avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate

Am citit mai multe comentarii pe internet in care era specificat faptul ca indemnizatia pentru maternitate este calculata ca fiind 85% din veniturile nete inregistrate in ultimele 12 luni anterioare nasterii. Un dintre conditiile acordarii concediului este ca parintele sa fi realizat venituri supuse impozitului pe venit în ultimele 12 luni anterioare naşterii.
Intrebarea mea este daca parintele a realizat venituri din cedarea folosinte bunurilor ( chirie) care au fost supuse impozitului pe venit , aceste vor intra la calculul indemnizatiei de maternitate?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:56, 20 Noiembrie 2014
Persoana in cauza nu beneficiaza de concediul de crestere a copilului. Concediul de maternitate este cu totul altceva.


OUG nr. 111/2010:

ART. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR
(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.
1. Concediul de maternitate = 126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal.

2. - Indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) = 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- Aceste venituri sunt cele din salarii, din activitati independente sau agricole, din indemnizatii pentru concedii medicale sau concediu de maternitate.

3. Veniturile din chirii nu sunt venituri asimilate veniturilor profesionale (din prestarea unei munci) si nu sunt luate in calcul pentru indemnizatia pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil vgeorge vgeorge In cazul in care, la salariul minim pe economie (1050 Ron), fiind in concediul medical din prima luna da sarcina - venit de 75% din salariul minim, care este ... (vezi toată discuția)
Baza de calcul a indemnizatiei de crestere copil/concediului de maternitate alexfelea alexfelea poate afecta concediul medical acordat in perioada celor 6 luni care compun baza de calcul, la calcularea concediului prenatal,postnatal sau indemnizatia de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil alicevictoria1989 alicevictoria1989 buna ziua.care este indemnizatia pe crestere copil in 2016?cati bani o sa i.au dupa ce o sa nasc daca lucrez pe salar minim pe economie?in 2013 am luat 600 lei ... (vezi toată discuția)