buna, ma numesc Lucian si sunt din Deva.bunicul meu a stapanit(folosit) 30 de ani o parcela de pamant.Parcela o are de la parinti, dar deoarece la moartea lor nu s-a deschis succesiunea si inparteala intre frati, pamantul a ramasin folosinta bunicului meu fara titlu de proprietate.Intrebare:inpotriva cui deschide actiunea in instanta ?
- cum poate afla cine este inscris ca proprietar pe acel teren?
- care sunt pasii de urmat , actele care trebuie sa le adune, si unde trebuie sa umble pentru a obtine titlul de proprietate prin prescriptie achizitiva? ( scuzati limbajul neaos, dar cred ca asa ma fac mai bine inteles :)
multumesc
1. trebuie identificat numarul topografic sub care apare inscrisa acea parcela in CF fie printr-o expertiza extrajudiciara fie prin relatii date de vecinii care-si cunosc numerele sub care apar intabulate parcelele lor.
2. se solicita apoi un extras de carte funciara pentru parcela cu numar topo x din CF y asupra careia apare ca proprietar z;
3. se identifica proprietarul solicitandu-se relatii de la vecinii de parcela sau de la alte persoane mai in varsta, dupa care se pot identifica si eventualii mostenitori;
4. dupa identificarea proprietarului inscris in CF si a eventualilor sai mostenitori se poate introduce actiunea pentru constatarea dobandirii dreptului de proprietate prin prescriptia achizitiva prevazuta de art. 28 din Decretul-Lege nr. 115/1938 daca proprietarul este decedat de mai mult de 20 de ani.
5. daca proprietarul nu este decedat singura solutie pentru a invoca uzucapiunea este ca posesia sa fi inceput inainte de data de 21 iulie 1947, data de la care, prin Legea nr. 241/1947 a fost pus in aplicare Decretul nr. 115/1938.
6. in cererea facuta in temeiul art. 28 si 130 din Decretul_lege nr. 115/1938 puteti sa aratati care sunt mostenitorii prezumati ai celui decedat si sa solicitati ca instanta sa-i citeze pentru a-i intreba daca doresc sa faca opozitie. insa in aplicarea acestor prevederi practica instantelor este atat de diversa incat fiecare "bordei"are alt obicei :sorry: