avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiunea de 30 de ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiunea de 30 de ani

buna, ma numesc Lucian si sunt din Deva.bunicul meu a stapanit(folosit) 30 de ani o parcela de pamant.Parcela o are de la parinti, dar deoarece la moartea lor nu s-a deschis succesiunea si inparteala intre frati, pamantul a ramasin folosinta bunicului meu fara titlu de proprietate.Intrebare:inpotriva cui deschide actiunea in instanta ?
- cum poate afla cine este inscris ca proprietar pe acel teren?
- care sunt pasii de urmat , actele care trebuie sa le adune, si unde trebuie sa umble pentru a obtine titlul de proprietate prin prescriptie achizitiva? ( scuzati limbajul neaos, dar cred ca asa ma fac mai bine inteles :)
multumesc
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 00:05, 25 Martie 2010
1. trebuie identificat numarul topografic sub care apare inscrisa acea parcela in CF fie printr-o expertiza extrajudiciara fie prin relatii date de vecinii care-si cunosc numerele sub care apar intabulate parcelele lor.
2. se solicita apoi un extras de carte funciara pentru parcela cu numar topo x din CF y asupra careia apare ca proprietar z;
3. se identifica proprietarul solicitandu-se relatii de la vecinii de parcela sau de la alte persoane mai in varsta, dupa care se pot identifica si eventualii mostenitori;
4. dupa identificarea proprietarului inscris in CF si a eventualilor sai mostenitori se poate introduce actiunea pentru constatarea dobandirii dreptului de proprietate prin prescriptia achizitiva prevazuta de art. 28 din Decretul-Lege nr. 115/1938 daca proprietarul este decedat de mai mult de 20 de ani.
5. daca proprietarul nu este decedat singura solutie pentru a invoca uzucapiunea este ca posesia sa fi inceput inainte de data de 21 iulie 1947, data de la care, prin Legea nr. 241/1947 a fost pus in aplicare Decretul nr. 115/1938.
6. in cererea facuta in temeiul art. 28 si 130 din Decretul_lege nr. 115/1938 puteti sa aratati care sunt mostenitorii prezumati ai celui decedat si sa solicitati ca instanta sa-i citeze pentru a-i intreba daca doresc sa faca opozitie. insa in aplicarea acestor prevederi practica instantelor este atat de diversa incat fiecare "bordei"are alt obicei :sorry:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decret 115/1938 sau codul civil bms bms Asta m-a pus instanta sa aleg.Am depus o cerere pt constatarea dreptului de proprietate prin uzucapiune in contradictoriu cu o matusa care si ea ar avea drept ... (vezi toată discuția)
Dreptul de prorietate ContSters48919 ContSters48919 In conditiile in care proprietarul nu se intereseaza de proprietatea sa timp de peste 20 de ani, nelocuind la adresa mentionata, neplatind impozite, nevizitand ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune in baza decretului 115/1938 mirela76 mirela76 pot invoca uzucapiunea pe decretul 115/1938 in afara zonelor in regim de carte funciara?Ma pot prevala de dispozitiile constitutiei, articolul care spune ca ... (vezi toată discuția)