Inseamna ca incalcati legea dreptului de autor. Chiar daca articolul se afla in mediul online, el este proprietatea persoanei care l-a publicat, astfel ca aveti nevoie de acordul acesteia.
Decat sa fiti raportat la Adsense, Wordpress ori Google si apoi sa va treziti cu actiune in civil pentru despagubiri, ori chiar cu plangere penala, faceti de la inceput demersurile pentru a obtine acordul autorului de articol.
Articolul 141 din Legea nr.8/1996
Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amenda de la 25.000.000 lei la 500.000.000 lei fapta persoanei care isi insuseste, fara drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunostinta publica o opera sub un alt nume decat acela decis de autor.
Tocmai a menționat că spune sursa articolului deci implicit și numele autorului.
Dar întradevăr nu ai dreptul să (re)publici ceva fără acordul autorului sau proprietarului articolului.
Pai nu e cumva cel putin hilar ?!.. Asta fiind una dintre faciltatile de baza ale Facebook-ului ?!.. fara asta cum ar fi ?!.. Da, stiu, "Dura lex.." dar totusi.. pare putin fortat aspectul legal..
İntai trebuie sa obtineti acordul de republicare. Chiar daca mentionati sursa acel site pierde din vizitatori si comentatori.
Obtineti intai acordul si la finalul postarii dati si link-ul catre site-ul principal. Postarea nu ar trebui sa includa tot textul (puteti scrie cateva fraze apoi mentiunea "mai multe aici" si link-ul)
Una este FB si alta este blogosfera.
In conditiile in care autorul materialelor publicate actioneaza in conformitate cu prevederile legale cu privire la operele sale atunci el ar trebui sa mentioneze pe fiecare pagina a site-ului sau, in footer urmatoarele: "Copyright 2010-2014 Nume - Toate drepturile rezervate" In acest caz se intelege foarte clar ca autorul apare cu numele lui real pentru a putea preveni orice discutii ulterioare. Legea dreptului de autor, Legea 8/1996, reglementeaza toate aspectele referitoare la aceasta teme. Cel mai important de retinut in cazul de fata este ca: persoana care realizează opera literara, (romane, poezii, articole ofline sau online etc) beneficiază de drepturi de autor asupra acesteia. Autorul deci are dreptul să decidă in legatura cu materialul respectiv, adica: daca se va publica când si cum se poate publica, numele si prenumele, modul în care cititorii vor avea acces la publicatie, posibilitatea de copiere/citare a articolului etc.
Consider ca atunci cand cineva preia un articol de la altcineva, si il publica pe site-ul propriu, chiar daca nu are acordul autorului, dar redarea materialului respectiv se face cu specificarea datelor personale ale autorului de drept, in acest caz fapta nu poate fi incadrata la furt intelectual. Dupa parerea mea chiar faci un bine acelui autor specialist (reclama gratuita) distribuind ideile si conceptiile sale despre anumite procese si fenomene ale vietii cotidiene. Distribuirea in mediu online are si avantaje, va putea aduce o serie de beneficii autorului. Ii sporeste popularitatea, el va cucerii noi segmente de piata, poate extinde interesele si la alte categorii sociale interesate, va putea extinde posibilitatile de valorificare a operelor scrise etc. In conceptia mea problema furtului intelectual incepe in momentul in care cineva preia un material de la altcineva si il publica maideparte sub numele lui. Fara sa specifice sursa si datele personale reale ale autorului original.
Interventie moderator:in respectarea regulamentului de forum va rog sa nu postati link-uri care pot fi considerate reclama. Multumesc pentru intelegere.