avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Abuz in serviciu pentru procuror
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Abuz in serviciu pentru procuror

Buna ziua !

Am facut contestatie impotriva solutiei de clasarare a prim procurorului parchetului x , la procurorul ierarhic superior .... Dupa ce au trecut 20 de zile , de la data cand am depus contestatia la procurorul superior ierarhic , am depus contestatie la judecatorie pentru a nu pierde termenul .... Au inregistrat contestatia cei de la judecatorie si in 3 zile a ajuns dosarul la ei .. dupa 6 zile mi-a venit si solutia de la procurorul superior ierarhic , solutia fiind : respinge ca neintemeiata plangerea mea .

Intre timp , solutia de la procurorul superior ierarhic a ajuns la Parchetul unde era dosarul .. dar dosarul era inaintat la instanta .... De atunci si pana acum mi s-a amanat de 3 ori judecarea deoarece prim-procurorul nu vrea sa trimta la judecatorie ordonata data de procurorul superior ierarhic ....

Pot depune plangere impotriva procurorului ? daca da , unde ? Si pentru ce , pentru abuz in serviciu ?
Cel mai recent răspuns: ContSters327384 , utilizator 15:34, 27 Noiembrie 2014
Daca dvs ati primit solutia prim-procurorului, nu inteleg de ce nu ati inaintat-o instantei. puteti face plingere si impotriva procurorului, dar sa nu va asteptati sa se intimple ceva. Plingerea se depune la CSM.
o depun la CSM ? Si ce poate patii ?
nu uitati ca puterea la ei este nu la dvs, nu este cazul sa-i inraiti, sa-i enervati...orice plangere tot la colegii lui ajunge si deci...de ce sa va faceti atatea griji...vorba buna si rabdarea este cheia succesului.
iata procedura:

Plângerea împotriva actelor procurorului

Art. 339. - (1) Plângerea împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta se rezolvă de prim- procurorul parchetului sau, după caz, de procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel ori de procurorul şef de secţie al parchetului.
(2) În cazul când măsurile şi actele sunt ale prim-procurorului, ale procurorului general al parchetului de pe lângă curtea de apel, ale procurorului şef de secţie al parchetului ori au fost luate sau efectuate pe baza dispoziţiilor date de către aceştia, plângerea se rezolvă de procurorul ierarhic superior.
(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător atunci când ierarhia funcţiilor într-o structură a parchetului e stabilită prin lege specială.
(4) În cazul soluţiilor de clasare ori de renunţare la urmărire, când acestea au fost dispuse prin rechizitoriu, plângerea se face în termen de 20 de zile de la comunicarea copiei actului prin care s-a dispus soluţia.
(5) Ordonanţele prin care se soluţionează plângerile împotriva soluţiilor, actelor sau măsurilor nu mai pot fi atacate cu plângere la procurorul ierarhic superior şi se comunică persoanei care a făcut plângerea şi celorlalte persoane interesate.
(6) Dispoziţiile art. 336-338 se aplică în mod corespunzător, dacă legea nu dispune altfel.

Plângerea împotriva soluţiilor de neurmărire sau netrimitere în judecată

Art. 340. - (1) Persoana a cărei plângere împotriva soluţiei de clasare sau renunţare la urmărirea penală, dispusă prin ordonanţă sau rechizitoriu, a fost respinsă conform art. 339 poate face plângere, în termen de 20 de zile de la comunicare, la judecătorul de cameră preliminară de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă.
(2) Dacă plângerea nu a fost rezolvată în termenul prevăzut la art. 338, dreptul de a face plângere poate fi exercitat oricând după împlinirea termenului de 20 de zile în care trebuia soluţionată plângerea, dar nu mai târziu de 20 de zile de la data comunicării modului de rezolvare.

Soluţionarea plângerii de către judecătorul de cameră preliminară

Art. 341. - (1) După înregistrarea plângerii la instanţa competentă, aceasta se trimite în aceeaşi zi judecătorului de cameră preliminară.
(2) Judecătorul de cameră preliminară stabileşte termenul de soluţionare, care este comunicat petentului, procurorului şi părţilor, care pot depune note scrise, împreună cu un exemplar al plângerii.
(3) Procurorul, în termen de cel mult 3 zile de la primirea comunicării prevăzute la alin. (2), transmite judecătorului de cameră preliminară dosarul cauzei.
(4) În situaţia în care plângerea a fost depusă la procuror, acesta o va înainta împreună cu dosarul cauzei instanţei competente.
(5) Judecătorul de cameră preliminară se pronunţă asupra plângerii prin încheiere motivată, în camera de consiliu, fără participarea petentului, a procurorului şi a intimaţilor, putând dispune una dintre următoarele soluţii:
a) respinge plângerea, ca tardivă sau inadmisibilă, ori, după caz, ca nefondată, menţinând soluţia atacată;
b) admite plângerea, desfiinţează soluţia atacată şi trimite motivat cauza la procuror pentru a începe ori, după caz, a completa urmărirea penală;
c) admite plângerea, desfiinţează soluţia atacată şi dispune începerea judecăţii, când probele existente la dosar sunt suficiente şi legal administrate;
d) admite plângerea şi schimbă temeiul de drept al soluţiei de clasare atacate.
(6) Încheierea prin care a fost soluţionată plângerea este definitivă.
(7) Plângerea greşit îndreptată se trimite organului competent.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Noiembrie 2014
MYRA CIMPEAN , Avocat
Andrei1998 a scris:

o depun la CSM ? Si ce poate patii ?

mai nimic sau chiar nimic nu pateste, fiindca un coleg de-al lui va "rezolva" plangerea dvs
Da , aveti drepatate .. prim-procurorul cu care am eu probleme este prieten cu inculpatii si procurorul superior este nasul dansului .... Totusi , o sa incerc sa depun la Bucureti .. ca esu sunt din olt .
Vorba aia , e primprocuror la parchetul unui oras mic .. A arestat pe prim=procuroare DIICOT dar minte pe prim-procurorul asta !
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Noiembrie 2014
ContSters327384, utilizator

Alte discuții în legătură

Orodonanta de clasare Sever Simion Sever Simion Am primit o ordonanta de clasare a plangerii penale intocmita de mine ca parte vatamata. In cuprinsul ei sunt multe minciuni si sursa lor este sectia de ... (vezi toată discuția)
Ordonanta parchet ada123456 ada123456 in urma unei plangeri penale , la solutionare am primit NUP cu amenda administrativa 1000 ron , partea reclamanta a facut plangere in termenul resp de 20 zile ... (vezi toată discuția)
Echivalent art 275-278 cpp in noul cod de procedura penala ContSters311324 ContSters311324 Buna ziua, Poate cineva sa ma lamureasca si pe mine care este echivalentul art. 275-278 C.P.P. (pentru plangere impotriva rezolutiei procurorului la organul ... (vezi toată discuția)