Banca comerciala XY a solicitat tribunalului deschiderea procedurii falimentului impotriva SC A SA deoarece aceasta are calitatea de garant in contractul de imprumut bancar incheiat intre intreprinderile familiare MA , BM si MI si creditoare. Debitorii principali nu au restituit imprumutul si dupa expirarea termenului dee 30 zile de la scadenta banca a formulat cerere introductiva de faliment impotriva garantului. Totodata creditoarea a aratat ca debitoarea, in calitate de garant , s semnat in favoarea bancii 3 contracte de gaj fara deposedare, avand ca obiect 2 tractoare si 1 atelier mecanic.. In termen legal debitorul garant a formulat contestatie impotriva cererii introductive de faliment formulate de creditor.
debitorul garant ar putea avea castig de cauza in justitie sau creditoarea? in baza carui temei legal?
Poveste nu poate fi atat de simpla pe cat ati prezentat-o. Pe de alta parte nici o banca nu solicita tribunalului deschiderea procedurii de faliment dupa numai 30 de zile, fara discutii in prealabil, notificari... etc. Nu este in interesul bancii sa execute niste bunuri gajate. Daca debitorul garant a facut contestatie inseamna ca s-a bazat pe ceva. Ceea ce ati prezentat este un caz ipotetic. Va ganditi sa aflati ce s-ar intampla daca... AF-urile nu cred ca se risca, pentru ca spre deosebire de SRL raspund cu toata averea personala
E doar un caz teoretic. M-ar interesa totusi sa stiu ce ar decide judecatorul sindic in acest caz, avand in vedere doar elementele prezentate mai sus? Multumesc!
admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a SC A SA .
respinge cererea de chemare in judecata ca fiind formulata impotriva unei persoane fara calitate.
Cu recurs in 10 zile dela comunicare.
Multumit