avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Declarare trecere de la TVA trim la lunar
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Declarare trecere de la TVA trim la lunar

Am o firma care este platitoare de TVA trim.In luna noiembrie intra in ROI si deci trece la TVA lunar.
In luna decembrie declar TVA-ul pt.noiembrie, dar Tva-ul pt octombrie cand il declar?
Pot sa declar la noiembrie pt octombrie,desi atunci era trimestrial?
Cel mai recent răspuns: camyv , utilizator 11:02, 25 Noiembrie 2014

În situatia în care o persoană impozabilă care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală efectuează o achizitie intracomunitară de bunuri taxabilă în România, perioada fiscală devine luna calendaristică începând cu:
- prima lună a unui trimestru calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine în această primă lună a respectivului trimestru;
- a treia lună a trimestrului calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine în a doua lună a respectivului trimestru.
Primele două luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioadă fiscală distinctă, pentru care persoana impozabilă va avea obligatia depunerii unui decont de taxă.

- prima lună a trimestrului calendaristic următor, dacă exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine în a treia lună a unui trimestru calendaristic.
Persoana impozabilă care potrivit celor mentionate mai sus este obligată să îsi schimbe perioada fiscală trebuie să depună „Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală si care efectuează o achizitie intracomunitară taxabilă în România (092)”, la organul fiscal competent, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la finele lunii în care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care generează această obligatie, si va utiliza ca perioadă fiscală luna calendaristică pentru anul curent si pentru anul următor
Multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitii intracomunitar kerekesmargo kerekesmargo ca achizitia intracomunitar de servicii se schimba perioada fiscala de la trimestru la luna (vezi toată discuția)
Se depune declaratia 010 dupa efectuarea importului tena tena Buna ziua, Am facut un import in luna iunie ( firma platitoare de tva, declaratii trimestriale). Se depune declaratia 010 sau 092? De la finante mi-a spus ca ... (vezi toată discuția)
Modificare vector fiscal la import masina ue? lylyan lylyan Buna ziua O societate(micro) - cu depunere TVA trimestrial, a cumparat in sept. un autoturism din Germania - amandoua sunt inreg in ROI. Dupa aceasta ... (vezi toată discuția)