Daca nu aveti bunuri pe numele dvs (casa, masina, etc) si nu figurati ca salariat (nicaieri) nu au ce sa va faca. Impotriva firmei nu au motiv sa se indrepte, creditul fiind in numele dvs personal, nu in numele firmei. Totusi, in masura in care la sfarsitul anului fiscal in firma exista dividente pe care doriti sa le retrageti, acestea ar putea fi poprite.
In cazul dvs nu a operat prescriptia dreptului de a cere executarea silita ?
Multumesc pentru raspuns.
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita, nu stiu ce e asta. Eu am primit saptamana trecuta o notificare (scrisoare) de la un birou de executor judecatoresc, in care imi spune ca daca nu imi platesc ultimele 4 rate restante, incepe executarea silita a bunurilor ce le am. Ca eu suport costurile. Ca creditul meu poate fi vandut unei companii din romania sau strainatate. Am zis ca ma duc maine sa mai pun niste bani. Nu stiu daca ajuta cu ceva. In notificare nu specifica unde anume sa depun acei bani. Mi se pare ciudat. Daca ii pun in contul ce il am deschis la banca respectiva, sper sa-i ia de acolo.
Mai am o inrebare. Am facuta o asigurare de viata cu componenta de investitie la ING. La anul ar face 2 ani. Avand in vedere ca nici eu nu ma pot atinge de acei bani (contractul e facut pe 31 ani), face urat ING-ul daca vrei sa te atingi de acei bani, imi pot executa ceva de aici? Pe de o parte nu m-ar deranja, le-as da acei bani. Dar pe de alta parte, daca stiu ca se pot atinge de acei bani, nu as mai pune la anul bani (daca cineva spune ca am bani pt asta dar nu si pt rata, va spun ca acesti bani nu ar veni de la mine). Suma acumulata pana acum nu e una mare.
Va multumesc anticipat.
Orice hotarare judecatoreasca sau alt titlu executoriu pot fi executate silit numai intr-un termen stabilit de lege. Dupa trecerea acestui termen, debitorul nu mai poate fi constrans la plata obligatiei stabilita prin titlu, prescriptia extinctiva stingand dreptul creditorului de a mai apela la forta coercitiva a statului.
„ Prescripţia stinge dreptul de a obţine executarea silită şi orice titlu executoriu îşi pierde puterea executorie ” – art. 706 alin. 2 N.C.P.Civ.
De altfel, art. 705 din Noul Cod de Procedura Civila prevede mai mult decat explicit :
“(1) Dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. (...)
(2) Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a obţine executarea silită. (...) .”
Altfel spus daca de la data cand ati facut ultima plata (sau a fost declarat scadent anticipat) si pana la momentul primirii actelor de la executor au trecut mai bine de 3 ani, sunt sanse sa fi operat prescriptia. Asta daca in tot acest timp nu ati facut intelegerii sau angajamente de plata, sau alte plati la acest credit - cauze de intrerupere.
Nu poate fi vorba de 3 ani, cand eu n-am mai platit din iulie, daca tin bine minte, iar banca a tot trimis in fiecare luna cate o scrisoare.
Atunci ... incercati o discutie cu banca ... o esalonare ...
Nu e de preferat sa se ajunga la executare, costurile generate de aceasta fiind mari si cazand tot in sarcina debitorului.