avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Radiere societate - etapa a II-a
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Radiere societate - etapa a II-a

Buna seara,

Am facut procedura de dizolvare si lichidare simultana a unui SRL cu 4 asociati. Mentionez ca societatea nu are active de impartit. Am aflat insa de curand de la contabila (eu nu sunt avocat, dar seful meu mi-a cerut sa ma ocup de aceata treaba) ca societatea ar avea de primit vreo 50 000 RON de la o alta societate a sefului meu, unde acesta este asociat unic. El refuza sa vireze acesti bani catre SRL-ul dizolvat. Deci in bilantul de lichidare vor apare pierderi. Cum trebuie facuta acea hotarare de impartire a activelor si pasivelor societatii. As vrea un model daca se poate. Si apoi alta problema: cum aflu daca mi-a fost publicata in MO hotararea de dizolvare. De la Reg. Comertului mi s-a spus ca in data de 07.05.2009 a plecat spre MO pt. publicare.
Multumesc si scuze pt. faptul ca vin cu niste probleme despre care habar nu am, dar trebuie sa le execut. M-am mai ocupat si alta data si m-am descurcat, iar seful meu s-a invatat ca e fff ieftin asa, caci in loc sa plateasca un avocat, mai bine imi da mie aceste treburi de facut ca si cand ar fi sarcini de serviciu.
Inca odata multumesc anticipat,
Camelia
Cel mai recent răspuns: cameliaborangic , utilizator 10:45, 5 Iunie 2009
cameliaborangic a scris:

Buna seara,

Am facut procedura de dizolvare si lichidare simultana a unui SRL cu 4 asociati. Mentionez ca societatea nu are active de impartit. Am aflat insa de curand de la contabila (eu nu sunt avocat, dar seful meu mi-a cerut sa ma ocup de aceata treaba) ca societatea ar avea de primit vreo 50 000 RON de la o alta societate a sefului meu, unde acesta este asociat unic. El refuza sa vireze acesti bani catre SRL-ul dizolvat. Deci in bilantul de lichidare vor apare pierderi. Cum trebuie facuta acea hotarare de impartire a activelor si pasivelor societatii. As vrea un model daca se poate. Si apoi alta problema: cum aflu daca mi-a fost publicata in MO hotararea de dizolvare. De la Reg. Comertului mi s-a spus ca in data de 07.05.2009 a plecat spre MO pt. publicare.
Multumesc si scuze pt. faptul ca vin cu niste probleme despre care habar nu am, dar trebuie sa le execut. M-am mai ocupat si alta data si m-am descurcat, iar seful meu s-a invatat ca e fff ieftin asa, caci in loc sa plateasca un avocat, mai bine imi da mie aceste treburi de facut ca si cand ar fi sarcini de serviciu.
Camelia

Camelia, spui ca ai facut procedura de lichidare si dizolvare a unei firme. Cand spui procedura ma gandesc la o procedura stabilita de o entitate, si aceasta procedura in acest caz inseamna cel putin un raport intocmit si certificat de o persoana cu competentele necesare (oricat de mult te pricepi nu cred ca esti autorizata ca lichidator, pentru ca asta ar fi presupus consultarea balantei contabile in primul si in primul rand). Ma intreb de ce mai trebuie sa faca unii atata scoala sa plateasca tot felul de cotizatii la tot felul de organisme daca oricine poate sa duca la bun sfarsit o treaba care conform legii ar trebui facuta numai de persoane autorizate.
Daca esti autorizata in acest sens, si nu ne-ai spus nimic te rog sa ma scuzi. Eu stiu ca nu poti dobandi calitatea de lichidator daca nu ai cunostinte temeinice, sau macar elementare de contabilitate. O privire in balanta contabila a firmei pe care spui ca ai dizolvat-o si lichidat-o! Cu asta ar fi trebuit sa incepi, si sa postezi intrebari inainte de a face ceva. Eu sunt uimita in continuare:stunned:
cameliaborangic a scris:

Buna seara,

Camelia

Lichidarea este o consecintã a dizolvãrii societãtilor comerciale. Cauzele generale de dizolvare sunt:
- trecerea timpului stabilit pentru durata societatii
- imposibilitatea realizarii obiectului de activitate al societatii sau realizarea acestuia
- declararea nulitatii societatii
- hotarîrea adunarii generale
- hotarîrea tribunalului, la cererea oricarui asociat, pentru motive temeinice, precum neîntelegerile grave dintre asociati, care împiedica functionarea societatii
- falimentul societatii
- alte cauze prevazute de lege sau de actul constitutiv al societatii
Pentru lichidarea si repartizarea patrimoniului social al unei societati comerciale, sînt obligatorii urmatoarele reguli:
a. pîna la intrarea în functie a lichidatorilor, administratorii continua mandatul lor, cu exceptia momentului anuntarii dizolvarii ( în caz contrar, ei sunt personal si solidar raspunzatori pentru operatiunile pe care le-au întreprins).
b. actul de numire a lichidatorilor sau sentinta care-i tine locul si orice act ulterior, care ar aduce schimbari în persoana acestora, trebuie depuse, prin grija lichidatorilor, la registrul comertului, pentru a fi înscrise de îndata si publicate în Monitorul Oficial. Numai dupa îndeplinirea acestor fomalitati, lichidatorii vor depune semnatura lor în registrul comertului si vor intra în functie. Nici o actiune nu se poate exercita pentru societate sau contra acesteia decît în numele lichidatorilor si împotriva lor. Toate actele emanînd de la societate trebuie sa arate ca aceasta este în lichidare.
Lichidatorii vor putea fi persoane fizice sau persoane juridice si vor trebui autorizati în conditiile legii. Activitatea de reorganizare si lichidare se îndeplineste de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de practician în reorganizare si lichidare, în conditiile O.G. nr. 79/ 1999 - privind organizarea activitatii practicienilor în reorganizare si lichidare si a Ordin nr. 2.986/C din 1999 pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Uniunii Nationale a Practicienilor în Reorganizare si Lichidare. Sunt practicieni în reorganizare si lichidare administratorii judiciari si lichidatorii. Lichidatorul este practicianul în reorganizare si lichidare care este desemnat: în conditiile prevazute de Legea nr. 64/ 1995 si în conditiile stabilite de Legea nr. 31/ 1990 republicata, pentru a îndeplini însarcinarile primite din partea adunarii generale a actionarilor/asociatilor, cu respectarea dispozitiilor legale.
Ceea ce inseamna ca trebuie sa ii aduci "sefului" tau la cunostinta ca treaba asta trebuie sa o execute o persoana care are competente dobandite in domeniu.
:offtopic:
Eu sunt uimita cum doi consultanti au raspuns fara sa citeasca topicul initial :stunned:
Doamna a spus ca a fost vorba de dizolvare cu lichidare simultana, adica procedura prin care nu intervine nicium lichidator, iar lichidarea se face prin acordul unanim al asociatilor. Intrebarile sunt destul de clare, si niciuna nu se referea la ce e lichidarea sau cum se numesc lichidatorii, asa incat ambele raspunsuri de mai sus sunt cu totul offtopic, iar singurul motiv pentru care nu le sterg este tocmai rugamintea urmatoare: nu raspundeti fara sa cititi si sa intelegeti intrebarea si nu raspundeti pe langa intrebare. Nu foloseste nimanui un asemenea raspuns. Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 1 Iunie 2009
ContSters20980, utilizator
"Am facut procedura de dizolvare si lichidare simultana a unui SRL cu 4 asociati" ....se poate face dizolvare cu lichidare simultana fara nici un lichiator in cazul unei societati cu 4 asociati?
Bineinteles, singura conditie e acordul unanim. Daca tot a trecut de prima faza inseamna ca a fost indeplinita aceasta conditie.

Alte discuții în legătură

Inchidere societate nelunelu68 nelunelu68 am o societate comerciala infiintata in ianuarie 2011 si nu am avut nici o activitate daca as dori sa o inchid ce demersuri trebuie sa fac (vezi toată discuția)
Lichidarea unei societati comerciale cu 2 asociati teleptean teleptean Cine poate sa ma ajunte in legatura cu lichidarea unei societati comerciale ? Revin cu amanunte! Am inteles ca bilantul de lichidare se intocmeste pe ... (vezi toată discuția)
Dizolvare simplificata adrian.c adrian.c Buna Ziua, Am o firma de constructii impreuna cu alti 3 asociati. In unanimitate dorim sa inchidem acesta firma care in momentul de fata nu mai are ... (vezi toată discuția)