avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Munca in strainatate pentru angajatii romani.
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Munca in strainatate pentru angajatii romani.

Buna ziua.

Am nevoie de informatii referitoare la munca in strainatate a angajatilor romani care sunt delegati sa lucreze in afara Romaniei.
In situatia de fata societatea romana are un contract de prestari servicii pentru o lucrare in Anglia. Pentru aceasta lucrare se va angaja personal pe o perioada determinata de 3 luni.
Vreau sa stiu daca pentru a putea trimite angajatii sa lucreze in Anglia este nevoie de formularul A1 si ce conditii trebuiesc indeplinite pentru obtinerea acestuia?
De asemenea, as avea nevoie sa inteleg daca exista si alte documente care se pot obtine mai repede decat A1 si daca se tine cont de legea din Romania sau cea din Anglia? Salariu si contributiile se vor plati in Romania.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: LauraMirabela , utilizator 15:36, 14 Ianuarie 2015
aveti nevoie de formularul A1 pe care il obtineti de la CNPAS. Trebuie sa aveti in vedere Regulamente UE.
Numai in cazul detasarii lucratorilor romani in Anglia este necesar formularul A1.

Ghid practic privind Formularul A1 (I).
[ link extern ] /
Buna ziua.

Va multumesc pentru raspuns.
Referitor la A1, societatea dispune delegarea personalului, nu detasarea. Am inteles ca la nivel european se foloseste termenul de detasare chiar daca salariatul nu isi schimba angajatorul ci doar locul obisnuit de lucru.
Din cate am vazut in documentul indicat, A1 demonstreaza ca angajatorul plateste contributiile in alta tara din Uniunea Europeana, si exceptiile in care se foloseste acest formular sunt 2 si anume :
1. Detașarea (în cazul activităților dependente);

2. Pluri-activitatea – situația în care lucrătorul desfășoară simultan, în mod obișnuit:
- activitate salariată în două sau mai multe state membre;
- activitate independentă în două sau mai multe state membre;
- activitate salariată și/sau activitate independentă în două sau mai multe state membre.

Angajatii nostri vor desfasura activitate salariata doar in Anglia, timp de 3 luni cu o pauza cand se va reveni in tara pentru vacanta. Imi este neclar in care dintre situatiile de mai sus ne aflam.
In cazul in care facem A1, daca contibutiile le platim in Romania trebuie sa tinem cont de salariul minim al tarii unde sunt delegati/detasati ?

Cu siguranta manegementul din tara respective (Anglia) va cere printre altele si formularul A1, pt toate persoanele care vor fi in santier ..fara acest formular nu veti fi admisi in santier..dupa care veti merge la un office local si va va da un nr de inregistrare locala in tara respectiva...va fi lipit pe casca fiecarui angajat...pt ca inspectiile de munca sunt frecvente..si nu accepta munca la negru...
LauraMirabela a scris:

....
In cazul in care facem A1, daca contibutiile le platim in Romania trebuie sa tinem cont de salariul minim al tarii unde sunt delegati/detasati ?



Pe durata detaşării salariatul beneficiază de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detaşarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detaşat.

Alte discuții în legătură

Formularul a1 nicoletavaly nicoletavaly Va rog frumos sa ma ajutati cu urmatoarea problema. Am un prieten care munceste in Italia intr-un santier naval de mai bine de 10 ani. Vazand ca sunt firme ... (vezi toată discuția)
Detasare personal in germania crystyna2000 crystyna2000 cazul este urmatorul: firma din Romania doreste detasarea de personal in Germania.In acest caz ma intereseaza urmatoarele: -trebuie intocmit act aditional la ... (vezi toată discuția)
regulament (cee) nr. 1408/71 mihaiantonache mihaiantonache Buna seara, Citez dintr-un mesaj gasit pe forum: \"Am inteles ca de la 1 mai 2010 s-a schimbat Regulamentele (CEE) nr. 1408/71 şi 574/72 vor fi înlocuite ... (vezi toată discuția)