avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Divorţ cu minori!
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Divorţ cu minori!

Domiciliul minorilor este în străinătate. Ipoteze. Excepţia de necompetenţă jurisdicţională a instanţelor române. Litispendenţă internaţională. Lipsa pârâtei (sotiei) la înfăţişare.
Revenit în ţară dintr-un stat membru al Uniunii Europene, in calitate de sot am depus la o instanţă din România o acţiune de divorţ, solicitând desfacerea căsătoriei, exercitarea autorităţii părinteşti în comun cu privire la copiii mei minori rezultaţi din căsătorie, stabilirea locuinţei acestora la domiciliul meu din România (minorii au rămas împreună cu parata (sotia) la fosta locuinţa comună din statul membru), stabilirea contribuţiei fiecărui părinte la plata cheltuielilor de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor, precum şi a unui program de vizită pentru pârâtă.
Legal citată în statul de reşedinţă Italia, sotia formulează o întâmpinare (în care declară că este de acord cu competenţa instanţelor române şi cu desfacerea căsătoriei pe baza acordului de voinţă) şi o cerere reconvenţională, prin care solicită stabilirea locuinţei copiilor la locuinţa ei din Italia, cu un program de vizită şi cu obligarea reclamantului la plata unei pensii de întreţinere în favoarea minorilor.
Vreau sa stiu daca instantele judecatoresti din Romania sunt competente sa solutioneze cauza si daca da, cum ar trebui sa actionez mai departe?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 10:05, 25 Noiembrie 2014
Dv. intrebati daca instanta pe care dv. ati investit-o e competenta? Dupa mine e.
In rest, atata timp cat ati solicitat sa se stabileasca locuinta minorilor intr-o tara in care acestia nu se afla, e indicat sa va cautati un avocat care sa va spuna care sunt procedurile, practica, eventual macar sa va redacteze ceva raspunsuri pe acolo si sa va invete sa va aparati si sa dovediti.

Este foarte importanta situatia de fapt, unde stau copiii, ce scoli urmeaza, ce varste au, ce vor ei, cine i-a ingrijit pana acum, cine ii ingrijeste acum etc. Pe asta trebuie sa va axati.
Buna seara, cum justificati faptul ca instanta este competenta , vreau sa fiu lamurit daca se poate ? Cunoasteti vreun precedent legal sau articol de lege la care sa faca trimitere pricina ?
Revenit în ţară dintr-un stat membru al Uniunii Europene, in calitate de sot am depus la o instanţă din România o acţiune de divorţ



Intrucat sotii sunt cetateni ai Uniunii Europene, legea comuna aplicabila divortului este Regulamentul ( CE ) nr. 2201/2003 al Consiliului Uniunii Europene – privind recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in materie matrimoniala si in materia raspunderii parintesti, de abrogare a Regulamentului ( CE ) nr. 1347/2000.


Potivit art. 3 din Regulamentul (CE) nr. 2201/2003, “sunt competente sa hotarasca in problemele privind divortul, separarea de drept si anularea casatoriei instantele judecatoresti din statul membru :
(a) pe teritoriul caruia se afla :
- resedinta obisnuita a sotilor sau
- ultima resedinta obisnuita a sotilor in conditiile in care unul dintre ei inca locuieste acolo sau
- resedinta obisnuita a paratului sau



- in caz de cerere comuna, resedinta obisnuita a unuia dintre soti sau
- resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin un an imediat inaintea introducerii cererii sau


- resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin sase luni imediat inaintea introducerii cererii si in cazul in care acesta este fie resortisant al statului membru respectiv,fie ,in cazul Regatului Unit si al Irlandei, are “ domiciliul “ in acel loc;


Ultima modificare: Marți, 25 Noiembrie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort faneduru74 faneduru74 Doi cetateni italieni casatoriti in Italia, care au locuit pana acum cateva luni in Romania vor sa divorteze. Pot introduce actiunea de divort in Romania ? (vezi toată discuția)
Casatorie in italia.... divort in romania voloagaelena voloagaelena Am si eu o intrebare... Sunt casatorita cu un cetatean roman. Casatoria a fost facuta in Italia. Dupa transcrierea casatoriei pot da divort in Romania? Ce acte ... (vezi toată discuția)
Divor strainatate dragganu dragganu buna ziua, am domiciliul in Romania, iar sotia este cetatean strain in franta cu domiciliul acolo. casatoria este facuta in romania.avem un copil minor care ... (vezi toată discuția)