avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Posibilitatea studierii elementelor unui dosar penal ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Posibilitatea studierii elementelor unui dosar penal aflat in cercetare

Cum pot studia (eventual in detaliu) elementele unui dosar penal aflat in cercetare, in care sunt inculpat(citat)? Se poate si fara ajutorul avocatului?
Regula este ca avocatul poate studia dosarul. Totuși, si in cursul urmăririi penale desfășurate fără punerea în mișcare a acțiunii penale, suspectului și celorlalti subiecți procesuali, precum și apărătorilor acestora, le poate fi prohibit accesul la dosar pe o durată nedeterminată.

Art. 94 NCPP

Consultarea dosarului
(1) Avocatul părţilor şi al subiecţilor procesuali principali are dreptul de a solicita consultarea dosarului pe tot parcursul procesului penal. Acest drept nu poate fi exercitat, nici restrâns în mod abuziv.
(2) Consultarea dosarului presupune dreptul de a studia actele acestuia, dreptul de a nota date sau informaţii din dosar, precum şi de a obţine fotocopii pe cheltuiala clientului.
(3) În cursul urmăririi penale, procurorul stabileşte data şi durata consultării într-un termen rezonabil. Acest drept poate fi delegat organului de cercetare penală.
(4) În cursul urmăririi penale, procurorul poate restricţiona motivat consultarea dosarului, dacă prin aceasta s-ar putea aduce atingere bunei desfăşurări a urmăririi penale. După punerea în mişcare a acţiunii penale, restricţionarea se poate dispune pentru cel mult 10 zile.
(5) În cursul urmăririi penale, avocatul are obligaţia de a păstra confidenţialitatea sau secretul datelor şi actelor de care a luat cunoştinţa cu ocazia consultării dosarului.
(6) În toate cazurile, avocatului nu îi poate fi restricţionat dreptul de a consulta declaraţiile părţii sau ale subiectului procesual principal pe care îl asistă ori îl reprezintă.

Inculpatul şi drepturile acestuia

Art. 83 NCPP

Drepturile inculpatului

În cursul procesului penal, inculpatul are următoarele drepturi:
a) dreptul de a nu da nicio declaraţie pe parcursul procesului penal, atrăgându-i-se atenţia că dacă refuză să dea declaraţii nu va suferi nicio consecinţă defavorabilă, iar dacă va da declaraţii acestea vor putea fi folosite ca mijloace de probă împotriva sa;
a1) dreptul de a fi informat cu privire la fapta pentru care este cercetat şi încadrarea juridică a acesteia;
b) dreptul de a consulta dosarul, în condiţiile legii;

Daca Spuneti ca sunteti "inculpat", puteti studia singur dosarul.
Ultima modificare: Duminică, 23 Noiembrie 2014
av_silvia_margineanu, utilizator
Dvs depuneti cerere, dar asta nu inseamna ca se va si aproba, este important si in ce faza este cercetarea, daca s-a pus in miscare actiunea penala, mai mult de 10 zile nu va poate restrictiona accesul la dosar.

Domnule Prim-procuror

Subsemnatul/subsemnata … (nume, prenume, CNP, domiciliu/reședință),în calitate de ........ în dosarul penal nr. … al …(indicarea parchetului care instrumentează cauza)în temeiul art. 94 alin. (1), (2), (8) C. proc. pen. formulez prezenta
CERERE DE CONSULTARE A DOSARULUI
prin care vă solicit să îmi admiteţi dreptul de a studia actele din dosarul penal nr. …, de a nota date sau informații din dosar/de a obține fotocopii pe cheltuiala subsemnatului, întrucât consider că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru dispunerea acestei măsuri.
Consider că se justifică accesul la materialul de urmărire penală în vederea pregătirii apărării şi că un astfel demers nu ar putea aduce atingere bunei desfăşurări a urmăririi penale, întrucât :…

Data, Semnătura,

Domnului Prim-procuror al Parchetului de pe lângă .......

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar penal MIctheo MIctheo 1. In ce condtii nu se acorda daune morale pentru vatamare corporala? 2. Care sunt termenele legale de raspuns solutionare a unei urmarire penale ajuns la ... (vezi toată discuția)
Restrictionare studiu dosar raluca.raluca20 raluca.raluca20 Buna ziua, Am formulat o cerere catre Parchet pt a-mi oferi oportunitatea de a studia un dosar de urmarire penala. Precizez ca nu s-a pus in miscare actiunea ... (vezi toată discuția)
Consultare dosar ca inculpat scorpionul10 scorpionul10 Daca esti inculpat poti consulta personal dosarul sau doar ca avocat ai acest drept? Se poate face asta si dupa clasarea dosarului? (vezi toată discuția)