avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune in baza D.l.115/1938
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune in baza D.l.115/1938

Buna seara tuturor!
Am o speta mai deosebita si poate ma puteti ajuta.
Un teren situat in Ardeal deci, regim de Carte funciara, uzucapiune in baza art.28 al.1 din D.L.115/1938, respectiv posesie in conditiile legii timp de 20 de la moartea proprietarului tabular.
Aici apare problema, terenul nu este intabulat pe numele proprietarului decedat, acesta fiind improprietarit prin Titlu emis in baza Legii reformei agrare 187/1945 (cu punere in posesie efectiva).
Deci terenul apare in harta topografica cu numarul de lot din Titlu, acest lot este intabulat intr-o foaie colectiva, proprietate privata a unitatii administrativ teritoriale, respectiv primaria orasului.Pot dovedi cu expertiza topografica identificarea terenului in raport de Titlu, am posesie utila, martori, dovada platii impozitului.
Credeti ca pot incerca in aceste conditii o actiune in constatare a dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiune si sa cer instantei sa dispuna si intabularea titlului ?
A avut poate cineva o situatie similara, nu am gasit nici-un caz asemanator.
Multumesc!

Cel mai recent răspuns: shiba , utilizator 14:45, 10 Februarie 2009
In speta, intrucat fostul proprietar nu a fost intabulat in CF, el nu a avut calitatea de proprietar tabular, pentru a se face aplicarea disp.art. 28 din DL115/1938. Opinez ca in aceasta situatie s-ar putea merge pe jonctiunea posesiilor, actiunea fiind indreptata impotriva titularului dreptului de proprietate inscris in CF, respectiv unitatea administrativ teritoriala, daca terenul respectiv nu a fost declarat ca aparinand domeniului public ( putin probabil, daca el s-a aflat in posesia si folosinta unei persoane fizice si s-a achitat impozite si taxe pentru el). Depinde si in ce mod a preluat posesia actualul detinator.
Deoarece după intrarea în vigoare a Legii 7/1996 uzucapiunea este posibilă doar în condiţiile prevăzute de codul civil, uzucapiunile începute înainte de intrarea în vigoare a legii dar împlinite după această dată vor fi supuse prevederilor codului, şi nu DL 115/1938.

Aveţi deci posibilitatea de a invoca uzucapiunea prevăzută de codul civil. Doar dacă uzucapiunea s-ar fi împlinit înainte de intrarea în vigoare a L.7/1996 ar fi incidente prevederile DL 115.
Din pacate exista Decizia ICCJ nr.86/2007 ( MO 697/14.10.2008) data in RIL, prin care se stabileste ca in situatia prescriptiilor achizitive incepte sub imperiul DL 115/1938 si implinite dupa intrarea in vigoare a L.7/1996, actiunea in constatarea dobindiii dreptului de proprietate prin uzucapiune in regim de carte funciara este guvernata de legea veche, respectiv de DL 115/1938. Cu atiat mai mutl se aplica legea veche daca prescriptia s-a implinit inainte de intrarea in vigoare a L.7
Aveţi dreptate!
Multumesc,
Aveti dreptate, stiu ca intra sub incidenta DL 115/1938 la asta n-am avut dubii deoarece eram la curent cu Decizia ICCJ 86/2007, dar daca ma indrept impotriva unitatii administrativ teritoriale ca proprietar tabular atunci nu mai indeplinesc conditiile , deoarece nu mai am proprietar decedat.Adica textul legii ma restrictioneaza la aceasta situatie strict determinata in care poti uzucapa cu titlu de exceptie.
Actualul proprietar a preluat posesia in baza unui inscris sub semnatura privata ce ar putea fi asimilat unui antecontract de vanzare cumparare, promitent vanzator fiind unul din fii celui din Titlu.
N-a intalnit cineva un caz similar?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune ellegantissima ellegantissima VA ROG SA-MI SPUNETI SI MIE CARE ESTE LEGEA CARE SE REFERA LA UZUCAPIUNE (vezi toată discuția)
Uzucapiune in baza dl 1938 grandanat grandanat Buna ziua, Am si eu o problema cu dobandirea terenului de sub propria casa. Datele sunt urmatoarele. Casa a fost cumparata de parintii mei in 1980. A ... (vezi toată discuția)
Procedura uzucapiune crilodeea crilodeea Buna ziua! Azi dimineata in instanta doamna judecatoare m-a pus sa fac note scrise referitoare la procedura de judecare a uzucapiunii :O Ce parere am ca mai ... (vezi toată discuția)