avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Orodonanta de clasare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Orodonanta de clasare

Am primit o ordonanta de clasare a plangerii penale intocmita de mine ca parte vatamata. In cuprinsul ei sunt multe minciuni si sursa lor este sectia de politie. Cum poate sectia de poltie sau cine a intocmit acel document sa raspunda/in fata cui/ pentru aceste minciuni? Ce trebuie sa fac?
Pe baza minciunilor lor, speta s-a clasat si eu sunt pus sa platesc cheltuieli judiciare mari.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: eusaisapte , utilizator 20:49, 26 Mai 2016
Aveti cai de atac impotriva ordonantei de clasare.
BFX2 a scris:

Am primit o ordonanta de clasare a plangerii penale intocmita de mine ca parte vatamata. In cuprinsul ei sunt multe minciuni si sursa lor este sectia de politie. Cum poate sectia de poltie sau cine a intocmit acel document sa raspunda/in fata cui/ pentru aceste minciuni? Ce trebuie sa fac?
Pe baza minciunilor lor, speta s-a clasat si eu sunt pus sa platesc cheltuieli judiciare mari.

Multumesc.

Dupa felul cum relatati cazul reiese ca nu prea va descurcati fara avocat. Aveti 20 de zile sa contestati ordonanta de clasare la procurorul ierarhic superior, si dupa ce va da un raspuns negativ, inca 20 de zile sa le contestati in instanta, dau dupa 20 de zile de cand n-ati primit raspuns

Art. 338 - Termenul de rezolvare
Procurorul este obligat sa rezolve plangerea in termen de cel mult 20 de zile de la primire si sa comunice de indata persoanei care a facut plangerea un exemplar al ordonantei.

Art. 339 - Plangerea impotriva actelor procurorului
(1) Plangerea impotriva masurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispozitiilor date de acesta se rezolva de prim-procurorul parchetului sau, dupa caz, de procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel ori de procurorul sef de sectie al parchetului.
(2) In cazul cand masurile si actele sunt ale prim-procurorului, ale procurorului general al parchetului de pe langa curtea de apel, ale procurorului sef de sectie al parchetului ori au fost luate sau efectuate pe baza dispozitiilor date de catre acestia, plangerea se rezolva de procurorul ierarhic superior.
(3) Dispozitiile alin. (1) si (2) se aplica in mod corespunzator atunci cand ierarhia functiilor intr-o structura a parchetului e stabilita prin lege speciala.
(4) In cazul solutiilor de clasare ori de renuntare la urmarire, plangerea se face in termen de 20 de zile de la comunicarea copiei actului prin care s-a dispus solutia.
(5) Ordonantele prin care se solutioneaza plangerile impotriva solutiilor, actelor sau masurilor nu mai pot fi atacate cu plangere la procurorul ierarhic superior si se comunica persoanei care a facut plangerea si celorlalte persoane interesate.
(6) Dispozitiile art. 336 - 338 se aplica in mod corespunzator, daca legea nu dispune altfel.

Art. 340 - Plangerea impotriva solutiilor de neurmarire sau netrimitere in judecata
(1) Persoana a carei plangere impotriva solutiei de clasare sau renuntare la urmarirea penala, dispusa prin ordonanta sau rechizitoriu, a fost respinsa conform art. 339 poate face plangere, in termen de 20 de zile de la comunicare, la judecatorul de camera preliminara de la instanta careia i-ar reveni, potrivit legii, competenta sa judece cauza in prima instanta.
(2) Daca plangerea nu a fost rezolvata in termenul prevazut la art. 338, dreptul de a face plangere poate fi exercitat oricand dupa implinirea termenului de 20 de zile in care trebuia solutionata plangerea, dar nu mai tarziu de 20 de zile de la data comunicarii modului de rezolvare.

Art. 341 - Solutionarea plangerii de catre judecatorul de camera preliminara
(1) Dupa inregistrarea plangerii la instanta competenta, aceasta se trimite in aceeasi zi judecatorului de camera preliminara. Plangerea gresit indreptata se trimite pe cale administrativa organului judiciar competent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta parchet ada123456 ada123456 in urma unei plangeri penale , la solutionare am primit NUP cu amenda administrativa 1000 ron , partea reclamanta a facut plangere in termenul resp de 20 zile ... (vezi toată discuția)
Ordonanta clasare costel58 costel58 In urma comunicarii unei ordonante prin care s-a dispus clasarea unui dosar penal , am depus o plangere catre prim-procurorul Parchetului impotriva acestei ... (vezi toată discuția)
Termen pentru atacarea actelor procurorului wap54 wap54 Dupa noul cod penal la cat timp de la primirea unei ordonante de NUP la o sesizare poti depune contestatie la prim-procuror? Dupa prim - procuror unde mai poti ... (vezi toată discuția)