stare civila au fost pierdute ori distruse in totalitate sau in parte;
c) nu este posibila procurarea din străinătate a certificatelor de stare civila sau a extraselor după actele de stare civila;
d) întocmirea actelor de stare civila a fost omisa."

Asadar daca preotul din X zice ca y este ingropat in cimitir trebuie fie procurat certificatul de deces, fie facuta dovada (cu adeverinta de la primarie) ca exista una dintre cele 4 ipoteze (a-d) de mai sus.
Altfel exista procedura declararii judecatoresti a mortii (dupa declararea disparitiei).
In orice caz trebuie cercetat momentul de inceput al posesiei, pentru ca daca este inainte de 12-07-1947 proprietarul tabular (sau mostenitorii sai, daca sunt cunoscuti) trebuie chemat in judecata ca parat si poate fi citat prin publicitate (vezi art. 6 din Legea nr. 241/1947).
Daca cunoasteti numele primului proprietar si data (macar aproximativa) a nasterii, interesati-va la biroul de stare civila al primariei din localitatea unde proprietarul s-a nascut. In conformitate cu prevederile legale, in acest registru se mentioneaza toate schimbarile situatiei de stare civila aparute pe parcursul vietii (casatorie, divort, deces). Deci, exista o sansa destul de mare (asta daca s-au operat la timp aceste registre) sa aflati daca este sau nu decedat. Daca este decedat, puteti obtine un extras din registrul de stare civila pe care sa il prezentati instantei. De asemenea, eventualii mostenitori ii puteti afla de la registrul agricol al primariei respective dintr-o perioada cand proprietarul locuia in sat (in aceste registre agricole, la componenta familiei , se trec atat capul gospodariei, cat si sotul/sotia, copiii si alti membri ai familiei care locuiesc impreuna). Daca este o localitate mai mica, in general la primarie (biroul de stare civila) se stie cine cu cine este ruda, asa ca poate aflati informatii suplimentare.
Vacanta succesorala? Fara mostenitori cred ca asta ar fi solutia.

Alte discuții în legătură

Decret 115/1938 sau codul civil bms bms Asta m-a pus instanta sa aleg.Am depus o cerere pt constatarea dreptului de proprietate prin uzucapiune in contradictoriu cu o matusa care si ea ar avea drept ... (vezi toată discuția)
Procedura uzucapiune crilodeea crilodeea Buna ziua! Azi dimineata in instanta doamna judecatoare m-a pus sa fac note scrise referitoare la procedura de judecare a uzucapiunii :O Ce parere am ca mai ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune Borza Borza Buna . LA MULTI ANI!in primul rand tuturor femeilor. Am mai deschis subiectul acesta cu timp in urma.Este cunoscut in localitatea respectiva ca proprietar, ... (vezi toată discuția)