cameliaborangic a scris:
Buna seara,
Am facut procedura de dizolvare si lichidare simultana a unui SRL cu 4 asociati. Mentionez ca societatea nu are active de impartit. Am aflat insa de curand de la contabila (eu nu sunt avocat, dar seful meu mi-a cerut sa ma ocup de aceata treaba) ca societatea ar avea de primit vreo 50 000 RON de la o alta societate a sefului meu, unde acesta este asociat unic. El refuza sa vireze acesti bani catre SRL-ul dizolvat. Deci in bilantul de lichidare vor apare pierderi. Cum trebuie facuta acea hotarare de impartire a activelor si pasivelor societatii. As vrea un model daca se poate. Si apoi alta problema: cum aflu daca mi-a fost publicata in MO hotararea de dizolvare. De la Reg. Comertului mi s-a spus ca in data de 07.05.2009 a plecat spre MO pt. publicare.
Multumesc si scuze pt. faptul ca vin cu niste probleme despre care habar nu am, dar trebuie sa le execut. M-am mai ocupat si alta data si m-am descurcat, iar seful meu s-a invatat ca e fff ieftin asa, caci in loc sa plateasca un avocat, mai bine imi da mie aceste treburi de facut ca si cand ar fi sarcini de serviciu.
Inca odata multumesc anticipat,
Camelia
Lichidarea este o consecintã a dizolvãrii societãtilor comerciale. Cauzele generale de dizolvare sunt:
- trecerea timpului stabilit pentru durata societatii
- imposibilitatea realizarii obiectului de activitate al societatii sau realizarea acestuia
- declararea nulitatii societatii
- hotarîrea adunarii generale
- hotarîrea tribunalului, la cererea oricarui asociat, pentru motive temeinice, precum neîntelegerile grave dintre asociati, care împiedica functionarea societatii
- falimentul societatii
- alte cauze prevazute de lege sau de actul constitutiv al societatii
Pentru lichidarea si repartizarea patrimoniului social al unei societati comerciale, sînt obligatorii urmatoarele reguli:
a. pîna la intrarea în functie a lichidatorilor, administratorii continua mandatul lor, cu exceptia momentului anuntarii dizolvarii ( în caz contrar, ei sunt personal si solidar raspunzatori pentru operatiunile pe care le-au întreprins).
b. actul de numire a lichidatorilor sau sentinta care-i tine locul si orice act ulterior, care ar aduce schimbari în persoana acestora, trebuie depuse, prin grija lichidatorilor, la registrul comertului, pentru a fi înscrise de îndata si publicate în Monitorul Oficial. Numai dupa îndeplinirea acestor fomalitati, lichidatorii vor depune semnatura lor în registrul comertului si vor intra în functie. Nici o actiune nu se poate exercita pentru societate sau contra acesteia decît în numele lichidatorilor si împotriva lor. Toate actele emanînd de la societate trebuie sa arate ca aceasta este în lichidare.
Lichidatorii vor putea fi persoane fizice sau persoane juridice si vor trebui autorizati în conditiile legii. Activitatea de reorganizare si lichidare se îndeplineste de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de practician în reorganizare si lichidare, în conditiile O.G. nr. 79/ 1999 - privind organizarea activitatii practicienilor în reorganizare si lichidare si a Ordin nr. 2.986/C din 1999 pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Uniunii Nationale a Practicienilor în Reorganizare si Lichidare. Sunt practicieni în reorganizare si lichidare administratorii judiciari si lichidatorii. Lichidatorul este practicianul în reorganizare si lichidare care este desemnat: în conditiile prevazute de Legea nr. 64/ 1995 si în conditiile stabilite de Legea nr. 31/ 1990 republicata, pentru a îndeplini însarcinarile primite din partea adunarii generale a actionarilor/asociatilor, cu respectarea dispozitiilor legale.
Ceea ce inseamna ca trebuie sa ii aduci "sefului" tau la cunostinta ca treaba asta trebuie sa o execute o persoana care are competente dobandite in domeniu.