avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 333 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Decret 115/1938 sau Codul Civil
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Decret 115/1938 sau Codul Civil

Asta m-a pus instanta sa aleg.Am depus o cerere pt constatarea dreptului de proprietate prin uzucapiune in contradictoriu cu o matusa care si ea ar avea drept de mostenire asupra terenului dar fiind parte din gradina casei l-a folosit numai reclamantul.Desigur am invocat in drept Decretul 115 dar si articole din Codul Civil 1846 1855,si urm. La prima infatisare instanta mi-a pus in vedere sa precizez daca imi intemeiez cererea pe Codul Civ sau Decretul 115.Precizez ca sunt in Ardeal si exista vechile CF-uri, harti etc. Ce sa aleg? Cele doua acte normative nu se exclud in opinia mea se completeaza?
Cel mai recent răspuns: marian1973 , utilizator 22:15, 17 Noiembrie 2011
oricare din ele sunt la fel de bune, insa procedura este diferita pentru fiecare...daca aveti avocat lasati la aprecierea lui... daca sunteti avocat, mai studiati.. daca nu aveti avocat, ar fi bine sa va angajati sa nu pierdeti pe mana dvs.. ca atunci cand in loc sa te duci la doctori te tratezi singur
1. Regula de aur: Momentul de inceput al posesiei determina legea aplicabila prescriptiei achizitive. In Transilvania/Ardeal, Banat, Crisana si Maramures (regiuni care in vorbirea comuna si gresita apar sub denumirea globala de "Transilvania" sau "Ardeal" a existat o succesiune de legi in timp care a nascut un conflict de norme.
2. Conflictul intre normele din Codul civil si Decretul-lege nr. 115/1938. Sub aspect temporal, Decretul-lege nr. 115/1938 a fost pus în aplicare pentru Transilvania prin Legea nr. 241/1947, act normativ care cuprinde, cu referire specială la prescripţia achizitivă, o normă tranzitorie menită să soluţioneze conflictele posibile cu alte reglementări. Potrivit art. 6 alin. 2 din această lege, prescripţiile împlinite, precum şi cele începute înaintea punerii sale în aplicare rămâneau cârmuite în privinţa naturii, duratei şi efectelor lor de dispoziţiile legii sub care au început.
3. În aplicarea acestui text, pentru că pe teritoriul celor 4 regiuni istorice, cu începere din anul 1943 a fost pus în aplicare prin Decretul-lege nr. 389/1943, Codul civil român, prescripţiile începute în perioada 1943-1947 au rămas să fie reglementate de dispoziţiile acestuia. Celor începute anterior anului 1943, când era în vigoare după caz dreptul maghiar sau dreptul austriac, urmau a le fi aplicate în continuare aceste norme, la care trimitea expres art. 31 din Decretul-lege nr. 389/1943.
4. Decretul-lege nr. 115/1938 are, aşadar, din punct de vedere temporal, vocaţia de a se aplica tuturor prescripţiilor începute după 21 iulie 1947, înlăturând pentru acestea incidenţa formelor de uzucapiune prevăzute de Codul civil. Cât priveşte însă condiţiile cerute posesiei pentru a fi utilă ad usucapionem, acelaşi art. 6 al Legii nr. 241/1947 face trimitere la condiţiile generale din Codul civil, Decretul-lege nr. 115/1938 necuprinzând, de altfel, nici o dispoziţie care să se refere la această chestiune. Chiar dacă uzucapiunii începute după intrarea în vigoare a Legii nr. 241/1947 nu îi sunt aplicabile normele Codului civil, ci acelea din art. 27 şi 28 ale Decretului-lege nr. 115/1938, caracterul util al posesiei pe care se întemeiază este determinat după regulile Codului civil.
5. Asadar, daca ne spuneti cand a inceput posesia (inclusiv periodele de posesie unite cu posesorii anteriori) va pot zice care este legea aplicabila.
6. Ah, sa nu uit! (mereu scriu asta cand vreau sa mentionez ceva important, imitandu-l oarecum pe detectivul Columbo) Trebuie sa stiti ca potrivit Decretului-Lege nr. 115/1938 uzucapiunea poate fi invocata daca si numai daca:
- proprietarii inscrisi in cartea funciara sunt morti de cel putin 20 de ani (parerea majoritara) ori macar de curand (parerea mea ... stiu, o sa o incasez iar de la @eumarian :) ) ... oricum, ideea este ca proprietarii intabulati in CF trebuie sa fie ingropati/incinerati/neantizati iar acest eveniment sa fie dovedit;
- terenul a fost posedat cel putin 20 de ani de cel care invoca uzucapiunea.
7. Poate ca judecatorul voia sa va transmita la modul subliminal ca o matusa in viata si intabulata in CF constituie un impediment (fii-miu de 4 ani si 10 luni defineste impedimentul ca fiind o sabie cu doua taisuri) serios impotriva unei cereri pentru constatarea uzucapiunii in conditiile Decretului-Lege 115/1938 si poate ar trebui sa migrati cu inceputul posesiei din zona sub-arctica a Decretului-Lege 115/1938 catre zona tropicala a Codului civil. De Codul civil pe stil vechi va scriu, desigur.

Ultima modificare: Miercuri, 16 Noiembrie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Am un CF pe care sunt X si Y proprietari, fiecare cu cota de 1/2. In anul 1961 bunicul meu a incheiat un contract de vanzare-cumparare cu X pentru partea acestuia. In anul 1978 X a decedat. Familia mea am intrat in posesia imobilului, respectiv teren din 1961, momentul semnarii contractului.
1) Ce actiune trebuie sa fac?
2) Pe ce articole sa o intemeiez?
3)Pe Codul civial, sau pe Decretul 115/1938?
Va multumesc.
Uzucapiune conform Dl 115/1938. Procedura necontencioasa prevazuta de art. 130. Nu are relevanta ca mai exista o "matusa". Ca sa poti uzucapa imobilul, trebuie sa faci dovada ca l-ai folosit timp de 20 ani de la moartea proprietarului tabular. Desigur, trebuie sa faci dovada ca proprietarul tabular este decedat. Aduci probe ca ai achitat taxele si impozitele pentru imobilul respectiv, precum si martori care sa confirme faptul ca folosesti acest imobil de ... ani. Martorii trebuie sa aiba cunostinta ca reclamantul este perceput ca si proprietar al acelui imobil. In unele zone (Caras-Severin), instanta pune in discutie si oportunitatea efectuarii unei expertize topo.
Ultima modificare: Joi, 17 Noiembrie 2011
marian1973, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura uzucapiune crilodeea crilodeea Buna ziua! Azi dimineata in instanta doamna judecatoare m-a pus sa fac note scrise referitoare la procedura de judecare a uzucapiunii :O Ce parere am ca mai ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea de 30 de ani roland33 roland33 buna, ma numesc Lucian si sunt din Deva.bunicul meu a stapanit(folosit) 30 de ani o parcela de pamant.Parcela o are de la parinti, dar deoarece la moartea lor ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune in baza d.l.115/1938 shiba shiba Buna seara tuturor! Am o speta mai deosebita si poate ma puteti ajuta. Un teren situat in Ardeal deci, regim de Carte funciara, uzucapiune in baza art.28 ... (vezi toată discuția)